• Οικονομία

    Ακίνητα: Τι και ποιοι κερδίζουν από την αναστολή του ΦΠΑ για 3 χρόνια στις οικοδομικές άδειες

    • NewsRoom


    Αναθερμαίνεται η κτηματαγορά μετά την αναστολή του ΦΠΑ για 3 χρόνια σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006.

    Το μέτρο ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist, κάνοντας ειδική αναφορά στα ακίνητα που εκτός των άλλων, όπως είπε αποτελούν, κατά κανόνα και το ενέχυρο των τραπεζικών δανείων.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η αγορά αυτή ήδη ανακάμπτει καθώς οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7,7% το β΄ τρίμηνο του 2019 ενώ μίλησε για την ανάγκη τολμηρών μέτρων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.

    «Αναστέλλεται, και για τα επόμενα τρία χρόνια, ο ΦΠΑ σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και για τις παλαιότερες, όσες εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2006. Με άλλα λόγια, στο εξής απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη.

    » Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση, εντός εξαμήνου.

    Αυτό σημαίνει ότι το μέτρο, εκτός από τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής ή πρόκειται να κατασκευαστούν τα προσεχή τρία χρόνια, αφορά και το απόθεμα των αδιάθετων νεόδμητων ακινήτων με άδεια κατασκευής από το 2006, τα οποία έμεινα απούλητα λόγω της κρίσης. Πρόκειται για περίπου 100.000 ακίνητα, σύμφωνα με τα στοιχεία των κατασκευαστών ακινήτων.

    Εκτός από την αναθέρμανση της κτηματαγοράς και των οικοδομικών εργασιών, όπως είναι η ολοκλήρωση ημιτελών κτισμάτων, το μέτρο θα συμβάλει επίσης στην άνοδο του ΑΕΠ, και στην άνοδο των αξιών των ακινήτων, στην ανάκτηση της αξίας των περιουσιών των ιδιοκτητών, αλλά και την εξυγίανση των τραπεζών -μέσω της υψηλότερης αποτίμησης των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

    Τι και ποιοι κερδίζουν

    Με την «κατάργηση» του ΦΠΑ για μια τριετία οι αγοραστές νεόδμητων ακινήτων θα έχουν μεγάλο κέρδος. Για ένα διαμέρισμα 100.000 ευρώ, ο φόρος από τις 24.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα θα μειωθεί σε 3.000 ευρώ αφού σε όλες τις πωλήσεις ακινήτων θα επιβάλλεται φόρος 3% αντί ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

    Από τη ρύθμιση δεν επηρεάζεται καθόλου η απόκτηση πρώτης κατοικίας δεδομένου ότι είχε εξαιρεθεί από τον ΦΠΑ, σε ότι αφορά στα νεόδμητα. Συνεπώς από την αναστολή επωφελούνται κυρίως όσοι αγοράζουν β΄κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ή ακίνητα αξίας πάνω από 250.000 ευρώ.

    Χαμένοι βγαίνουν ενδεχομένως οι πωλητές πιο παλαιών ακινήτων (προ του 2006) καθώς χάνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχαν έναντι των νεοτέρων τα οποία επιβαρύνονταν με ΦΠΑ.

    Με βάση τα παραπάνω, από 1.1.2020 θα ισχύσουν τα εξής:

    – ακίνητα κάθε είδους (είτε νεόδμητα είτε «από δεύτερο χέρι») με άδεια οικοδομής πριν από το 2006 θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3%.

    – νεόδμητα ακίνητα με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά θα πωλούνται για τρία χρόνια (2020 έως 2022) με φόρο μεταβίβασης 3% και όχι ΦΠΑ 24%.

    Έκπτωση 40% για εργασίες επισκευής κατοικιών

    Σε ότι αφορά την έκπτωση του 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευής κατοικιών, στην οποία σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών αποσκοπεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, σε ένα διπλό όφελος για την οικονομία.

    Η έκπτωση θα αφορά μόνο για δαπάνες αμοιβών στους επαγγελματίες που θα αναλαμβάνουν τις επισκευές ( ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κά) και όχι στα υλικά. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα έχει ισχυρό κίνητρο να ζητά αποδείξεις με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου από έναν τομέα, όπου η φορολογική συμμόρφωση παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά.

    Επίσης, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες και τα εισοδήματα στον τομέα αυτόν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Βεβαίως, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για να είναι δυνατή η έκπτωση 40% της δαπάνης επισκευής μιας κατοικία από τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη της θα πρέπει η δαπάνη αυτή να γίνει γίνεται μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής.

    Στον βαθμό που δεν υπάρχει τρέχουσα φορολογική υποχρέωση του ιδιοκτήτη θα γίνεται συμψηφισμός με μελλοντικές υποχρεώσεις προς την εφορία.

    Με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες, οι διατάξεις για την αναστολή επιβολής ΦΠΑ για μία τριετία θα συνοδεύονται και από παράλληλο τριετές «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις και αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ