• Οικονομία

    Ασφάλιση κατοικίας: Δώρον άδωρον το μέτρο για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

    Robert Gauci (Εθνική Ασφαλιστική) – Πάνος Δημητρίου (Generali) – Γιάννης Καντώρος (Interamerican) – Φιλίππα Μιχάλη (NN Hellas)

    Robert Gauci (Εθνική Ασφαλιστική) – Πάνος Δημητρίου (Generali) – Γιάννης Καντώρος (Interamerican) – Φιλίππα Μιχάλη (NN Hellas)


    «Κοροϊδία» αποκαλεί πλήθος κόσμου, πολιτών αλλά και μερίδα ασφαλιστών, το μέτρο για την μείωση του ΕΝΦΙΑ 10%, καθώς όπως αναφέρουν, πολύ λίγοι είναι εκείνοι που έσπευσαν τους τελευταίους μήνες να ασφαλίσουν την κατοικία τους λόγω αυτής της ρύθμισης και ακόμα λιγότεροι αυτοί που πραγματικά θα επωφεληθούν.

    Πηγές της ασφαλιστικής αγοράς που μίλησαν στο mononews.gr, τόνισαν ότι ναι μεν η παραγωγή ασφαλίστρων είναι αυξημένη τους τελευταίους έξι μήνες (σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και 10% πάνω σε σχέση με το 2022), ωστόσο αυτή η αύξηση δεν εντοπίζεται στην ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, αλλά περισσότερο στις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου. Και αυτό γιατί ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να τα περιμένει όλα από το κράτος και χρειάζεται και την ιδιωτική ασφάλιση για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ζημιές.

    Επίσης μεγάλο αλαλούμ έχει δημιουργηθεί και όσον αφορά την κάλυψη που αφορά την πλημμύρα. Τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων με ασφαλισμένα ακίνητα μπαίνουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «MyProperty» για να αιτηθούν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και διαπιστώνουν πως δεν δικαιούνται τη μείωση του φόρου, που μπορεί να φτάσει έως και το 10%.

    Η ρύθμιση ορίζει ότι για να ισχύσει η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, ο ιδιοκτήτες ακινήτου θα πρέπει να καλύπτεται για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα. Ωστόσο είναι πάρα πολλοί εκείνοι που θεωρούν περιττή την ασφάλιση για πλημμύρα, καθώς ζουν σε πολυκατοικία, στον τρίτο ή τέταρτο όροφο και έτσι θεωρούν πως δεν κινδυνεύουν.

    Εάν σε ένα ασφαλιστήριο αξίας για παράδειγμα 200 ευρώ προστεθεί και η πλημμύρα, που είναι ακόμα έξτρα 15-20 ευρώ, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ κρίνεται ως ανώφελη, καθώς το ποσό που θα γλύτωνε ο ιδιοκτήτης από τον ΕΝΦΙΑ, θα το δώσει στην έξτρα κάλυψη. Καθιστώντας ταυτόχρονα το μέτρο δώρον άδωρον.

    Πηγές της αγοράς σχολιάζοντας αυτή τη περίπτωση, τονίζουν ότι το μέτρο ίσως να έχει νόημα, κυρίως όμως όσον αφορά ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών, που το ποσό που πληρώνουν στον ΕΝΦΙΑ είναι μεγάλο. Όμως για την συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, ο ΕΝΦΙΑ είναι μικρός, οπότε το ποσό που γλυτώνουν είναι ουσιαστικά ελάχιστο έως μηδενικό.

    Αξίζει να τονιστεί ότι με τη νέα διάταξη, η μείωση του φόρου κατά 10% από το 2024 παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση υπασφάλισης του ακινήτου, το μέτρο δεν ισχύει.

    Ποιοι μένουν εκτός

    Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, εκτός μείωσης φόρου τίθενται η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών που διαθέτουν διαμερίσματα. Αυτοί δεν είχαν ασφαλίσει τα σπίτια τους για πλημμύρα, καθώς τα περισσότερα βρίσκονται σε όροφο, που πολύ δύσκολα θα πλήξει μια τέτοια φυσική καταστροφή, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

    Επίσης, όπως έχει παρατηρήσει η ΠΟΜΙΔΑ, υπάρχει ένας ακόμα σημαντικός «κόφτης» που αφορά το όριο των 900 ευρώ ανά τ.μ. από το οποίο πολλά παλαιά συμβόλαια υπολείπονται ελάχιστα και ο συνυπολογισμός των βοηθητικών χώρων ο οποίος ανατρέπει κάθε υπολογισμό.

    Όπως αναφέρει ο νόμος, η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.000€/ τμ των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης, αποκλείοντας ένα σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών. Για το έτος 2023 η ασφαλισμένη αξία αρκεί να ήταν τουλάχιστον 900€/τμ. Μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνεται στον νόμο για την έκπτωση.

    Για παράδειγμα, κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων με βοηθητικούς χώρους 20 τετραγωνικών, θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη με (100τμ + 20 τμ)120 τμ χ 900 ευρώ, δηλαδή για ποσό ύψους 108.000 ευρώ.

    Όπως έχει επισημάνει η ΠΟΜΙΔΑ, ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ δεν ενδιαφέρεται αν είναι ασφαλισμένος ο βοηθητικός χώρος αλλά μόνο αν το ασφαλισμένο κεφάλαιο είναι τουλάχιστον 108.000 ευρώ. Οπότε αν το κυρίως κτήριο ήταν ασφαλισμένο με 1.080 ευρώ / τμ, τότε η έκπτωση δίνεται κανονικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκτός της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ χιλιάδες ιδιοκτήτες – Ποιοι «κόφτες» ανατρέπουν τη μείωση του φόρου

    Στα σκαριά νέο έκτακτο επίδομα το Πάσχα σε ευάλωτους – Ποια σημεία «κλειδιά» θα καθορίσουν τα ποσά και τους δικαιούχους

    Ποιοι ιδιοκτήτες δικαιούνται «κούρεμα» 10% στον ΕΝΦΙΑ – Τι συμβαίνει για τα Airbnb που είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές



    ΣΧΟΛΙΑ