• Οικονομία

    «Big Brother» για όλους: Ποια περιουσιακά στοιχεία θα δημεύονται από την Εφορία

    • NewsRoom


    Σφίγγει ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα διάφορα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, με την έναρξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

    Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων θα έχει ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, ενώ οι παραβάτες θα κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα.

    Ηδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού ή μεταφορά υπαλλήλων στη διεύθυνση του περιουσιολογίου. Η στελέχωση των υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί από πρόσωπα με ακαδημαϊκή εκπαίδευση καθώς και από πρόσωπα με σημαντική εμπειρία σε θέσεις εφοριακών.

    Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

    Αν το τεκμαρτό είναι υψηλότερο από το δηλωθέν, τότε θα φορολογείται με βάση το εισόδημα που προκύπτει από το περιουσιολόγιο. Η υλοποίηση του περιουσιολογίου θα ξεκινήσει να «χτίζεται» με βάση στοιχεία για την περιουσία των φορολογουμένων που έχει ήδη στη διάθεσή της η φορολογική Αρχή.

    Σε δεύτερη φάση το περιουσιολόγιο θα βασίζεται στα στοιχεία που θα αντληθούν από τρίτες υπηρεσίες ή θα κληθούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν.

    Με την έναρξη της λειτουργίας του περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση καθώς και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των –καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση– περιουσιακών του στοιχείων.

    Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει, κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, ράβδους χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ό,τι δεν δηλώνεται θα… δημεύεται! To σχέδιο της ΑΑΔΕ για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στο στόχαστρο του περιουσιολογίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φοροεπιδρομή-σοκ με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο – Θα δηλώνονται μέχρι και… άλογα ιπποδρόμου!



    ΣΧΟΛΙΑ