• Οικονομία

  Αναδρομικά 15.000 ευρώ σε 14.000 συνταξιούχους έως το τέλος Απριλίου – Ποιες κατηγορίες ακολουθούν

  Αλέξανδρος Βαρβέρης (διοικητής e-ΕΦΚΑ) – Διονύσης Ρίζος (δικηγόρος)


  Στην καταβολή αναδρομικών ποσών κατά μέσο όρο 15.000 ευρώ σε περίπου 14.000 συνταξιούχους αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έως το τέλος του μήνα.

  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του e-ΕΦΚΑ και του διοικητή Αλέξανδρου Βαρβέρη, το δεύτερο 15ημερο του μήνα θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και με τις συντάξεις Μάιου θα καταβληθούν τα αναδρομικά οι προσαυξήσεις σε περίπου 12.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλους.

  Και σ ‘ αυτήν την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν και τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά των αναδρομικών αυτών είναι πριν την παρακράτηση φόρου 20%, της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης.

  Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36 -40 έτη ασφάλισης, καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

  Όπως αναφέρει στο «Mononews», ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

  Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

  Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος της ΕΤΕ πριν το 2016 με 38 έτη ασφάλισης έλαβε σύνταξη 2.520 ευρώ, ενώ μετά τις περικοπές η κύρια σύνταξη του διαμορφώθηκε σε 1.805 ευρώ. Ο εν λόγω ασφαλισμένος με τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και την αύξηση του συντελεστή αναπλήρωσης θα λάβει κύρια σύνταξη 2.012 ευρώ με τη μηνιαία προσαύξηση να είναι 207 ευρώ. Τα αναδρομικά του θα ανέλθουν σε 13.248 ευρώ μεικτά και καθαρά περίπου 8.762,49 ευρώ.

  • Συνταξιούχος ΝΠΔΔ με κοινές διατάξεις με 35 έτη ασφάλισης έλαβε σύνταξη πριν το 2016 ονομαστικά στα 1.756,6 ευρώ, ενώ μετά τις περικοπές λαμβάνει 1.214 ευρώ. Η εν λόγω ασφαλισμένη με τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και την προσθήκη του επασφαλίστρου και την μέσω αυτού αύξηση του συντελεστή αναπλήρωσης θα λάβει 1.341 ευρώ με τη μηνιαία προσαύξηση να είναι 127 ευρώ. Τα αναδρομικά της θα ανέλθουν σε 8.128ευρώ μεικτά και καθαρά περίπου 5.867,76 ευρώ.

  Νέες πληρωμές

  Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται και νέες πληρωμές σε συνταξιούχους που για διάφορους λόγους έμειναν εκτός επανυπολογισμού.

  Τέτοιες είναι ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις όπως αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε ορισμένα ταμεία δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης και ως εκ τούτου οι επανυπολογισμοί καθυστερούν γιατί η κάθε περίπτωση ερευνάται ξεχωριστά.

  Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και δικαστές, συνταξιούχοι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπου ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης λόγω του επασφάλιστρου που κατέβαλαν καθώς και συνταξιούχοι προερχόμενοι από πρώην ΔΕΚΟ, όπου ο επανυπολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβάλει.

  Ακόμη πιο δύσκολοι είναι οι επανυπολογισμοί που εκκρεμούν για συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκδίδονται από ορισμένους φορείς, ούτε ενημερωτικά που να δείχνουν στις χήρες πώς υπολογίστηκε το ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη του θανόντα συζύγου.

  Στους εκκρεμείς επανυπολογσμούς συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Πρόκειται για συνταξιούχους με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και για συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

  «Ψαλιδισμένα» αναδρομικά

  Ήδη πληρώθηκαν αναδρομικά 54 μηνών σε 6.700 συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής. Το μέσο ποσό που θα εισπράξουν οι εν λόγω συνταξιούχοι έφτασε τα 4.700 ευρώ και αφορά στον επανυπολογισμό της σύνταξής τους με τα ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση, ενώ τους οφειλόταν και η προσαύξηση του νόμου Κατρούγκαλου λόγω υψηλών εισφορών που κατέβαλλαν στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

  Αναδρομικά κατά μέσο όρο 12.900 ευρώ έλαβαν και 1.085 παλιοί συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ με εκκρεμείς επανυπολογισμούς. Το ελάχιστο ποσό που εισέπραξαν ήταν 600 ευρώ και το μέγιστο 63.705 ευρώ.

  Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, τα αναδρομικά που έλαβαν ήταν σημαντικά ψαλιδισμένα λόγω της φορολόγησης 20%, ζητώντας από την κυβέρνηση ο πρόσθετος φόρος να επιβάλλεται σε σχέση με το κάθε έτος και όχι ως συνολικό ποσό, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο χωριστά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του.

  Διαβάστε επίσης:

  Πρόγραμμα κατάρτισης 50.000 θέσεων με επίδομα €400 – Αιτήσεις από 25.000 άνεργους τον Απρίλιο

  Τρεις τρόποι για εξασφαλίσετε μεγαλύτερη σύνταξη – Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν έως και 7 χρόνια νωρίτερα

  Πόσοι συνταξιούχοι εργάζονται – Τι επαγγέλματα επιλέγουν  ΣΧΟΛΙΑ