• Οικονομία

    Μπορεί μια νέα έκτακτη αύξηση επιτοκίων να σώσει τη στερλίνα;

    • NewsRoom
    Σε χαμηλό 37 ετών η στερλίνα


    Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη Τράπεζα της Αγγλίας, αναμένοντας μια έκτακτη παρέμβαση στα επιτόκια, πριν την συνεδρίαση του Νοεμβρίου, η οποία να συγκρατήσει τη βύθιση της στερλίνας.

    Αν και οι βρετανοί τραπεζίτες αύξησαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 0,5% τα επιτόκια, μία νέα αύξηση σε διάστημα λιγότερο της μίας εβδομάδας είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με τους traders.

    To βασικό επιτόκιο στην Αγγλία είναι στο 2,25% και σύμφωνα με οικονομολόγους θα εκτοξευτεί στο 6% μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2023.

     Οι traders βλέπουν αύξηση 0,7 

    Το βρετανικό νόμισμα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση από την βρετανική κυβέρνηση για περικοπές στους φόρους.

    Λίγο αργότερα, η ιαπωνική τράπεζα Nomura εκτίμησε ότι στο τέλος Νοεμβρίου η στερλίνα θα χάσει την ισοτιμία «1 προς 1» με το δολάριο και μέχρι το τέλος του 2022 θα πέσει στο 0,975 δολάρια.

    «Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται τώρα στη μέση μιας νομισματικής κρίσης», δήλωσε ο Βασίλης Γκιονάκης, επικεφαλής στραγηγικής συναλλάγματος στη Citigroup.

    Το νόμισμα ανέκαμψε το απόγευμα της Δευτέρας και το sell-off στα ομόλογα σταμάτησε για λίγο, όταν οι traders άρχιζαν να ελπίζουν σε μία νέα έκτακτη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

    Οι αγορές εκτιμούν ότι θα γίνει μία έκτακτη αύξηση της τάξης του 0,75% ενώ τον Νοέμβριο στην προγραμματισμένη συνεδρίαση, οι βρετανοί τραπεζίτες θα αυξήσουν το επιτόκιο κατά 1,5% επιπλέον, σύμφωνα με τους FT.

    Ιστορικά, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν παρενέβη ποτέ μεταξύ των προγραμματισμένων συνεδριάσεων για να αυξήσει τα επιτόκια, όμως οι πιέσεις που δέχονται οι βρετανοί τραπεζίτες είναι ισχυρές.

    «Αν ήμουν ακόμα στην ΤτΑ, θα έμπαινα στον πειρασμό να ανακοινώσω μια επιπλέον συνάντηση σε μια εβδομάδα», ανέφερε ο Sushil Wadhwani, διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων και πρώην μέλος της Τράπεζας της Αγγλίας.

    «Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτές τις τεράστιες κινήσεις στην αγορά, η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, ίσως έως και 1 ποσοστιαία μονάδα, για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τη λίρα», δήλωσε ο Mansoor Mohi-uddin, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of Singapore.

    Η άλλη όψη

    Δεν συμφωνούν όλοι με μια τόσο «σπασμωδική» κίνηση από την Τράπεζα της Αγγλίας, όπως την χαρακτηρίζουν.

    «Μια έκτακτη αύξηση επιτοκίων για να ισορροπήσει τη ζημιά ενός μίνι προϋπολογισμού έκτακτης ανάγκης δεν είναι καλή κίνηση και πιθανότατα θα αντιμετωπιζόταν άσχημα από τις αγορές», δήλωσε ο Jim Leaviss της M&G Investments.

    «Αν αποτρέψουν την κατάρρευση της λίρας με υψηλότερα επιτόκια, δεν θα λάβουν καμία επιβράβευση για την υποθετική κρίση που απέτρεψαν, αλλά θα καρπωθούν άφθονη δυστυχία για την αύξηση του κόστους των δανειοληπτών» αναφέρει η Elsa Lignos, της RBC Capital Markets.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι traders ανησυχούν περισσότερο για τον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου παρά για τη νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία



    ΣΧΟΛΙΑ