• Οικονομία

    Σε τεχνική ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ-Μείωση 0,9% στο ΑΕΠ

    • NewsRoom
    σημαία των ΗΠΑ σε κτήριο


    Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός μείωσε τις καταναλωτικές δαπάνες και οι σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εμπόδισαν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τη ζήτηση κατοικιών.

    Το ΑΕΠ υποχώρησε με ετήσιο ρυθμό 0,9% μετά από πτώση 1,6% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου την Πέμπτη. Η ατομική κατανάλωση, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, αυξήθηκε με ρυθμό 1%, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

    Σύμφωνα με το CNBC, ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα οδήγησαν το ΑΕΠ σε μείωση κατά 0,9%, τη δεύτερη διαδοχική μέσα στο έτος, ενισχύοντας τους φόβους για ύφεση.

    Οι αποδόσεις του διετούς ομολόγου υποχώρησαν αφού η έκθεση μείωσε τις πιθανότητες περαιτέρω επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ παρέμειναν χαμηλότερα και το δολάριο διέγραψε τα κέρδη.

    Διάψευση του Πάουελ και των οικονομολόγων

    Οι προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούσαν αύξηση 0,4% του ΑΕΠ και αύξηση 1,2% στις καταναλωτικές δαπάνες.

    Τα νέα στοιχεία διέψευσαν τους αναλυτές, οι οποίοι προέβλεψαν μέτρια ανάκαμψη της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, την οποία απέδιδαν στις εξαγωγές.

    Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεψαν τις προηγούμενες ημέρες ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα ανακάμψει με ετήσιο ρυθμό 0,5%, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από το χαμηλότερο ποσοστό συρρίκνωσης 2,1% έως και 2,0% ρυθμό ανάπτυξης.

    Τα νέα στοιχεία διαψεύδουν τον Τζερόμ Πάουελ, που ανέφερε στη συνέντευξη τύπου την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε ύφεση.

    «Βλέπουμε αποδυνάμωση ή κάποια επιβράδυνση στην οικονομία, αλλά υπάρχουν πολύ ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας. Η ζήτηση είναι ακόμα ισχυρή και η οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται, παρά την επιβράδυνση του β’ τριμήνου. Η ομαλή προσγείωση της οικονομίας είναι ο στόχος μας, είναι μια πρόκληση, αλλά αυτό επιδιώκουμε», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Πάουελ: «Παράθυρο» για νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ