• Οικονομία

    Άρθρο παρέμβαση: Τι συμβαίνει με την 6ημερη απασχόληση χωρίς αμοιβή; Τα προβλήματα σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στους επαγγελματίες και στους εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό, ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος κ.ά., η προωθούμενη κυβερνητική πρωτοβουλία για 6ημερη απασχόληση χωρίς προσαύξηση της αμοιβής των απασχολούμενων.

    Μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης παραμένουν άκαρπες με το φάσμα των απεργιακών κινητοποιήσεων εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου να είναι ορατό, απειλώντας την ομαλή συνέχιση μιας εξαιρετικής μέχρι σήμερα, από πλευράς εσόδων, τουριστικής σεζόν.

    Όπως αποκάλυψε το «Mononews», υπάρχει ήδη ειδική πλατφόρμα στην οποία ο εργαζόμενος θα υποβάλει αίτηση για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους και θα ζητάει οι 40 ώρες απασχόλησής του να επιμερίζονται σε 6 κι όχι 5 ημέρες εργασίας.

    Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και αναταραχή σε εργαζόμενους και εργοδότες.

    Πέρα από την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων που θα είναι επιζήμια για το σύνολο της οικονομίας, οι εργοδότες για να αποφύγουν τα πρόστιμα σε περίπτωση απασχόλησης εργαζομένων σε εξαήμερη βάση και να επωφεληθούν από την μη καταβολή προσαυξήσεων θα πρέπει να τροποποιήσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους με ή και χωρίς… την θέληση τους με τα λογιστικά γραφεία να παίρνουν ήδη φωτιά και να παρατηρούνται οι πρώτες αντιδράσεις.

    Βέβαια θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε και στους εργοδότες που δίνουν επιπλέον αμοιβή και προνόμια στους εργαζόμενους τους, πληρώνοντας τους το σύνολο των υπερωριών, των αδειών και των επιδομάτων τους.

    Όσον αφορά τους εργαζόμενους, εντοπίζονται δυο κατηγορίες εποχικά απασχολούμενων  με βάση τις συνθήκες στην αγορά εργασίας.

     

    H Μύκονος και η Σαντορίνη 

    Από τη μία υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που για να απασχοληθούν σε δημοφιλείς προορισμούς, πεντάστερα ξενοδοχεία και πολυτελή εστιατόρια έχουν ήδη κάνει ατομικές συμφωνίες με χρήματα περισσότερα από αυτά που προβλέπει η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Από την άλλη όμως υπάρχουν και περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό που αμείβονται μέσω της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που επεκτάθηκε για το σύνολο του κλάδου, η οποία με την συγκεκριμένη εγκύκλιο καταστρατηγείται.

    Πολλοί από αυτούς τις επόμενες μέρες, εφόσον τελικά εφαρμοστεί, θα κληθούν να υπογράψουν την 6ημερη απασχόληση τους χωρίς επιπλέον αμοιβή για να μην χάσουν τη δουλειά τους.

    Την ίδια στιγμή αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, προκειμένου να διαπιστώσουν την τήρηση του 40ώρου.

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Μύκονο, την Σαντορίνη, την Πάρο δεν υπάρχει κλιμάκιο ελεγκτών και όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν πρέπει να πάνε στην Σύρο.

     Η υλοποίηση της εξαγγελίας της Ομοσπονδία Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό να καταγγείλει την κλαδική σύμβαση απασχόλησης με αφορμή την εγκύκλιο της γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλεται ύστατη προσπάθεια προκειμένου εργοδότες και εργαζόμενοι να καταλήξουν σε συμφωνία που θα συμπεριληφθεί στην κλαδική συλλογική σύμβαση και θα προβλέπει προσαύξηση από 5 έως 15% σε όσους θα απασχολούνται έξι ημέρες την εβδομάδα.

    Αυτό σημαίνει ότι αν ο  εργοδότης επιθυμεί να απασχολήσει τον εργαζόμενο 6 ημέρες, 40 ώρες, την εβδομάδα την 6η ημέρα θα καταβάλει προσαύξηση ίση με αυτή που θα αποφασίσουν κατά πάσα πιθανότητα έως και σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι στον επισιτισμό.

    Η νέα συμφωνία, εφόσον υπάρξει, θα ενταχθεί στο κείμενο της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και στη συνεχεία θα περάσει ξανά από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας προκειμένου να επεκταθεί ως υποχρεωτική για το σύνολο των εργαζομένων στον επισιτιστικό κλάδο.

    Υπενθυμίζεται η αμοιβή της 6ης ημέρας εργασίας ρυθμίστηκε νομοθετικά για πρώτη φορά με το άρθρο 8 του Ν. 3846/2010 και έκτοτε για την απασχόλησή του κατά την 6η ημέρα, ο εργαζόμενος αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%, χωρίς όμως να δικαιούται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση.

    Και η εν λόγω απασχόληση θεωρείται τροποποίηση του ωραρίου εργασίας και πρέπει να δηλώνεται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ προ της ανάληψης υπηρεσίας εκ μέρους του εργαζόμενου.

    Διαβάστε επίσης

    Αναζήτηση των 1,2 εκατ. συνταξιούχων που θα λάβουν αυξήσεις 6% το 2023  

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ