ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Μαύρα μαντάτα» για την ακρίβεια φέρνουν οι νέες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία του πληθωρισμού στο σύνολο το 2022, προαναγγέλλοντας ένα κύμα ανατιμήσεων διάρκειας.
Πριν από μόλις δύο μήνες στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το οικονομικό επιτελείο είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμηση του για το δείκτη τιμών Καταναλωτή στο 5,6%. Ωστόσο, ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real FM, προχώρησε σε νέα αναθεώρηση του πληθωρισμού στην περιοχή του 7% για το σύνολο του 2022.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο τιμάριθμος θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το 2023 ενώ σε επίπεδο ευρωζώνης θα επιστρέψει στη «ζώνη» του 2% το 2024 που αποτελεί και τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σημειώνεται πως ο υπουργός οικονομικών προ ημερών είχε προχωρήσει στην εκτίμηση ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024.
Στα μέσα Μαΐου σε έκθεσή της για την Ελληνική οικονομία, η Κομισιόν είχε τοποθετήσει το ποσοστό του πληθωρισμού για το 2022 στο 6,3%, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στα μέσα Απριλίου προέβλεπε για φέτος πληθωρισμό 7,7% και η Εθνική Τράπεζα σε ανάλυση στις αρχές Ιουνίου στο 8,5%.
Υψηλότερη ανάπτυξη από το αναμενόμενο
Μπορεί οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.
«Τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι καλύτερα», σημείωσε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ το 2022.
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,1%. Πριν από λίγα 24ωρα το mononews είχε αποκαλύψει ότι «Ανάπτυξη έκπληξη 4%-5% φέτος προσδοκά η κυβέρνηση».
Μάλιστα, είχε ενημερώσει και τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες «Το σενάριο της… υψηλής ανάπτυξης «μονόδρομος» για νέες παροχές το φθινόπωρο».
Διαβάστε επίσης:
Σταϊκούρας: Επτά δράσεις για την αποτελεσματική πράσινη μετάβαση της οικονομίας
Παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου της ειδικής άδειας λόγω κορoνοϊού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαγελειό στο Κίεβο: Ο 58χρονος από την Μόσχα σκότωσε πέντε άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 10
- Ρωσία: Δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν
- Τρελή κούρσα στον Κηφισό: 46χρονος με Porsche έπιασε τα 200+ χλμ/ώρα (βίντεο)
- Αχαΐα: Συνελήφθη 51χρονος για την φωτιά στην Άμπελο – Πρόστιμο ύψους 1.950 ευρώ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.