• Οικονομία

  Αναδρομικά έως 2,5 δισ. ευρώ – Εντός τριμήνου η τελική απόφαση για δώρα συνταξιούχων

  Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου

  Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου


  Εντός του επόμενου τριμήνου αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την συνταγματικότητα ή μη του ν. 4093/2012 που αφορά την περικοπή των δώρων και του επιδόματος αδείας των συνταξιούχους την περίοδο 2013-2018.

  Σύμφωνα με τον δικηγόρο των συνταξιούχων Λουκά Αποστολίδη ζητήθηκε από την πλευρά των συνταξιούχων να κρίνει θετικά και οριστικά την καταβολή αναδρομικών το 11μηνο (2015-2016) από δώρα και επίδομα αδείας. «Η έννομη τάξη, για την εξέταση του ίδιου νομικού ζητήματος με την απόφαση του ΑΕΔ, που προσδοκάμε βάσιμα να είναι θετική, θα βρει την ενότητά της τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα για τη συνταγματικότητα ή μη του ν. 4093/2012.

  Στην παρέμβασή μας ζητήσαμε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, να λύσει θετικά και οριστικά το ζήτημα των συνταξιούχων, προκειμένου να τους χορηγηθούν αναδρομικά για το 11μηνο, για δώρα εορτών και επιδόματος αδείας σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα χωρίς διακρίσεις. Να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των τεσσάρων διαδοχικά της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».

  Το θέμα οδηγήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά τις διαφορετικές αποφάσεις των δύο ανωτάτων δικαστηρίων (Άρειος Πάγος και Συμβούλιο της Επικρατείας) που αφορούσαν το ενδεκάμηνο Ιούνιο 2015 – Μάιος 2016  και όχι στο συνολικό διάστημα για το οποίο έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι.

  Άρειος Πάγος

  Ο Άρειος Πάγος έκρινε  ομόφωνα πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το 11μηνο από το 2015 έως το 2016, είναι συνταγματικές.

  Το σκεπτικό του δικαστηρίου στηρίζεται στην παροδοχή ότι οι περικοπές έγιναν για την εξυπηρέτηση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, καθώς σχετίζονται με την οικονομική διάσωση της χώρας.

  Το ΣτΕ

  Αντιθέτως, το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που έγιναν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, αλλά και για το 11μηνο ανάμεσα στο 2015 και το 2016.

  Έτσι – στις 17 Απριλίου – το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καλείται να λύσει το συγκεκριμένο θέμα. Σημειώνεται ότι μετέχουν οι πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας και μέλη τους.

  Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο του κ. Λ. Αποστολίδη «η έννομη τάξη, για την εξέταση του ίδιου νομικού ζητήματος με την απόφαση του ΑΕΔ, που προσδοκάμε βάσιμα να είναι θετική, θα βρει την ενότητά της τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα για τη συνταγματικότητα ή μη του ν. 4093/2012».

  Το κόστος

  Η πλήρης απόδοση των αναδρομικών αγγίζει περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ. Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις.

  Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα Δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019. Ακολούθησαν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεως, ενώ τώρα τη λύση καλείται να δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Οι διεκδικήσεις αφορούσαν 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

  Όπως επισημαίνουν νομικοί μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, έχει παγώσει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκήσει περίπου 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά Δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Η υπόθεση δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει ότι ακόμη και αν το ΑΕΔ απορρίψει την επιστροφή των Δώρων, οι συνταξιούχοι δικαιούται αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις.

  Διαβάστε επίσης:

  Κρίσιμα τετ α τετ Χατζηδάκη με επενδυτές και οίκους στις ΗΠΑ, εν μέσω διεθνούς θυέλλης

  Τα κρυφά σημεία και οι «παγίδες» για το «μαχητό τεκμήριο» – Πώς θα αμφισβητήσουν το ελάχιστο εισόδημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες

  Το IRIS ανατρέπει τις καθημερινές συναλλαγές – Ο στόχος για επέκταση των άμεσων πληρωμών παντού  ΣΧΟΛΙΑ