• Οικονομία

    Eurogroup: Ακρίβεια και ψηφιακό ευρώ στην ατζέντα – Τα σχέδια για χρέη και ελλείμματα μετά το 2023

    Ακρίβεια και ψηφιακό ευρώ στην ατζέντα του Eurogroup – Τα σχέδια για τα χρέη και τα ελλείμματα μετά το 2023

    Eurogroup


    «Καίει» ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, με τις τιμές στην ενέργεια να χτυπούν «κόκκινο» μήνα με το μήνα και κατ΄επέκταση να οδηγούν σε τεράστιες ανατιμήσεις ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης που αγοράζουν τα νοικοκυριά, αλλά και στο κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων.

    Το «καυτό» θέμα της ακρίβειας βρίσκεται αυτή την ώρα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς τα τελευταία στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο 4,1% σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ήδη, η Κομισιόν ετοιμάζει μια νέα εργαλειοθήκη με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες, ωστόσο το κύμα της ακρίβειας προβληματίζει ιδιαίτερα τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά και τις νέες εκτιμήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο πληθωρισμός θα μείνει στη ζωή μας για περισσότερο χρόνο απ’ ότι υπολόγιζε αρχικά η ΕΚΤ, έως τα μέσα του 2022.

    Ωστόσο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε πως «το φαινόμενο της αύξησης των ενεργειακών τιμών έχει μια παροδική φύση και πιθανά θα αρχίσει να υποχωρεί από το πρώτο εξάμηνο του 2022».

    Άλλωστε, η ακρίβεια απασχολεί ιδιαίτερα και χώρες που έχουν μπροστά τους και πολιτικές εξελίξεις, όπως η Γαλλία, η οποία έχει σηκώσει ψηλά το θέμα στο Eurogroup, καθώς έχουν προγραμματιστεί οι Προεδρικές εκλογές εντός του 2022.

    Χρέη και ελλείμματα

    Βασικό θέμα στη σημερινή ατζέντα αποτελεί και η επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει ήδη τις διεργασίες για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο σήμερα προβλέπει «ταβάνι» χρέους στο 60% του ΑΕΠ και ελλείμματος έως 3% του ΑΕΠ.

    Οι Υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειριστούν τα οικονομικά της πανδημίας, καθώς η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης εκτόξευσε τα ελλείμματα και τα χρέη στις περισσότερες χώρες. Ήδη, η Ελλάδα διαθέτει το υψηλότερο χρέος, πάνω από το 207% του ΑΕΠ και έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα κλείνει φέτος (με βάση τα επίσημα στοιχεία) στο 7,4%.

    Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την ανανεωμένη επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης, εστιάζοντας στη διάσταση της Ευρωζώνης. Οι Υπουργοί θα συζητήσουν πώς μπορεί το Eurogroup να χειριστεί την εν λόγω επανεξέταση και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στον συντονισμό των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών και τις προκλήσεις για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) μετά την πανδημία COVID-19».

    Η Κομισιόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει έναν «οδηγό» μέσα στο 2022, αφού πρώτα έχει ακούσει τις απόψεις όλων των κρατών μελών. Επίσης, θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση με φορείς της Ευρώπης, οι οποίοι θα μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως το τέλος του 2021.

    Ψηφιακό ευρώ

    Οι Υπουργοί θα συζητήσουν τους στόχους πολιτικής και τις χρήσεις του ψηφιακού ευρώ στο πλαίσιο του γρήγορου ρυθμού ψηφιοποίησης στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου του ψηφιακού ευρώ στην ευρωζώνη και στο κοινό νόμισμα.

    Οι υπουργοί θα προβούν επίσης σε απολογισμό των σχετικών πρωτοβουλιών και εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο.

    Ταμείο Ανάκαμψης

    Αύριο, Τρίτη ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, όπου οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία και τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομική διακυβέρνηση.

    Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, «οι Υπουργοί θα συζητήσουν το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης και θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη μελλοντική πορεία, όσον αφορά στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

    Το Ecofin θα εξετάσει ακόμα την πορεία χρηματοδότησης του Next Generation EU και την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου σε σχέση με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει, επιπροσθέτως, ανταλλαγή απόψεων για τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό, συζήτηση προσανατολισμού για την εφαρμογή της «Βασιλείας ΙΙΙ», καθώς και παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2020.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ