• Οικονομία

    Bloomberg: Έρχεται η πρώτη ύφεση της ευρωζώνης μετά την πανδημία

    • Bloomberg
    Βερολίνο, φωτογραφία: Bloomberg

    Βερολίνο, φωτογραφία: Bloomberg


    Η ευρωζώνη δεν θα γλιτώσει από την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία, με την οικονομία της να συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε αναλυτές.

    Πλέον αναμένεται συρρίκνωση 0,1% μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αμετάβλητο ΑΕΠ. Ήπια ανάκαμψη προβλέπεται στις αρχές του 2024.

    «Αμφιβάλλουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας ανοδικής πορείας», δήλωσε ο Joerg Angele, οικονομολόγος στην Bantleon Bank. «Οι αντίθετοι άνεμοι παραμένουν ισχυροί, ειδικά αυτοί που προέρχονται από τη μαζική αύξηση των επιτοκίων».

    Euro Zone Seen Dragged Into Recession by German Weakness |
    Η ευρωζώνη παρασύρεται σε ύφεση από την αδυναμία της Γερμανίας

    Η αδυναμία οφείλεται κυρίως στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την ύφεση στη μεταποίηση.

    Αντιμέτωπη με την δημοσιονομική κρίση και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, η χώρα αναμένεται να ανακοινώσει ύφεση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο — μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη πτώση κατά 0,1%.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Νοέμβριο, η οποία προβλέπει ότι η ζώνη του ευρώ θα επιστρέψει σε ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο, βοηθούμενη από την απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού και την ισχυρή αγορά εργασίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2023 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2022, και κατά 0,5% στην ΕΕ.

    Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ υποχώρησε οριακά κατά 0,1% στην ευρωζώνη, ενώ παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ.

    Inflation Seen Failing ECB’s 2% Target on Quarterly Basis | Average consumer-price gains per quarter
    Ο πληθωρισμός απέτυχε να διαμορφωθεί στο στόχο της ΕΚΤ για 2% σε τριμηνιαία βάση

    Η πρόσφατη επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή εξέπληξε τις αγορές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της μόλις την άνοιξη.

    Οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό έως τον Σεπτέμβριο του 2024.

    Ωστόσο, οι τριμηνιαίες προβλέψεις αυξήθηκαν περισσότερο πέρα ​​από αυτό, και δεν προβλέπουν μείωση των τιμών στον στόχο του 2% της ΕΚΤ κατά την περίοδο που καλύπτει η δημοσκόπηση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Capital Economics: Κάτω από το 140% ΑΕΠ το Δημόσιο Χρέος ως το 2028

    Νέα απειλή ύφεσης για τη γερμανική οικονομία – Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο

    Πληθωρισμός: Στο 3% έπεσε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ