• Οικονομία

    Αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία – Στο επίκεντρο η υποτιμημένη λίρα


    Δεδομένη θεωρείται η επιστροφή της Τουρκίας σε «ορθόδοξες» οικονομικές πολιτικές τους επόμενους μήνες, ύστερα από την περιπέτειας της εθνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες. Ο ρυθμός και η ένταση των μεταρρυθμίσεων έχουν διχάσει τους αναλυτές για το πόσο επιθετικά θα επιχειρήσει η Τουρκία να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που ξεπερνάει το 40% και να σταθεροποιήσει – χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις την λίρα.

    Οι επιλογές των προσώπων που στελεχώνουν το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, ο Μεχμέτ Σιμσέκ και η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, δύο τεχνοκράτες με μακρά εμπειρία στη Wall Street και καλές σχέσεις με τις αγορές, έχουν κάνει τους αναλυτές να ενισχύσουν τα στοιχήματά τους, ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ακολουθήσει πλέον πιο συμβατικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση πληθωρισμού.

    Διχασμένοι οι αναλυτές

    Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs  θεωρούν ότι ένα άλμα στα επιτόκια, στα οποία δεν υπήρξε καμία κίνηση από τον Μάρτιο του 2021, στο 40% από το 8,5% είναι πιθανή την ερχόμενη Πέμπτη, ημέρα αποφάσεων για την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

    Αντίθετα, η Bank of America θεωρεί ότι η κίνηση δεν θα ξεπεράσει το 25% για το επιτόκιο. Η Deutsche Bank θέτει τον πήχη ακόμα χαμηλότερα στο 20%, η Societe Generale και στο Bloomberg στο 15% και η Chartered Plc στο 14%.

    Για τις Deutsche Bank και Bank of America, το σενάριο για πιο επιθετικές κινήσεις σε επόμενες συνεδριάσεις κερδίζει έδαφος.

    Ειδικότερα, αναμένουν ότι οι νέες πολιτικές θα εφαρμοστούν σταδιακά και όχι με τη μορφή μιας μεγάλης αύξησης.

    Ανάσα στις αγορές

    Η λίρα συνεχίζει την καθοδική της πορεία με την ισοτιμία να έχει κλειδώσει τις τελευταίες ημέρες στο 23,64 έναντι του δολαρίου και το τουρκικό νόμισμα να έχει χάσει το 16% της αξίας του από τις 28 Μαΐου, ημέρα του β’ γύρου των εθνικών εκλογών, από τις οποίες ανακηρύχθηκε ξεκάθαρος νικητής ο Ερντογάν.

    Αντίθετα, στις τουρκικές αγορές η εικόνα ήταν καλύτερη με επενδύσεις να επιστρέφουν στη χώρα, χάρη στην ελπίδα των επενδυτών για μεταστροφή των οικονομικών πολιτικών που ακολούθησε ο Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια.

    Διαβάστε επίσης:

    Ερντογάν: Το νέο οικονομικό επιτελείο θα μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό

    Φίλιπ Λέιν (ΕΚΤ): Πιθανό να αυξηθούν ξανά τα επιτόκια τον Ιούλιο

    Τουρισμός: «Άνοιγμα» στην αγορά της Αγγλίας κάνει η Πιερία

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ