• Οικονομία

    Αποδυναμώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών – Απότομη πτώση στις πωλήσεις στην Ευρώπη

    • NewsRoom


    Ξεπέρασαν και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρώπη τον Ιούνιο, ενώ αντίθετα το κόστος παραγωγής συνεχίζει να αυξάνεται.

    Σύμφωνα με τη Eurostat, οι πωλήσεις στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ μειώθηκαν κατά 1,2%, σε μηνιαία βάση, για τον Ιούνιο, σημειώνοντας πτώση 3,7% σε ετήσια βάση.

    Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αμετάβλητες μηνιαίες πωλήσεις και μόλις 1,7% ετήσια πτώση.

    Ο δείκτης που εξετάζει η Eurostat είναι ενδεικτικός της καταναλωτικής ζήτησης, με τα νέα αποτελέσματα να ενισχύουν το σενάριο ότι η Ευρώπη είναι προ των πυλών μιας ύφεσης το β’ εξάμηνο.

    Στο 60% οι πιθανότητες για τεχνική ύφεση

    «Η ώθηση στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2022 φαίνεται να αποδυναμώνεται καθώς ο υψηλός πληθωρισμός, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τη δραστηριότητα», ανέφερε σε σημείωμα της η Oxford Economics.

    «Οι ερωτηθέντες βλέπουν σχεδόν 60% πιθανότητα η ευρωζώνη να ακολουθήσει τις ΗΠΑ σε τεχνική ύφεση τους επόμενους 12 μήνες», ανέφερε.

    Μια τεχνική ύφεση ορίζεται συχνά ως δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

    «Η απότομη πτώση των λιανικών πωλήσεων στην ευρωζώνη τον Ιούνιο σημαίνει ότι οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο στο σύνολό τους», δήλωσε ο Michael Tran, οικονομολόγος της Capital Economics.

    «Με τις τελικές έρευνες του PMI να δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές συνεχίζουν να εντείνονται και να μειώνεται η ζήτηση, πιστεύουμε ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα δυσκολευτούν τους επόμενους μήνες», είπε.

    Στον αντίποδα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1,1% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, ενώ σε ετήσια εκτοξεύτηκαν στο 35,8%, σύμφωνα με τη Eurostat.

    Ποιες χώρες εμφάνισαν τις μεγαλύτερες απώλειες

    Με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να εκπλήσσει την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς κατέγραψε άνοδο το β’ τρίμηνο κατά 0,7%, με κάποιους οικονομολόγους να  θεωρούν ότι ήταν και το τελευταίο καλό νέο πριν την πιθανή ύφεση, ακόμα και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Οι τιμές ενέργειας ήταν σχεδόν διπλάσιες τον Ιούνιο, σε σχέση με 12 μήνες νωρίτερα. Ακόμα, όμως και χωρίς την έκρηξη των τιμών της ενέργειας, το κόστος παραγωγού εξακολουθεί να είναι υψηλότερο κατά 15,6% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, μία αύξηση η οποία επηρεάζει την καταναλωτική δύναμη.

    Η μεγαλύτερη πτώση σε αγορές έγινε σε προϊόντα που δεν σχετίζονται με τρόφιμα, με τις ταχυδρομικές και διαδικτυακές παραγγελίες να καταγράφουν βουτιά 12,5%. Εξαίρεση αποτελούν τα καύσιμα.

    Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση στις πωλήσεις, κατά 8,8%, με τη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, αυτής της Ιταλίας να εμφανίζει μείωση 2,8% σε ετήσια βάση.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, η Γαλλία, πέτυχε αύξηση κατά 0,6% σε ετήσια βάση.

    Οι πωλήσεις έπεσαν κατά 6,1% στην Ολλανδία, 4,8% στην Αυστρία, 8,8% στην Ιρλανδία και 4,5% στην Φιλανδία.

    Διαβάστε επίσης:

    Συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ