• Οικονομία

    Ανησυχία για την αναιμική ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις-Τι λένε οι αναλυτές

    • NewsRoom


    Απότομη προσγείωση για την κυβέρνηση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με τα αφηγήματα περί δήθεν επιστροφής σε εποχές ευημερίας. Οι επενδύσεις έχουν μείνει στα επίπεδα του 2016. Τότε που στην κυβέρνηση πίστευαν ότι σε δύο χρόνια θα έχουμε ένα επενδυτικό «μπουμ» κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ.

    Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β΄τρίμηνο μαρτυρούν μια αναιμική κατανάλωση και τη μη προσέλκυση επενδύσεων, που επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα το ΑΕΠ αυξήθηκε μεν κατά 1,8%, αλλά με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με το α’ τρίμηνο.

    Με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε μόλις κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο και 1,8% σε ετήσια βάση. Το πρώτο τρίμηνο είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης 0,9% σε τριμηνιαία και 2,5% σε ετήσια βάση. Υπό τις συνθήκες αυτές η ελληνική οικονομία εμφάνισε ρυθμούς ανάπτυξης 2,15% συνολικά το πρώτο εξάμηνο.

    Τα «βαρίδια»

     

     

    Ο ρυθμός του 1,8% είναι οριακά χαμηλότερος από την ετήσιο στόχο του 1,9%. «Βαρίδι» για ένα ακόμη τρίμηνο αποτελούν οι επενδύσεις καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2017.

    Επίσης παρουσίασαν μηδενική μεταβολή έναντι του πρώτου τριμήνου του 2018.

    Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου είχαν παρουσιάσει μείωση κατά 28,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017.

    Και η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε καθηλωμένη, σημειώνοντας αύξηση μόλις 0,8%, έναντι της ίδιας περιόδου του 2017 και 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

    Σημαντική ώθηση λαμβάνει το ΑΕΠ κυρίως από τις εξαγωγές υπηρεσιών οι οποίες εμφανίζονται ενισχυμένες σε ποσοστό 12,2% αλλά και από την συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη η οποία παρουσίασε μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

    Ανησυχία για την αδυναμία στις επενδύσεις

     

     

     

    Η ανάπτυξη της οικονομίας συνεχίστηκε για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, σημειώνοντας ωστόσο επιβράδυνση σε τριμηνιαία βάση, λόγω της αρνητικής βάσης σύγκρισης και των αδύναμων επενδύσεων.

    «Η ανάκαμψη συνεχίζεται, στηριζόμενη κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση και σε μικρότερο βαθμό από τις καθαρές εξαγωγές, σε ετήσια βάση» ανέφερε στο Reuters ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα.

    «Η επιβράδυνση οφείλεται κυρίως στη βάση σύγκρισης και τις πιο αδύναμες επενδυτικές δαπάνες». «H συνεχιζόμενη αδυναμία στις επενδύσεις είναι πηγή ανησυχίας» είπε ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος στη Eurobank. «Το αποτέλεσμα είναι συμβατό με την πρόβλεψη της Κομισιόν για 1,9% στο σύνολο του έτους 2018». Η Αθήνα, που εξήλθε του τρίτου και τελευταίου μνημονίου στα τέλη Αυγούστου, ελπίζει να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, ενώ επιδιώκει την προσέλκυση νέων επενδύσεων για να ανακτήσει μέρος του χαμένου ΑΕΠ της που ανήλθε στο 25% στα χρόνια τις κρίσης.

    «Η διατήρηση και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην αγορά, μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, είναι κρίσιμης σημασίας. Γι’ αυτόν τον λόγο η συνέπεια των πολιτικών αποτελεί θέμα-κλειδί» πρόσθεσε στο Reuters ο κ. Αναστασάτος.

    Στο μικροσκόπιο των θεσμών

     

     

    Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ μία εβδομάδα πριν επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στη χώρα μας, περιορίζει την διαπραγματευτική ευχέρεια και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για παροχές και στερεί από την ελληνική πλευρά ένα από τα διαπραγματευτικά «όπλα» για τις αλλαγές που επιδιώκει στο «μείγμα» δημοσιονομικών μέτρων του 2019. Το «πακέτο» αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να ενσωματωθεί στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ΔΕΘ. Τις εξαγγελίες αυτές περιμένουν να ακούσουν και οι δανειστές προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη θέση τους για το ελληνικό ζήτημα ενώ η πορεία του ΑΕΠ βρίσκεται στο μικροσκόπιο και των αγορών ομολόγων οι οποίες συνεχίζουν να κλείνουν την «πόρτα» στην Ελλάδα με τις αποδόσεις να συνεχίζουν αυξάνονται: στο δεκαετές η απόδοση έφτασε στο 4,44% χθες, από 4,39% την προηγούμενη εβδομάδα.

    Η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ το 2017 (1,4%) ήταν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, η επίδοση της Ελλάδας ήταν η χαμηλότερη στην Ευρώπη των 28, γεγονός που δείχνει ότι η οικονομική δυναμική εξακολουθεί να είναι σχετικά ασθενής. Είναι η πρώτη φορά από το 2006 που η Ελλάδα πετυχαίνει 6 διαδοχικά τρίμηνα με θετική μεταβολή του ΑΕΠ. Ωστόσο, η πρόκληση να εισέλθει η χώρα σε τροχιά ταχείας και διατηρήσιμης ανάπτυξης παραμένει.



    ΣΧΟΛΙΑ