• Οικονομία

    Αυξάνεται η επιδότηση με επιστροφή χρημάτων για ταινίες, σειρές και ψηφιακά παιχνίδια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης


    Βελτιώνονται οι προϋποθέσεις για επιδότηση με επιστροφή χρημάτων (cash rebate) για την ενίσχυση οπτικοακουστικών έργων, δράση στην οποία θα διατεθεί το συνολικό ποσό των 75 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

    Με σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον τίτλο «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στη βουλή, μεταξύ άλλων, αυξάνεται το ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών στο 40%.

    Αρχικά η επιχορήγηση με βάση το νόμο 4487/2017 ήταν 25% επί των επιλέξιμων δαπανών, ενώ το συνολικό ποσό δεν μπορούσε να υπερβεί τα 5.000.000 ευρώ. Με τον νόμο 4563/2018 το ποσοστό αυξήθηκε στο 35% επί των επιλέξιμων δαπανών, χωρίς ανώτατο όριο, ενώ με το προς ψήφιση σχέδιο νόμου:

    – Για κινηματογραφική ή τηλεοπτική ταινία το όριο επιλέξιμων δαπανών παραμένει στις 100.000 ευρώ.

    – Για κινηματογραφική ή τηλεοπτική ταινία με περιεχόμενο δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) και μικρού μήκους τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών 60.000 ευρώ (προηγούμενο όριο: 100.000 ευρώ).

    – Για επεισόδιο ή κύκλο επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς ανεξαρτήτως αριθμού επεισοδίων και χρονικής διάρκειας (με προηγούμενο όριο 30.000 ευρώ) τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών: 25.000 ευρώ ανά επεισόδιο για περιεχόμενο μυθοπλασίας και 20.000 ευρώ ανά επεισόδιο για περιεχόμενο δημιουργικής τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) ή κινούμενο σχέδιο. Εάν στην παραπάνω περίπτωση πρόκειται για επεισόδιο ή κύκλο επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς τουλάχιστον 100 επεισόδια, καθιερώνεται όριο επιλέξιμων δαπανών 15.000 ευρώ ανά επεισόδιο.

    – Για τμήματα επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς ανεξαρτήτως αριθμού επεισοδίων και χρονικής διάρκειας (προηγούμενο όριο: 100.000 ευρώ): Με περιεχόμενο μυθοπλασία το όσιο επιλέξιμων δαπανών παραμένει στις 100.000 ευρώ και με περιεχόμενο τη δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) ή κινούμενο σχέδιο τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών 60.000 ευρώ.

    – Για ψηφιακό παιχνίδι τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών 30.000 ευρώ (προηγούμενο όριο: 60.000 ευρώ).

    Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την απλοποίηση των  δικαιολογητικών και τη σύντμηση των σχετικών προθεσμιών.



    ΣΧΟΛΙΑ