Τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη στιγμή,  δικαιολογούν μια αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s το βράδυ της Παρασκευής, ειδικά δε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στα δημόσια οικονομικά.

Το μοναδικό, αντικειμενικό, θέμα που θα μπορούσε να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη είναι το διεθνές ρίσκο που έχει εκτοξευθεί μετά την απόφαση Τραμπ να τραβήξει τη  σκανδάλη του εμπορικού πολέμου και να βυθίσει τις διεθνείς αγορές στην αβεβαιότητα.

1

Αυτό είναι το κλίμα που μεταφέρει στο Mononews κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος εν αναμονή μιας ακόμη κρίσιμης αξιολόγησης από το διεθνή οίκο, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στη διεθνή «βιομηχανία» των αξιολογητών, κρατώντας τα ηνία μαζί με τη Moody’s.

Αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση της Ελλάδας από την S&P είναι στο ΒΒΒ- με θετικές προοπτικές, που σημαίνει πως η αναβάθμιση που ίσως πάρουμε σήμερα θα φέρει τη χώρα ένα ακόμη σκαλοπάτι υψηλότερα στη σκάλα της επενδυτικής βαθμίδας, σε ευθυγράμμιση με τη DBRS και τη Scope. Εφόσον η S&P – που έχει ένα ιστορικό θετικών εκπλήξεων για την Ελλάδα σε αντίθεση με την πιο συντηρητική στάση που έχει τηρήσει η Moody’s – κάνει την κίνηση και μάλιστα εν μέσω της κρίσης των δασμών, τότε θα δημιουργηθεί ένα θετικό προηγούμενο και για τις επόμενες αξιολογήσεις στους προσεχείς 12 μήνες.

Ταυτόχρονα, εάν τελικά επιβεβαιωθεί η αισιόδοξη πτέρυγα και το βράδυ έχουμε εν τέλει μια αναβάθμιση, θα είναι ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα στις αποσκευές του οικονομικού επιτελείου που οδεύει την Τρίτη προς τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου θα έχει και συναντήσεις με επενδυτές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Το ενδεχόμενο αναβάθμισης αναμένεται να δράσει καταλυτικά στην εικόνα της χώρας σε μια στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο. Η χώρα τώρα ξεκινά να σκαρφαλώνει στην κλίμακα της επενδυτικής βαθμίδας αλλά η αξιολόγηση της παραμένει χαμηλά σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους.

Εκείνο που θέλουν να δουν οι αγορές, ειδικά σε μια περίοδο που εντείνεται διεθνώς η τάση αποφυγής ανάληψης κινδύνου είναι πως η Ελλάδα επιταχύνει την αναρρίχηση στην κλίμακα της επενδυτικής βαθμίδας και τη σταδιακή σύγκλιση με τα επίπεδα που είναι πιο συμβατά και με τη δημοσιονομική της πρόοδο αλλά και με τα επίπεδα στην ευρωζώνη.

Υπεραπόδοση

Πέραν των δημοσιονομικών η χώρα παρουσιάζει υπεραπόδοση στην ανάπτυξη ενώ παράλληλα με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πέρσι φαίνεται πως έκλεισε με συνολικά πλεονασματικό προϋπολογισμός. Την ίδια στιγμή διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ενώ υλοποιεί και πρόγραμμα πρόωρης εξόφλησης ακριβών δανείων των μνημονίων. Τα στοιχεία αυτά είναι θετικά κατά την αξιολόγηση της χώρας, όταν μιλάμε για αναβάθμιση σε τέτοια επίπεδα.

Φυσικά, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και διαχείρισης σοβαρών προκλήσεων που χρονίζουν, και αυτό είναι το πεδίο στο οποίο, εάν προκύψει μετρήσιμη πρόοδος θα μπορούμε να δούμε επιτάχυνση των αναβαθμίσεων μεσοπρόθεσμα που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Πρακτικά η επιδίωξη είναι να φτάσουμε όσο ταχύτερα γίνεται στα επίπεδα που ήταν η χώρα προ κρίσης, δηλαδή να συντομέψουμε στο μέτρο του δυνατού το διάστημα των περίπου 7 – 8 ετών ακόμη που απαιτείται για να γίνει αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν η S&P τηρήσει τελικά στάση αναμονής σήμερα το βράδυ παραμένει  μεγάλο στοίχημα το μήνυμα που θα στείλει στις αγορές μέσω των διαπιστώσεων και των συστάσεων της προς τη χώρα. Στόχος παραμένει ένα ηχηρό μήνυμα με το οποίο ο οίκος θα επισφραγίσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί και τη βούληση για συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης κλείνοντας το μάτι για περαιτέρω βελτίωση στην κατάταξη της χώρας στην κλίμακα της επενδυτικής βαθμίδας.

 

Διαβάστε επίσης

Μεγάλη Παρασκευή τα αποκαλυπτήρια της S&P – Ελπίδες & αγωνία για την αναβάθμιση στη σκιά του Τραμπ

«Γιατί συμφέρει η Ελλάδα» – Προς άγρα επενδυτών Πιερρακάκης – Πετραλιάς – Αργυρού στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ, η αξέχαστη Τρας και το status των αμερικανικών treasuries