• Οικονομία

    Αποκλειστικό: Τι θα προβλέπει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας για ιδιώτες και επιχειρήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Πτώχευση εξπρές τόσο για επιχειρήσεις όσο και για ιδιώτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τα χρέη τους, αφού προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους, προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

    Το προσχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, που δημοσιεύει Mononews έχει δοθεί στις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου στη συνέχεια το υπουργείο να διαμορφώσει την τελική του πρόταση.

    Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα με στόχο να πετύχει κατά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς την παράταση της προστασία της πρώτης κατοικίας που παρέχεται σήμερα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και η οποία λήγει στα τέλη Απριλίου. Επιδίωξη είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας να παραταθεί για έξι τουλάχιστον μήνες.

    Εκτός από την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο νέος Πτωχευτικός νόμος θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, αλλά και τις διατάξεις για την πτώχευση επιχειρήσεων και η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά τη διαπραγμάτευσή της με τους θεσμούς να πείσει ότι διαθέτει ένα νέο συνεκτικό πλαίσιο για την πτώχευση επιχειρήσεων και ιδιωτών, που βασίζεται στη νέα κοινοτική οδηγία περί αφερεγγυότητας.

    Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, θέτει ενιαίους κανόνες και διαδικασίες για την πτώχευση των νομικών και των φυσικών προσώπων και στόχος είναι το τελικό κείμενο να είναι έτοιμο το προσεχές δίμηνο προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή.

    Με δεδομένο ότι ο νέος νόμος θα είναι αυστηρότερος σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο, επιδίωξη είναι να οριστικοποιηθεί σύντομα έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος σε προσδοκίες ότι το νέο πλαίσιο θα είναι ευνοϊκότερο σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.

    Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευσή της με τους θεσμούς θα είναι ότι εφόσον ο νέος νόμος ψηφιστεί άμεσα και γίνει σαφές τι θα ισχύει μετά τη λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για όσους θέλουν να ρυθμίσουν το δάνειό τους.

    Έτσι, η όποια πιθανή παράταση δοθεί στη λειτουργία της πλατφόρμας θα λειτουργήσει ως κίνητρο και για τους πιο δύσπιστους που σήμερα προσδοκούν ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος θα είναι ευνοϊκότερος από το σημερινό καθεστώς. Η επιχειρηματολογία αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να πείσει και τους θεσμούς που επιμένουν η προστασία της πρώτης κατοικίας να εκπνεύσει οριστικά στα τέλη Απριλίου.

    Βασικό χαρακτηριστικό του νέου πτωχευτικού νόμου είναι η απουσία της έννοιας της προστασίας της κύριας κατοικίας των φυσικών προσώπων, όπως τη γνωρίζαμε πρόσφατα μέσω του νόμου Κατσέλη ή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ως αντίβαρο στην έλλειψη προστασίας της πρώτης κατοικίας δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής του οφειλέτη με γρήγορες διαδικασίες από το υπόλοιπο των χρεών του, αφού προηγουμένως εκποιηθεί η περιουσία του.

    Η πτώχευση θα κηρύσσεται έπειτα από αίτηση ενός η περισσότερων πιστωτών με έννομο συμφέρον. Η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται δύο χρόνια μετά την υποβολή της αίτησης για πτώχευση, η οποία θα αποφασίζεται από το δικαστήριο και εφόσον δεν αμφισβητηθεί δικαστικώς από κάποιον πιστωτή.

    Ως ασφαλιστική δικλίδα για την αποτροπή καταχρηστικών πρακτικών, το προσχέδιο νόμου προβλέπει ότι, ο οφειλέτης δεν απαλλάσσεται από οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την υποβολή της αίτησης καθώς και οφειλές που δημιουργήθηκαν με δόλο ή βαριά αμέλεια. Σε περίπτωση που μετά την απαλλαγή οφειλέτη αποδειχθεί ότι παρέλειψε δολίως ή από βαριά αμέλεια την αποκάλυψη της οικονομικής και περιουσιακής του κατάστασης κατά τη διάρκεια της πτωχευτικής διαδικασίας, ή δεν τήρησε τις υποχρεώσεις σύμφωνα με το σχέδιο πληρωμών, το πτωχευτικό δικαστήριο μπορεί να ανακαλέσει την απαλλαγή, είτε μερικώς είτε στο σύνολό της.

    Για την προστασία των πιστωτών από καταχρηστικές πρακτικές, το νέο πτωχευτικό θα προβλέπει διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση που κάποιος αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, ενώ κυρώσεις θα προβλέπονται και για τα πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος που συναινούν ή συμμετέχουν στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

    Ο νέος πτωχευτικός νόμος δίνει τη δυνατότητα της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών με την υποβολή αίτησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας ο οφειλέτης θα διερευνά εξωδικαστικά, απευθείας με τους δανειστές του την εξεύρεση λύσης με ρευστοποίηση της περιουσίας του ή με την εθελοντική παράδοση του ακινήτου. Αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών του οφειλέτη θα μπορούν να υποβάλουν επίσης και οι πιστωτές, δηλαδή το Δημόσιο, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή οι τράπεζες, κοινοποιώντας την αίτηση στον οφειλέτη. Το Δημόσιο μπορεί να συμμετέχει στη ρύθμιση των οφειλών με συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή των οφειλών σε συγκεκριμένο αριθμό δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής).

    Με την αίτηση, εκτός από τα στοιχεία για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, θα συνυποβάλλονται υποχρεωτικά και οι δηλώσεις για κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη που έγινε την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης, ενώ αίρεται υπέρ των πιστωτών το φορολογικό και τραπεζικό απόρρητο. Η εξωδικαστική διαδικασία προβλέπεται να είναι σύντομη και η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους δύο μήνες.

    Κατά την εδωδικαστική διαπραγμάτευση ο οφειλέτης θα μπορεί να ζητήσει εκτός από την απαλλαγή από τις οφειλές του και εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του, πληρώνοντας ωστόσο το χρέος που τη βαραίνει, χωρίς δηλαδή να δικαιούται βάσει νόμου κάποιο «κούρεμα» ή κάποια ευνοϊκή ρύθμιση. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει ανοιχτό να υπάρξει ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας με τη χορήγηση μέσω της πλατφόρμας στεγαστικού επιδόματος, μόνο όμως για τις πραγματικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

    Σε περίπτωση μη επίτευξης εξωδικαστικής ρύθμισης, ο οφειλέτης θα υποχρεούται εντός ενός μηνός, το αργότερο, να υποβάλει την αίτηση πτώχευσης στο δικαστήριο, προσκομίζοντας στο δικαστήριο το σύνολο των απαιτούμενων εγγράφων. Στη συνέχεια θα ορίζεται γραπτή (όχι προφορική) δικάσιμος κατά την οποία θα κηρύσσεται ή όχι η πτώχευση και θα ξεκινάει και η διαδικασία ρευστοποίησης της περιουσίας τους.

    Το νέο πτωχευτικό επιδιώκει να βάλει τέλος και στις χρονοβόρες διαδικασίες πτώχευσης τόσο για τα φυσικά μέσω του νόμου Κατσέλη όσο και για τα νομικά πρόσωπα, θέτοντας χρονικό όριο τα πέντε έτη, με την παρέλευση των οποίων η περιουσία του οφειλέτη που δεν εκποιήθηκε επιστρέφει σε αυτόν.

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ



    ΣΧΟΛΙΑ