• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Αναστέλλεται για 3 χρόνια το ΦΠΑ στην οικοδομή για άδειες από το 2006 (video)

    • NewsRoom


    Την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2006 ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο δείπνο που διοργάνωσε το περιοδικό Economist ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κίνηση αυτή θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, θα προσελκύσει επενδύσεις, θα αυξήσει την απασχόληση και θα ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή. Ταυτόχρονα, θα βοηθήσει, και μάλιστα θεαματικά, στη βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους.  Κάτι που θα οδηγήσει στη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας από το 2021.

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως παρά την εικόνα αμηχανίας που συχνά προβάλλει η Ευρώπη, στην Ελλάδα διαμορφώνονται συνθήκες όχι μόνο σταθερότητας αλλά κυρίως προόδου. «Και αν οι Βρυξέλλες εμφανίζονται δυστακτικές ενώπιον υπαρκτών προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό, η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα ρεαλισμού, τόλμης και ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Διαθέτουμε πλεόν τη γνώση, τη βούληση, τη συλλογική αυτογνωσία. Νικώντας στην πράξη το λαϊκισμό και τη δημαγωγία μπορούμε να επικαλεστούμε την κινητήριο δύναμη της αλήθειας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    «Όταν προς τα τελη του 2014 η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, η επικράτηση του λαϊκισμού την πήγε πίσω. Τώρα ξέρουμε ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για τη μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Ακόμα και παλιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Καλά ξεμπερδέματα» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

    «Η ΝΔ στην Ελλάδα ανανεωμένη κατέκτησε το 40% των ψήφων και την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανέφερε και επισήμανε ότι αυτή η εξαίρεση σταθερότητας, είναι η πρώτη απάντησή μας στο ερώτημα της αποψινής συζήτησης. Είναι η μοίρα μας να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα», προσέθεσε.

    «Θα ξεκινήσω με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή. Διατάξεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία και αφαιρούν σημαντικότατα εμπόδια για τους επενδυτές», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση μετά τα μνημόνια που όχι μόνο έχει αναλαβει την πραγματική ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και εφαρμόζει το δικό της σχέδιο. Είμαστε αφέντες πια της μοίρας μας. Είναι ένα ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Έχει πάρει τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού».

    «Η Ελλάδα δεν ζητά πλέον από τους εταίρους της. Συζητά μαζί τους. Δεν είναι ακροατής αλλά δημιουργικός συνομιλητής. Αποτελούμε εκτός από εξαίρεση πολιτικής σταθερότητας, και μία εξαίρεση προόδου στην οικονομία. θα απεικόνιζα το σχέδιό μας για την οικονομία με ένα τρίγωνο. Στη μία πλευρά οι μεταρρυθμίσεις. Στη δεύτερη πλευρά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Και στην τρίτη πλευρά οι παρεμβάσεις μας για το τραπεζικό σύστημα», συνέχισε.

    «Επενδύσεις και ανάπτυξη σε ορίζοντας τουλάχιστον 4ετίας. Εμείς αυτό μπορούμε να το εγγυηθουμε. Ήδη οι πρώτες μας επιλογές επιβεβαιώνονται από όλα τα στοιχεία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Στόχος μας η ανάπτυξη να προέλθει πρωτίστως από τις επενδύσεις»

    «Όλο και περισσότεροι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι το προηγούμενο αναπτυξιακό μοντέλο είναι σε αδιέξοδο» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της «23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο Economist. «Κατανάλωση με δανεικά δεν σημαίνει και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Κεφάλαια για δανεισμό υπάρχουν πολλά. Αλλά δεν είναι για σπατάλη αλλά για επενδύσεις» σημείωσε περαιτέρω ο κ. Μητσοτάκης και διαμήνυσε: «Στόχος μας η ανάπτυξη να προέλθει πρωτίστως από τις επενδύσεις. Να ξεμπλοκάρουμε τη γραφειοκρατία που ταλάνιζε σημαντικά επενδυτικά σχέδια. Απόδειξη η προώθηση ώριμων σχεδίων που είχαν παγώσει».

    «Το σύνθημά μας είναι ανάπτυξη για όλους και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί πλήρες το 2023 και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρύματα και θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν.

    «Η Ελλάδα έως το 2028 θα έχει απεξαρτηθεί πλήρως από το λιγνίτη»

    «Το πρόγραμμά μας απλώνεται επίσης στις υποδομές και την ενέργεια. Το 30% του Ελ. Βενιζέλος ιδιωτικοποιείται. 10 περιφερειακά λιμάνια θα αξιοποιηθούν με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και χιλιάδες ακίνητα δημοσίου», ανέφερε.

    «Για την ενέργεια, έως το 2028 η Ελλάδα θα έχει απεξαρτηθεί πλήρως από το λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί κι άλλο. Μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση εισφορών, επίδομα 2000 για κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, απευθύνονται πρωτίστως στη μεσαία τάξη», εξήγησε.

    «Εισάγουμε στις επιχειρήσεις την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο αρχικά πιλοτικά. Σύντομα υποχρεωτική για όλους και παντού. Όσο μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις για φορολογική συμμόρφωση. Είναι δική μας φροντίδα να μειώσουμε τους φόρους. Μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση εισφορών, επίδομα 2000 για κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, απευθύνονται πρωτίστως στη μεσαία τάξη. Όπως και όσα ακολουθούν. Σταδιακή κατάργηση φόρου αλληλεγγύης. Λάθος να χαράσσεται οικονομική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο σε υποομάδες του κοινωνικού συνόλου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Αναστέλλεται και για τα επόμενα 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες»

    Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στα ακίνητα. «Η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει. Οι τιμές αυξήθηκαν 7,7% το β τρίμηνο του 2019. Εκτός από μείωση ΕΝΦΙΑ, αναστολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και η μείωση φόρου 40% στις εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης», ανέφερε.

    «Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ένα ακόμη τολμηρό μέτρο. Αναστέλλεται και για τα επόμενα 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες και για τις παλαιότερες που εκδόθηκαν από 1.1.2006. Εντός του 2020 θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Αυτές οι δημοσιονομικές κατευθύνσεις θα ακολουθηθούν σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Ο προϋπολογισμός χαιρετήθηκε από όλους. Ζητήσαμε και συμφωνήσαμε πρόωρη αποπληρωμή μέρους δανείων του ΔΝΤ«, συνέχισεε.

    «Ολοκληρώνω με μία ασφαλή πρόβλεψη. Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θα γίνει αυτό εντός του 2020. Εκφράζω ισχυρή βεβαιότητα ότι η συζήτηση αυτή θα έχει καλό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ