Οικονομία

Αναζήτηση των 1,2 εκατ. συνταξιούχων που θα λάβουν αυξήσεις 6% το 2023  

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης δείχνει σοβαρός

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Την αναζήτηση περίπου 1,2 εκατ. δικαιούχων συνταξιούχων, που θα λάβουν με την έλευση της νέας χρονιάς αύξηση ακόμη και πάνω από 6% στις μηνιαίες απολαβές τους, ξεκίνησε ο  ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε συνεργασία με τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή θα πρέπει να ολοκληρώσουν εντός των επόμενων εβδομάδων την χαρτογράφηση των απολαβών όλων των συνταξιούχων, καταγράφοντας ποιοι από αυτούς έχουν «θετική» προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό, με αποτέλεσμα να δουν μόνο λογιστική αύξηση και ποιοι θα λάβουν προσαύξηση στην σύνταξη τους.

Οι συντάξεις μπαίνουν σε τροχιά αυξήσεων έπειτα από 12 χρόνια που είχαν μείνει στον «πάγο» ή είχαν υποστεί δραματικές περικοπές εξαιτίας των μνημονίων.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν ήδη λάβει εντολή να τρέξει το πρόγραμμα για τον εντοπισμό των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά και μάλιστα ανά εισοδηματική κατηγορία. Σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει πλήρης καταγραφή με βάση τις μηνιαίες απολαβές και κατηγοροοποιημένες ανά 100 ευρώ (π.χ 500 έως 600 ευρώ, 600 έως 700 ευρώ κ.ο.κ), προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι συνταξιούχοι και σε ποια εισοδηματική κατηγορία θα δουν αύξηση.

Η καταγραφή των απολαβών των συνταξιούχων, ενόψει της επικείμενης αύξησης από την 1η Ιανουαρίου του 2023, αποτελεί βασική παράμετρος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση, αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ η προσωπική διαφορά θα μειωθεί σε 850.000.

Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους με απολαβές άνω των 1.300 ευρώ, οι οποίοι θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως θα δουν αύξηση στο εισόδημα τους από 22 έως και 676 ευρώ.

Υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι για την καταβολή αύξησης 4% με την έλευση της νέας χρονιάς θα απαιτηθούν πόροι 450 εκατ. ευρώ, ενώ για την καταβολή 6% το κονδύλι θα ανέλθει στα 550 – 600 εκατ. ευρώ.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τα δημοσιονομικά περιθώρια και με βάση  το ΑΕΠ και τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως προβλέπει ο νόμος. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν πληθωρισμό κατά μέσο όροι περίπου 6-7% και αύξηση του ΑΕΠ περίπου 3%. Με βάση αυτά τα οικονομικά μεγέθη το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να ανέλθει σε 5,5 – 6%. Δηλαδή, ο συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ θα έβλεπε στην τσέπη του μια αύξηση 55-60 ευρώ το μήνα.

Όπως προβλέπει ο νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από 1η Ιανουαρίου 2023 θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις ίσες με το 50% της μεταβολή του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Στην παρούσα συγκυρία, οι συνταξιούχοι ευνοούνται από τον πληθωρισμό που καλπάζει, ενώ αρνητικά επιδρά η προβλεπόμενη επιβράδυνση του ΑΕΠ.

Παραδείγματα – σενάρια

-Αν ο πληθωρισμός διαμορφωθεί στο 7%, το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων θα είναι 3,5%, ενώ αν πάει στο 8% το όφελος των συνταξιούχων θα είναι 4%. Στα ποσοστά αυτά θα προστεθεί και η επίδραση από το ΑΕΠ, η οποία υπολογίζεται μεταξύ 1,4% και 1,9%. Έτσι, με την υπόθεση εργασίας ότι ο πληθωρισμός θα είναι 7% φέτος, η αύξηση για τις συντάξεις με την προσθήκη του 50% της αύξησης του ΑΕΠ, θα είναι από 4,9% έως και 5,4%.

-Αν ο μέσος πληθωρισμός του 2022 διαμορφωθεί στο 8%, η αύξηση των συντάξεων θα κυμανθεί μεταξύ 5,4% και 5,9%. Στην περίπτωση που ο πληθωρισμός φτάσει στο 9%, τότε οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις της τάξης του 5,9% και του 6,4%.

Ποιοι δεν θα πάρουν αυξήσεις

Δεν θα λάβουν αυξήσεις όλοι οι συνταξιούχοι, αλλά μόνο όσοι δεν έχουν «θετική προσωπική διαφορά». Συγκεκριμένα, δικαιούχοι, θα καταστούν μόνο όσοι λαμβάνουν σύνταξη, η οποία δεν ξεπερνά το ποσό που προκύπτει με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, όπως αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2020 με τον νόμο Βρούτση.

Όσοι έχουν τη λεγόμενη «θετική προσωπική διαφορά» (δηλαδή εισπράττουν και σήμερα περισσότερα χρήματα από όσα προκύπτουν με τον νέο τρόπο υπολογισμού), περίπου 850.000, δεν θα δουν καμία αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους. Στην περίπτωση αυτή το ποσό θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί.

Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις θα πάρουν δύο στους τρεις, περίπου 1.2 εκατ. συνταξιούχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην κατηγορία των νέων συνταξιούχων. Παράλληλα, περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν ελάχιστη αύξηση. Σ

το οικονομικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός γιατί υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι –και δη αυτοί με τις χαμηλότερες συντάξεις, έως τα 700 ευρώ– που δεν θα δουν αυξήσεις εντός του 2023, παρά τη σημαντική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς. Σύμφωνα με το σύστημα ΗΛΙΟΣ, υπολογίζεται ότι περίπου 900.000 συνταξιούχοι από το σύνολο των 2.462.000 λαμβάνουν πολύ χαμηλές συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ.

Σύμφωνα με το δικηγόρο- εργατολόγο Διονύση Ρίζο, οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν τις 13 Μαΐου 2019) που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 50 ευρώ δεν θα δουν καμία πραγματική αύξηση, απλά θα μειωθεί η προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί και θα λάβουν αύξηση στο μέλλον, εφόσον μηδενιστεί η προσωπική διαφορά.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν τις 13 Μαΐου 2019) που έχουν θετική προσωπική διαφορά μικρότερη των 50 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αναμένεται είτε να μηδενίσουν την θετική διαφορά, είτε να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά κάτι που θα τους οδηγήσει σε πολύ μικρές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Παραδείγματα συνταξιούχων με προσωπική διαφορά

-Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας έχει συνταξιοδοτηθεί με συνολικά 35 έτη ασφάλισης. Λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη που ανέρχεται μετά την αφαίρεση της εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε 1.104 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό το ποσό της σύνταξής του είναι 946 ευρώ  + 158 ευρώ προσωπική διαφορά. Έστω ότι η σύνταξη αυξηθεί κατά 6%, τότε η προσωπική διαφορά θα μειωθεί στα 91,76 ευρώ.  

Μισθωτός του ΙΚΑ συνταξιοδοτήθηκε με 10.500 ένσημα και λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη που ανέρχεται μετά την αφαίρεση της εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε 1.417 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό το ποσό της σύνταξής του είναι 1.232 ευρώ + 185 ευρώ προσωπική διαφορά. Έστω ότι η σύνταξη αυξηθεί κατά 6%, τότε η προσωπική διαφορά θα μειωθεί στα 100 ευρώ.

-Ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος του πρώην ΤΕΒΕ συνταξιοδοτήθηκε με 37 χρόνια ασφάλισης. Λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη που ανέρχεται μετά την αφαίρεση της εισφορά αλληλεγγύης και της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε 1.312 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό το ποσό της σύνταξής που  θα προκύψει θα είναι 1.019 ευρώ +203 ευρώ προσωπική διαφορά. Έστω ότι η σύνταξη αυξηθεί κατά 6%, τότε η προσωπική διαφορά θα μειωθεί στα 124,88 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια και πληθωρισμός στο τελευταίο Eurogroup του καλοκαιριού

Άμυνες στον πληθωρισμό: Το… 6,147% που προσφέρει το εξασφαλισμένο ομόλογο της Attica Group και οι άλλες λύσειςΣΧΟΛΙΑ