• Οικονομία

    Αγώνας δρόμου 100 ημερών για την επενδυτική βαθμίδα – Οι προγραμματικές και τα 4 κρίσιμα ραντεβού

    Τα κτήρια των Moody's, DBRS, S&P και Fitch Ratings, των 4 οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας

    Οι 4 οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας


    Με πρώτο σταθμό τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουλίου, από τις οποίες οι αγορές περιμένουν το πρώτο σήμα της νέας κυβέρνησης ξεκινά ο αγώνας δρόμου των 100 περίπου ημερών για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Η πρώτη, προγραμματισμένη, αντίδραση (καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει και κάποια έκτακτη κίνηση) θα έλθει από το γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings στις 4 Αυγούστου. Ο οίκος διατηρεί τη χώρα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

    Σε ένα θετικό σενάριο που θα έκανε την έκπληξη, ο πρακτικός στόχος του να πάρει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα από δύο τουλάχιστον επιλέξιμους οίκους φέτος δεν θα διευκολυνθεί, καθώς ο οίκος είναι ακόμη μη επιλέξιμος.

    Ωστόσο, όπως εκτιμάται στην αγορά, αυτό δεν θα αργήσει να αλλάξει. Ταυτόχρονα δεν παύει να είναι ένας οίκος που ο λόγος του έχει αντίκτυπο στην αγορά και μια τέτοια κίνηση θα πριμοδοτούσε περαιτέρω το μομέντουμ.

    Το επόμενο σημαντικό ραντεβού είναι με την DBRS που είναι επιλέξιμη από την ΕΚΤ και αναμένεται να τοποθετηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου. Επίσης, έχει τη χώρα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική.

    Αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, η κυρίαρχη προσδοκία στην αγορά είναι πως δύσκολα ένας από τους τέσσερις επιλέξιμους οίκους, Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch και DBRS θα έκαναν το μεγάλο βήμα προτού έχουν στα χέρια τους το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2024.

    Εκτός βέβαια εάν έχει μεσολαβήσει κάποια ισχυρή κίνηση – έκπληξη, σε κάποιο κρίσιμο πεδίο για την οικονομία, που θα μπορούσε να εκληφθεί ως gamechanger ικανό να επιταχύνει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο Σεπτέμβριο.

    Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για το project επενδυτική βαθμίδα είναι, από όλες τις απόψεις, η τοποθέτηση της Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου. Είναι ο οίκος που μας έδινε την υψηλότερη βαθμολογία πριν την κρίση του 2010 και εκείνος που μας διατηρεί σήμερα στη χαμηλότερη απέχοντας τρεις ολόκληρες βαθμίδες από την επενδυτική.

    Το ενδεχόμενο αναβάθμισης στις 15 Σεπτεμβρίου θεωρείται πλέον πιθανότερο από αρκετούς στην αγορά, με μεγάλο ζητούμενο το εύρος μιας τέτοιας κίνησης. Είναι προφανές πως όσο πιο γενναιόδωρη αποδειχθεί η Moody’s τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος με δεδομένο πως μιλάμε για το μεγαλύτερο οίκο διεθνώς.

    Η μεγάλη μέρα για την επενδυτική βαθμίδα από έναν από τους τέσσερις μεγάλους, επιλέξιμους οίκους είναι πιθανόν η 20η Οκτωβρίου και η έκθεση από την S&P.

    Τότε, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ανά χείρας, αφού αυτό κατατίθεται στη Βουλή έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, με τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της νέας κυβέρνησης, ενδεχομένως και με κάποια εξέλιξη στο κρίσιμο πεδίο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, ο διεθνής οίκος είναι πιθανόν να είναι ο πρώτος που θα περάσει τη χώρα από τα junk στην  επενδυτική βαθμίδα.

    Κρίσιμο στοίχημα θα είναι σε ένα τέτοιο σενάριο μέχρι το τέλος του έτους, αυτό να έχει καταστεί δυνατό και από τη Fitch, που πρόκειται να τοποθετηθεί την 1η Δεκεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία – Στο επίκεντρο η υποτιμημένη λίρα

    Φίλιπ Λέιν (ΕΚΤ): Πιθανό να αυξηθούν ξανά τα επιτόκια τον Ιούλιο

    «Κοινωνική Αντιπαροχή»: 2.500 νέοι σε σπίτια με χαμηλό ενοίκιο

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ