• Οικονομία

    Ποιοι θα πάρουν το φετινό επίδομα θέρμανσης – Όλες οι αλλαγές

    Ποιοί θα πάρουν το φετινό επίδομα θέρμανσης – Όλες οι αλλαγές

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Θέμα ωρών θεωρείται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το φετινό επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα περιέχει αυξημένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να καλύψει περισσότερους καταναλωτές.

    Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ και τα ποσά είναι αυξημένα κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά.

    Το συνολικό κονδύλι αναμένεται να αγγίξει τα 168 εκατ. ευρώ από τα 84 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ στόχος είναι φέτος να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης πάνω από 1 εκατ. καταναλωτών έναντι 700.000 νοικοκυριών το περσινό έτος.

    Το χρονοδιάγραμμα

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών:

    • Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» για την υποβολή αιτήσεων,
    • Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα δοθεί μια προκαταβολή σε όσους είχαν λάβει επίδομα θέρμανσης την περσινή περίοδο
    • Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, θα εξοφληθούν οι «παλαιοί» δικαιούχοι (εφόσον δικαιούνται μεγαλύτερο επίδομα), ενώ θα καταβληθούν και τα ποσά στους νέους δικαιούχους

    Οι φετινοί δικαιούχοι

    Σημειώνεται πως το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης και για αγορές καυσόξυλων ή πέλετ για όσους διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 2.500 κατοίκους.

    Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι οι εξής:

    • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
    • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς η Eurostat πιέζει για εκτόξευση του χρέους κατά 13%… μέσα σε μια νύχτα – Τα επιχειρήματα της Αθήνας

    Τα πανάκριβα τζιπ, τα σαλέ και τα κλαμπ στην Αράχωβα



    ΣΧΟΛΙΑ