• Οικονομία

    Βήμα βήμα η ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βήμα βήμα η ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας

    Κωστής Χατζηδάκης


    Στην ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας αναμένεται να προχωρήσει έως το τέλος της χρονιάς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν σταδιακά έως το τέλος Δεκεμβρίου ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον εργασιακό τους βίο μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

    Αμέσως μετά τις πρώτες εβδομάδες του 2022 θα είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα που θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά εργαζόμενοι και εργοδότες. Υπολογίζεται ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε συγκεκριμένους, αλλά σημαντικούς κλάδους της οικονομίας ενώ  στη συνέχεια θα επεκταθεί παντού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργαζόμενος θα μπορεί να δηλώνει την προσέλευση και την αποχώρηση του στην εργασία μέσα από το κινητό του, το οποίο θα συνδέεται στο σύστημα της εταιρείας και στο νέο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Ο εργαζόμενος θα δηλώνει απλώς πότε προσέρχεται και πότε αποχωρεί από την εργασία του και το υπουργείο Εργασίας θα ελέγχει εάν τα στοιχεία εργοδότη και εργαζόμενου είναι ίδια. Όλα θα καταγράφονται και θα ελέγχονται ηλεκτρονικά.

    Με την αναβάθμιση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ σε ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα συνδέονται online τα συστήματα των επιχειρήσεων με το ΕΡΓΑΝΗ. Έτσι ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του, όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).

    Στόχος είναι να καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και να διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη το κλειδί  του νομοσχέδιου είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας με την οποία ο εργαζόμενος θα συνδέεται με το υπουργείο και θα καταγράφονται οι επιπλέον ώρες του εργαζόμενου.

    Η ψηφιακή κάρτα εργασίας  θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις (βιομηχανίες και τράπεζες) και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις. Έτσι το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας μπαίνουν στην ζωή των εργαζομένων και πλέον δεν θα μπορεί να καταστρατηγείτε το ωράριο εργασίας.

    Πλέον θα γίνεται αυτοματοποιημένα ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται. Αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου και την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και να συμπληρώσουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου». Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου.

    Διαβάστε επίσης

    Μήπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας ενεργοποιηθεί, τελικά, εκεί που δεν χρειάζεται;



    ΣΧΟΛΙΑ