• Οικονομία

    Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ημέρα πληρωμής για 6.819 εργαζόμενους

    Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Όλες οι δράσεις του υπουργείου Εργασίας


    Πιστώνονται σήμερα το απόγευμα στους λογαριασμούς 6.819 εργαζομένων τα χρήματα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ και η αναλογία μισθού στο πλαίσιο εφαρμογής του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

    Ειδικότερα σήμερα οι πληρωμές δικαιούχων αφορούν αναλυτικά:

    α) Σε εργαζόμενους των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας κατά τον μήνα Σεπτέμβριο προκειμένου για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 1.641.102 ευρώ για συνολικά 3.372 πληρωμές δικαιούχων.

    β) Σε εργαζομένους ενταγμένους στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο (υπόλοιπα), προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας ύψους 386.533,40 ευρώ για συνολικά 1.881 πληρωμές δικαιούχων.

    γ) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 (υπόλοιπα) προκειμένου για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 485.496 ευρώ για συνολικά 915 πληρωμές δικαιούχων.

    δ) Σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021 (υπόλοιπα) προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 249.432 ευρώ για συνολικά 550 πληρωμές δικαιούχων.

    ε) Σε εργαζόμενους των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας κατά τον μήνα Ιούλιο (υπόλοιπα) προκειμένου για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 42.366 ευρώ για συνολικά 101 πληρωμές δικαιούχων.

    Η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ αντιστοιχεί σε 30 ημέρες που θα λάβουν οι παραπάνω εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής.

    Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, κατ’ αναλογία του χρονικού διαστήματος αναστολής, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Σε περίπτωση που δεν τηρήθηκε η διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας, και κατά συνέπεια ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζόμενούς του.

    Να σημειωθεί ότι για το μήνα Σεπτέμβριο οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των οποίων ανεστάλη η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους, με εντολή δημόσιας αρχής και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή, έθεσαν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 31η Μαρτίου 2021. Οι εργαζόμενοι που μπορούσαν να μπουν σε αναστολή ήταν στους εξής κλάδους:

    ΚΑΔ και Κλάδοι

    77.39.19.03 Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων

    79.90.32 Υπηρεσίες κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακούς χώρους

    82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

    88.10.11 Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους

    93.29.19.05 Υπηρεσίες παιδότοπου

    94.99.16 Υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΑΔΕ: Συμψηφισμοί αποζημιώσεων ενοικίων για 383.505 ιδιοκτήτες ακινήτων

    Βήμα βήμα η ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας

    Το σχέδιο των 500 εκατ. για το επίδομα σε ρεύμα και θέρμανση – Στις 11 το πρωί τα… αποκαλυπτήρια



    ΣΧΟΛΙΑ