• Οικονομία

    ΤτΕ: Ανάπτυξη 4,2% φέτος και 5,3% το 2022 – Τι δηλώνουν στο mononews Fitch, DBRS και Scope Ratings

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Στουρνάρας, ΤτΕ

    Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας


    Στο 5,3% το 2022 από 4,2% φέτος διαμορφώνει σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη τις οποίες θα ενσωματώσει στην ενδιάμεση έκθεση για την Νομισματική Πολιτική που πρόκειται να δοθεί τη Δευτέρα, 28 Ιουνίου, στη δημοσιότητα.

    Μικτή εικόνα και στάση αναμονής για το που θα κάτσει τελικά η μπίλια της ανάπτυξης έρχεται την ίδια ώρα από το μέτωπο των διεθνών οίκων αξιολόγησης όπως αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις που παραχωρούν στο Mononews υψηλόβαθμα στελέχη της Fitch, που σε λιγότερο από ένα μήνα επαναξιολογεί τη στάση της για την ελληνική οικονομία, της DBRS και της Scope Ratings. Το θετικό στοιχείο είναι πως όλοι αναμένουν αισθητή ανάκαμψη φέτος, σε περιβάλλον όμως αβεβαιοτήτων και αστάθμητων παραγόντων που θα μπορούσαν είτε να απογειώσουν την ανάπτυξη ή όμως και να τη φρενάρουν.

    Οι επιδόσεις του δευτέρου εξαμήνου αποτελούν το….ερώτημα του 1 εκατομμυρίου ευρώ με τον τουρισμό, και το κατά πόσο θα πιάσουμε φέτος το μισό των εσόδων του 2019, την αγωνία των μεταλλάξεων αλλά και το πόσα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα απορροφήσουμε φέτος, να είναι οι τρεις μεγάλοι αστάθμητοι παράγοντες. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, όσον αφορά στις φετινές προβλέψεις επιλέγει μια συντηρητική οδό. Μια στρατηγική που ενσωματώνει αφενός τον προβληματισμό για τις εξελίξεις και τη λογική του ότι είναι καλύτερα να αναθεωρεί κανείς ανοδικά και να εκπλήσσει ευχάριστα τις αγορές παρά το αντίθετο.

    Αφετέρου όμως ίσως και την προσπάθεια να κρατούνται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης χαμηλά οι τόνοι, καθώς η κατάσταση στην οικονομία είναι σε λεπτό σημείο και απαιτείται σύνεση από όλους σε όλα τα επίπεδα. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει επέκταση με ρυθμό 3,6% φέτος, πριν την άνοδο του ΑΕΠ στο 6,2% το 2022. Σημειώνοντας βέβαια με νόημα στο νέο Μεσοπρόθεσμο πως «η ανάπτυξη φέτος είναι πιθανόν να είναι μεγαλύτερη αν επιβεβαιωθούν και στους επόμενους μήνες οι πολύ θετικές εξελίξεις που κατέγραψε για το ΑΕΠ η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2021». Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, η ανάπτυξη εκτιμάται στο 4,1% το 2023, στο 4,4% το 2024 και στο 3,3% το 2025.

    Fitch: Ραντεβού στις 16 Ιουλίου

    «Θα επανεξετάσουμε την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 16 Ιουλίου και τότε θα επικαιροποιήσουμε τις προβλέψεις μας, ενσωματώνοντας τις υποθέσεις μας για την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ» δηλώνει στο Mononews ο κ. Alex Muscatelli, Director Sovereign Analytics στη Fitch. Όπως αναφέρει «περιμένουμε ανάπτυξη 3% κατά μέσο όρο φέτος. Η πρόβλεψη αυτή προϋποθέτει μια ισχυρή ανάκαμψη από τα μέσα του τρέχοντος έτους, αλλά ως μέσος όρος για το σύνολο του έτους αποτυπώνει ένα αδύναμο carry over από την απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020. Προσδοκούμε πως αυτός ο παράγοντας θα αναστραφεί τον επόμενο χρόνο, οδηγώντας σε πολύ υψηλότερη ανάπτυξη». Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει κάποιος «κίνδυνος» απόκλισης προς τα άνω για την πρόβλεψη του 2021 καθώς τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου ήταν πολύ πιο ισχυρά από ότι αναμενόταν. Επιπροσθέτως, αυτή τη στιγμή η Fitch υποθέτει πως μόνο ένα σχετικά περιορισμένο μερίδιο των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα δαπανηθεί φέτος. Πτωτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την πρόβλεψη περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο μια μεγαλύτερης διάρκειας επίπτωση της πανδημίας σε πτωχεύσεις εταιρειών και απώλειες θέσεων εργασίας, ενδεχόμενη άνοδο των κρουσμάτων συνδεδεμένων πιθανώς με νέες μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη ειδικά στον τουριστικό τομέα.

    DBRS: Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο ανέβασαν τις προσδοκίες

    Από την πλευρά της DBRS, η κ. Σπυριδούλα Τζίμα, Assistant Vice President, Global Sovereign Ratings επισημαίνοντας πως η DBRS Morningstar δεν δημοσιοποιεί μακροοικονομικές προβλέψεις που πραγματοποιεί η ίδια, αλλά επικαιροποιεί τακτικά τα μακροοικονομικά της σενάρια, τονίζει πως η ανθεκτικότητα που εμφάνισε η οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανέβασε τις προσδοκίες για την ανάπτυξη φέτος.

    Όπως εκτιμά ο αποτελεσματικός έλεγχος του κορονοϊού στην Ελλάδα και στις βασικές τουριστικές αγορές της χώρας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισχυρότερες επιδόσεις φέτος.

    Επίσης, η ομαλή λήψη εγκρίσεων για εκταμιεύσεις και η αξιοποίηση των πόρων του NGEU σε δημόσιες και ιδιωτικές τοποθετήσεις θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για ισχυρή επίδοση το 2021 και τον επόμενο χρόνο. Στον αντίποδα ωστόσο, το ενδεχόμενο επανάκαμψης της πανδημίας λόγω πιθανής επιβράδυνσης στον εμβολιασμό ή/και η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων πιο ανθεκτικών στα εμβόλια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα αποτελούν τον βασικό κίνδυνο για την επίδοση της οικονομίας φέτος.

    Scope Ratings: Ανάπτυξη 6,5% φέτος πριν την προσγείωση στο 3,6% το 2022

    Ισχυρό rebound με ρυθμό ανάπτυξης 6,5% αναμένει φέτος στην Ελλάδα η Scope Ratings που θεωρεί όμως πως ο ρυθμός θα περιοριστεί στο 3,6% τον επόμενο χρόνο. Όπως δηλώνει στο Mononews ο κ. Dennis Shen, του τμήματος αξιολογήσεων της Scope Ratings ο διεθνής οίκος προβλέπει ανάπτυξη 6,5% φέτος στην Ελλάδα και 3,6% το 2022. Όπως εξηγεί η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης για την περίοδο 2021 – 2026 κάτι που θα πρέπει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μέσω υψηλότερων ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων.

    Σύμφωνα με το στέλεχος του οίκου, ο συνδυασμός των 30,5 δισ. επιχορηγήσεων και δανείων που δικαιούται η Ελλάδα, αντιστοιχούν στο 18% του ελληνικού ΑΕΠ το 2020 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ανά μονάδα ΑΕΠ. Όπως προσθέτει η αποτελεσματικότητα του NGEU στηρίζεται στην αποτελεσματική υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος ανάκαμψης ενώ τονίζει ότι η επιτυχία της χώρας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων ιστορικά κινείται στο μέσο όρο της ΕΕ των 27 στα επίπεδα του 56% κατά την περίοδο 2014 – 2020 ευθυγραμμισμένο με εκείνο των κρατών μελών της ΕΕ αν και υψηλότερα από την Ιταλία και την Ισπανία.

    Σύμφωνα με τον κ. Shen, οικονομικές αδυναμίες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ετήσια πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης, περιλαμβάνουν την υψηλή διαρθρωτική ανεργία και τις ασθενείς επενδύσεις. Ένα επιπλέον ρίσκο θα μπορούσε να είναι μια χειρότερη τουριστική σεζόν σε σχέση με ότι αναμένεται καθώς αποσύρονται με αργό ρυθμό οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Ο ίδιος επισημαίνοντας πως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ που είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια σημειώνει πως εκεί υπάρχει καθαρό περιθώριο ανόδου ως προς την πρόβλεψη για αυτό το χρόνο.

    Τονίζει, δε, πως το πολύ υψηλό ποσοστό ανάπτυξης 4,4% σε τριμηνιαία βάση που είδαμε στο πρώτο τρίμηνο του 2021 δημιουργεί προσδοκίες ανόδου για την πρόβλεψη μας καθώς το πρώτο τρίμηνο είναι συνήθως το πιο σημαντικό τρίμηνο για τον υπολογισμό της ετήσιας εκτίμησης. Όπως μάλιστα εκτιμά, όταν αυτό θα ληφθεί υπόψιν παράλληλα με την αναμενόμενη ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο καθώς οι αρχές αίρουν τους περιορισμούς και ανοίγουν πάλι τα σύνορα για τον τουρισμό περιμένουμε ότι και οι άλλοι θα αυξήσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, φέτος…..

    Διαβάστε ακόμη:

    DBRS: «Βλέπει» ανάπτυξη 5% της ελληνικής οικονομίας για το 2021-2022

    ΤτE: Ανθεκτικό το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε ικανοποιητική επίπεδα η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών

    DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα μετά το άκρως προκλητικό 2020

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ