• Οικονομία

    Αναστολές συμβάσεων εργασίας Νοεμβρίου: Όλοι οι ΚΑΔ των κλειστών και των πληττόμενων επιχειρήσεων

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Οι ημερομηνίες αναστολών ανά Περιφέρεια

    Τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους με κρατική εντολή και των πληττόμενων επιχειρήσεων περιλαμβάνει η σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Επίσης, ορίζονται ανά Περιφέρεια οι ημερομηνίες που μπορούν οι εργαζόμενοι να μπουν σε αναστολή.

    Ειδικότερα, για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα/τα σε περιφερειακές ενότητες (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α’), των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικών Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020 ή παρατείνουν υποχρεωτικά την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για το χρονικό διάστημα από 1.11.2020 έως και 6.11.2020, σύμφωνα με τα χρονικά διαστήματα που ορίζονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α’.

    Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Επικράτεια, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ’, θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020 ή παρατείνουν υποχρεωτικά την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για το χρονικό διάστημα από 7.11.2020 έως και 30.11.2020.

    Επίσης, οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες κλειστές που έχουν υποβάλει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση α’ φάσεως για την ένταξη εργαζομένων τους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για τον μήνα Νοέμβριο, τίθενται υποχρεωτικά σε αναστολή και συνεπώς οι επιχειρήσεις -εργοδότες οφείλουν προηγουμένως να προβούν σε τροποποίηση/ορθή επανάληψη της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

    Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται βάση ΚΑΔ

    Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, για τον μήνα Νοέμβριο 2020 δύνανται κατά τον μήνα Νοέμβριο, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ήμερες, ανά περιφερειακή ενότητα και πάντως όχι πέραν της 30ης Νοεμβρίου 2020:

    α. να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορoνοϊού COVID-19, ή και

    β. να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020.

    2. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

    Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους σε ποσοστό 100% αυτών, δύνανται να θέτουν σε αναστολή και τις συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας».

    Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν υποβάλει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση α’ φάσεως για την ένταξη εργαζομένων τους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31του ν. 4690/2020 (Α’104) στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Νοέμβριο, δύνανται να τεθούν σε αναστολή και οι επιχειρήσεις – εργοδότες οφείλουν προηγουμένως να προβούν σε τροποποίηση/ορθή επανάληψη της ανωτέρω αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

    Οι επιχειρήσεις – εργοδότες για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή, και σε κάθε περίπτωση μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

    Αποζημίωση ειδικού σκοπού

    1. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – εργοδότες πληττόμενες ή κλειστές των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των 800 ευρώ για 30 ημέρες.

    Οι επιχειρήσεις – εργοδότες προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά, είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται ξανά σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

    Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Νοέμβριο, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr), μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.

    Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου.

    Για την περίπτωση των εργαζομένων, των οποίων κατά τον μήνα Νοέμβριο παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους ή των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται εκ νέου σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη, δεν απαιτείται επα-νυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

    Διαβάστε ακόμη:

    Παρατείνεται μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου η αποπληρωμή των εισφορών Οκτωβρίου για τους μη μισθωτούς

    e-ΕΦΚΑ: Πριν τις γιορτές η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου

    Απόφαση Βρούτση: Εγκρίθηκε η δαπάνη για την πληρωμή του προγράμματος «Γέφυρα»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ