• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Η Fed γνώριζε τα προβλήματα της SVB αλλά άργησε να παρέμβει

    Silicon Valley Bank

    Silicon Valley Bank


    Ένα χρόνο πριν η Silicon Valley Bank καταρρεύσει η Fed του Σαν Φρανσίσκο όρισε ομάδα ελεγκτών για να αξιολογήσει την εταιρεία. Τα προβλήματα που ανακάλυψαν ήταν πολλά και άλλες τόσες οι προειδοποιήσεις προς τη διοίκηση της τράπεζας για  διορθώσεις.

    Ένα από αυτά, η παρακολούθηση από την τράπεζα των κινδύνων που επιφέρουν τα αυξημένα επιτόκια, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Τον Μάρτιο του 2023, αυτό το πρόβλημα αποδείχθηκε μοιραίο για τη λειτουργία της τράπεζας, η οποία κατέρρευσε εν μια νυχτί υπό το βάρος των αυξήσεων, που έπληξαν το χαρτοφυλάκιό της με ομόλογα.

    Η Fed έχει υποσχεθεί να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο επέβλεπε τη Silicon Valley Bank της SVB Financial Group, η οποία αποτελεί πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη αποτυχία αμερικανικού πιστωτικού ιδρύματος στην ιστορία.

    Η σχετικά καθυστερημένη ανακάλυψη τόσων πολλών ελαττωμάτων εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η Fed ήταν επιμελής στην ενίσχυση της εποπτείας, την περίοδο που η εταιρεία επεκτεινόταν και αύξανε τα κέρδη της.

    Την Παρασκευή, η SVB Financial, με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, υπέβαλε αίτηση για προστασία λόγω πτώχευσης κατά το κεφάλαιο 11.

    Το κοινό μονοπάτι των Silicon Valley Bank και Silvergate

    Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται στη σκιά των αποκαλύψεων ότι ο αναπληρωτής υπεύθυνος της Fed του Σαν Φρανσίσκο που ήταν υπεύθυνος για την παρακολούθηση της τράπεζας μέχρι τα τέλη του 2021 έλαβε μια νέα αποστολή στη συνέχεια, αναλαμβάνοντας τη θέση του υπευθύνου της ρυθμιστικής αρχής για την Silvergate Capital Corp, η οποία κατέρρευσε τον ίδιο μήνα λόγω παρόμοιων αδυναμιών.

    Η SVB ήταν μία από τις περιπτώσεις που εξαιρέθηκε, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να σταματήσουν τα stress test σε τράπεζες με ενεργητικό  μικρότερο των 250 δις δολαρίων.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, o διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Γκρεγκ Μπέκερ, είχε ασκήσει πιέσεις για το νομοσχέδιο και καθώς το μέτρο τέθηκε σε ισχύ, η ανάπτυξη της εταιρείας του απογειώθηκε. Μέχρι τις αρχές του περασμένου έτους κατείχε περιουσιακά στοιχεία ύψους 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από 51 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2017.

    Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη τράπεζα στις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Ο ρόλος του CEO της SVB

    Ο Μπέκερ είχε και έναν άλλο ρόλο: Ήταν μέλος του εννεαμελούς διοικητικού συμβουλίου της Fed του Σαν Φρανσίσκο από το 2019 μέχρι την ημέρα που η τράπεζά του χρεοκόπησε.

    Η κατάρρευσή της στα τέλη της περασμένης εβδομάδας άφησε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις στην αγωνία ότι δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους ή το ρευμα, γεγονός που ώθησε τη Fed και την Federal Deposit Insurance Corp. να λάβουν έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διάσωσης ανασφάλιστων καταθετών και της προσφοράς στον κλάδο μιας διευκόλυνσης δανεισμού για την αποφυγή πιέσεων.

    Η κεντρική τράπεζα υποσχέθηκε να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας έως την 1η Μαΐου. «Τα γεγονότα γύρω από τη Silicon Valley Bank απαιτούν μια ενδελεχή, διαφανή και ταχεία επανεξέταση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», ανέφερε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σε δήλωσή του αυτή την εβδομάδα.

    Οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

    Η Fed του Σαν Φρανσίσκο διαθέτει ένα πρόγραμμα για την εποπτεία κοινοτικών και περιφερειακών ιδρυμάτων, καθώς και μια ομάδα που έχει εκπαιδευτεί για την παρακολούθηση των μεγάλων τραπεζών. Καθώς αυτή η ομάδα ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει επίσημα τη Silicon Valley Bank στις αρχές του περασμένου έτους, οι εξεταστές άρχισαν να στέλνουν στην εταιρεία δύο είδη προειδοποιήσεων: θέματα που απαιτούν προσοχή, τα λεγόμενα MRAs και θέματα που απαιτούν άμεση προσοχή, τα λεγόμενα MRIAs.

    Αν και δεν αποκαλύπτονται στο κοινό, οι MRAs και MRIAs απαιτούν άμεση διόρθωση, ώστε τα στελέχη των τραπεζών να αποφύγουν πιο σοβαρές κυρώσεις, γνωστές ως εντολές συναίνεσης. Αυτές οι αυστηρότερες οδηγίες, όταν δημοσιοποιηθούν, μπορούν να ρίξουν τις μετοχές, αναγκάζοντας τις τράπεζες να προβούν σε δαπανηρές βελτιώσεις, να αποσυρθούν από ορισμένες δραστηριότητες ή, στην ακραία περίπτωση, να σταματήσουν να αναπτύσσονται.

    Η κυβέρνηση Μπάιντεν έμαθε για την πλήρη έκταση των MRAs και MRIAs της SVB στις 10 Μαρτίου, την ημέρα που η εταιρεία κατασχέθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Η SVB και η Silvergate υπέκυψαν από τις ίδιες αιτίες. Το πελατολόγιο της Silicon Valley Bank που αποτελείται από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας μείωσε τα υπόλοιπά του καθώς ο κλάδος αγωνιζόταν να αντλήσει νέα χρηματοδότηση, ενώ οι πελάτες της Silvergate που ήταν προσκείμενοι προς την κρυπτογράφηση απέσυραν τα υπόλοιπα τους για να αντιμετωπίσουν την περσινή βουτιά των τιμών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

    Οι τράπεζες υποτίθεται ότι πρέπει να δομούν τους ισολογισμούς τους συντηρητικά για να αντιμετωπίζουν απροσδόκητα οικονομικά σοκ και τη φυγή καταθέσεων. Αλλά η Silicon Valley Bank και η Silvergate επένδυσαν και οι δύο σε μεγάλο βαθμό σε ομόλογα με χαμηλά επιτόκια, η αξία των οποίων έπεσε καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά το περασμένο έτος. Όταν οι αναλήψεις ανάγκασαν τους δανειστές να πουλήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, υπέστησαν σοβαρές ζημίες.



    ΣΧΟΛΙΑ