• Οικονομία

  Αυτό είναι το νέο «καταφύγιο» των δισεκατομμυριούχων – Τα πλεονεκτήματα και οι διευκολύνσεις

  • Bloomberg
  Ο Σεΐχης του Άμπου Ντάμπι, Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν

  Ο Σεΐχης του Άμπου Ντάμπι, Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν


  Το γεμάτο πελώριους και εντυπωσιακούς ουρανοξύστες Άμπου Ντάμπι, επιλέγουν το τελευταίο διάστημα οι δισεκατομμυριούχοι, προκειμένου να προστατέψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, κάνοντας στροφή από άλλους δημοφιλείς προορισμούς όπως τα νησιά Κέιμαν, την Ελβετία ή τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

  Πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, επιλέγουν τώρα το εμιράτο για τις δραστηριότητές τους, καθιστώντας το έναν νέο κόμβο πλούτου, εξαιρετικά δημοφιλή.

  Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κρυπτονομίσματος Zhao Changpeng, η οικογένεια Adani της Ινδίας, ο δισεκατομμυριούχος hedge fund Ray Dalio και ο Ρώσος μεγιστάνας του χάλυβα Vladimir Lisin είναι μεταξύ των δεκάδων δισεκατομμυριούχων, που έχουν δημιουργήσει εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) στο διεθνές οικονομικό κέντρο του Άμπου Ντάμπι φέτος, σύμφωνα με μια επισκόπηση εκατοντάδων εταιρικών καταθέσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το Bloomberg News.

  Αυξάνονται ταχύτατα οι εταιρείες ειδικού σκοπού

  Περισσότερα από 5.000 SPV υπάρχουν τώρα στην Παγκόσμια Αγορά του Άμπου Ντάμπι (ADGM), σε σύγκριση με μόλις 46 το 2016, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η κορυφαία συμβουλευτική εταιρεία M/HQ.

  Δημοφιλή από τον βασιλιά των junk-bond Michael Milken στα τέλη της δεκαετίας του 1980, τα SPV είναι ξεχωριστές νομικές οντότητες που έχουν εξελιχθεί σε δομές για άτομα υψηλής καθαρής αξίας, τα οποία επιδιώκουν να απομονώσουν τον οικονομικό κίνδυνο.

  Changpeng Zhao, ιδρυτής και CEO του Binance

  Το Άμπου Ντάμπι σημειώνει ότι τα SPV του-ουσιαστικά εταιρείες χαρτοφυλακίου που διαχειρίζονται τον πλούτο- μπορούν να περιέχουν περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα και ίδια κεφάλαια.

  Οι χρηματοοικονομικές ροές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σηματοδοτούν έναν νέο ρόλο για την οικονομία των 509 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, καθώς η κυβερνώσα οικογένεια Al Nahyan προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από το πετρέλαιο.

  Τα κέρδη του Άμπου Ντάμπι έρχονται επίσης σε μια εποχή που ορισμένοι φορολογικοί παράδεισοι, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και οι Νήσοι Κέιμαν, υπόκεινται σε περισσότερους ελέγχους και έχουν δει μία μείωση στις νέες εταιρικές εγγραφές.

  «Το Abu Dhabi Global Market (ADGM), είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τη δημιουργία SPV και αυξάνεται ραγδαία», δηλώνει ο Bhaskar Dasgupta, εταιρικός σύμβουλος που εργαζόταν στο παρελθόν για την ελεύθερη ζώνη του Άμπου Ντάμπι.

  «Βλέπουμε περισσότερα άτομα με υψηλή καθαρή αξία να μετακινούνται από τις BVI (Βρετανικές Παρθένες Νήσους), το Κέιμαν, τον Μαυρίκιο και τη Σιγκαπούρη προς εδώ», συμπληρώνει.

  Ο επιχειρηματικός κόμβος της Μέσης Ανατολής είναι ελκυστικός λόγω της προστασίας των περιουσιακών στοιχείων από ξένες δικαιοδοσίες και από το σύστημα της διπλής φορολογίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Αποφυγή της διπλής φορολογίας

  Η συμφωνία για τη διπλή φορολογία των ΗΑΕ με άλλες χώρες, μπορεί να βοηθήσει τους πλούσιους ιδιώτες να ελαχιστοποιήσουν τον φορολογικό τους λογαριασμό για εταιρείες που βρίσκονται στο SPV.

  Σύμβουλοι περιουσίας και διεθνείς επενδυτές, πολλοί από τους οποίους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επισημαίνουν επίσης μια σειρά από οφέλη που προσφέρει το εμιράτο.

  Ray Dalio

  Το Άμπου Ντάμπι και το κοντινό Ντουμπάι έχουν γίνει ακμάζουσες παγκόσμιες πόλεις. Όσοι κάνουν μεγάλες επενδύσεις εκεί είναι επιλέξιμοι για μακροχρόνια διαμονή και ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις διαβατήρια ΗΑΕ.

  Έπειτα, υπάρχουν τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Άμπου Ντάμπι, τα οποία ελέγχουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, και σημαντικές ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες.

  Ασφαλές “καταφύγιο”

  Ταυτόχρονα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα τελευταία χρόνια αποτελούν “καταφύγιο” για όσους πρόκειται να υποβληθούν σε ρυθμίσεις στο εξωτερικό.

  Ο Zhao, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου ανταλλαγής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Binance, αγόρασε το πρώτο του σπίτι στο Ντουμπάι το 2021, επικαλούμενος τις πολιτικές του υπέρ της κρυπτογράφησης.

  Τον Νοέμβριο, οι Binance και Zhao παραδέχθηκαν την ενοχή τους για νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων στο πλαίσιο ενός διακανονισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Τα αρχεία ADGM δείχνουν ότι ο δισεκατομμυριούχος δημιούργησε πολλά SPV στο Άμπου Ντάμπι φέτος, συμπεριλαμβανομένων των Binary Finance Group Holdings, Alphanest Holdings και CZ Labs Holdings.

  Vladimir Lisin

  Έχει υπηκοότητα ΗΑΕ και Καναδά, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία των ΗΠΑ.

  Η διεθνής οικονομική “free zone”, η οποία εγκαινιάστηκε το 2015, έχει γίνει επίσης ελκυστική τα τελευταία χρόνια, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμπόδισαν την επιβολή κυρώσεων σε χώρες όπως η Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσαν τους δικούς τους περιορισμούς.

  Στην πραγματικότητα, οι δομές του Άμπου Ντάμπι κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και από τους ντόπιους.

  Εν τω μεταξύ, η Ελβετία, η Βρετανία και ορισμένα κράτη της Καραϊβικής έχουν στραφεί εναντίον ατόμων που έχουν δεσμούς με χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις.

  Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι θυγατρικές της Royal Group, η οποία ελέγχεται από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Sheikh Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, αδερφό του Προέδρου των ΗΑΕ και έναν από τους πιο σημαντικούς dealmakers στον κόσμο, έχουν δημιουργήσει έναν αριθμό ADGM SPVs το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

  Μόνιμη εγκατάσταση – Αρωγός η χρυσή βίζα

  Μέρος της επιτυχίας του Άμπου Ντάμπι στην προσέλκυση περισσότερων SPV προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο τα ΗΑΕ αξιοποίησαν τα χρυσά προγράμματα βίζας και διαβατηρίων τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον Armand Arton, ιδρυτή της εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών παγκόσμιας ιθαγένειας, Arton Capital.

  Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν ενθαρρύνει τους πλούσιους να κάνουν το κράτος του Κόλπου πιο μόνιμο σπίτι τους.

  Από αριστερά: Gautam Adani, Mukesh Ambani

  «Βλέπουμε αυτή την τάση, περισσότερους δισεκατομμυριούχους να εγκαθίστανται στη χώρα», επισημαίνει ο Arton.

  «Μόλις αισθανθούν ευπρόσδεκτοι και ασφαλείς, αναζητούν να μετεγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία, με το ADGM να είναι ένα από τα προτιμώμενα μέρη», συμπληρώνει.

  Διαβάστε επίσης: 

  Bloomberg: Έρχεται η πρώτη ύφεση της ευρωζώνης μετά την πανδημία

  Εξάρχου από Λονδίνο: Τα σχέδια για τον 5ο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος

  Fed – ΕΚΤ: Σύγκρουση με τις αγορές για τις πρόωρες μειώσεις επιτοκίων  ΣΧΟΛΙΑ