• Οικονομία

    BlackRock: Μην περιμένετε οι Κεντρικές Τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια, δεν είμαστε στο 2008


    «Δεν πρόκειται για αναβίωση του 2008 και είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες καθώς η ζημιά από την αύξηση των επιτοκίων θα τιμολογηθεί», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της BlackRock, σχολιάζοντας την κρίση των τελευταίων ημερών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνδυασμό με τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

    «Περιμένετε οι κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια; Ξανασκεφτείτε το», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας τους επενδυτές πως δεν πρέπει να θεωρούν πως τα τραπεζικά δεινά θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες «όπως συνήθιζαν να κάνουν σε περιπτώσεις χρηματοπιστωτικής πίεσης».

    Η ανάλυση της BlackRock έρχεται μετά την κίνηση της EKT να πραγματοποιήσει κανονικά την προαναγγελμένη αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β., αλλά και ενόψει της επερχόμενης συνεδρίασης της επιτροπής της FED για την νομισματική πολιτική την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως πολλοί traders θεωρούν πλέον ως ένα πολύ πιθανό σενάριο η FED να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, για να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα.

    Αν και η BlackRock διακρίνει πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ του τραπεζικού τομέα σε ΗΠΑ και ΕΕ, οι αναλυτές του BlackRock Investment Institute υπογραμμίζουν πως το να ποντάρει κανείς στο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα εγκαταλείψουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις επιτοκίων θα ήταν λάθος.

    Αντίθετα, βλέπουν πως οι Κεντρικές Τράπεζες θα προχωρήσουν και σε  άλλες αυξήσεις επιτοκίων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς «θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τον επίμονο πληθωρισμό», την ώρα που οι ρυθμιστικές αρχές θα προσφέρουν στήριξη στο τρααπεζικό σύστημα, ανάλογα με τις ανάγκες.

    Η BlackRock βλέπει «να έρχεται ύφεση», λόγω της «ζημιάς» που προκάλεσε ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980. Παράλληλα, όμως εκτιμά πως αναδύονται ευκαιρίες στα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

    Διαβάστε επίσης

    DBRS: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες σε ένα χτύπημα στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων – Τι έδειξε το stress test που διενήργησε

    Bloomberg: Η Fed γνώριζε τα προβλήματα της SVB αλλά άργησε να παρέμβει



    ΣΧΟΛΙΑ