• Οικονομία

    Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

    • Bloomberg

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι


    Σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 0,5% προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), στην προσπάθεια της να μειώσει τον πληθωρισμό.

    Την κίνηση αύξησης των επιτοκίων στο 2,25% στήριξαν πέντε από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της Andrew Bailey, ενώ ένα μέλος ψήφισε υπέρ μιας μικρότερης αύξησης. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενέκριναν επίσης ομόφωνα σχέδια για την έναρξη της μείωσης των κρατικών ομολόγων-μαμούθ που δημιουργήθηκαν από την οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία.

    Η επιτροπή τόνισε ότι θα «ανταποκριθεί δυναμικά όσο χρειάζεται» εάν οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιο επίμονες. Αυτό, σε συνδυασμό με την ώθηση για μια κίνηση τριών τετάρτων από ορισμένους αξιωματούχους, μπορεί να δημιουργήσει το έδαφος για μια μεγαλύτερη αύξηση αργότερα φέτος.

    Οι αξιωματούχοι μείωσαν επίσης την πρόβλεψή τους για την κορύφωση του πληθωρισμού από άνω του 13% σε λιγότερο από 11% και εκτίμησαν ότι μια βαθιά ύφεση μπορεί να αποτραπεί ως αποτέλεσμα του σχεδίου ενεργειακής ανακούφισης της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

    Η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είχε προβλεφθεί από τους περισσότερους οικονομολόγους, αν και οι αγορές είδαν περίπου 60% πιθανότητα η BOE να ακολουθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλους και να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

    Η BOE δέχτηκε αυξανόμενες πιέσεις για να συμβαδίσει με τους υψηλούς ρυθμούς που έθεσαν άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προκειμένου να προστατεύσει την στερλίνα, η οποία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1985.

    Αν και ην κεντρική τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την κορύφωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, είπε ωστόσο, ότι αναμένει να παραμείνει πάνω από το 10% για λίγους μήνες μετά από αυτό το υψηλό σημείο.

    Συνολικά, περίπου 90 κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια φέτος, και οι μισές από αυτές προχώρησαν σε αύξηση κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης σε μία συνεδρίαση τους, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας νωρίτερα την Πέμπτη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ελβετικό Φράγκο, αύξηση επιτοκίων κατά 0,7-Νέο χτύπημα σε δανειολήπτες στεγαστικών δανείων

    Isabel Schnabel (ΕΚΤ): Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω παρά την ύφεση



    ΣΧΟΛΙΑ