• Οικονομία

    Fed – ΕΚΤ: Σύγκρουση με τις αγορές για τις πρόωρες μειώσεις επιτοκίων

    Κριστιν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) - Τζερομ Πάουελ (FED)

    Κριστιν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) – Τζερομ Πάουελ (FED)


    Με τον πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να έχει υποχωρήσει αισθητά, τα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις στα επιτόκια έχουν αυξηθεί από τις αγορές. Οι συνεντεύξεις Τύπου των επικεφαλής σε Fed και ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, μετά τις συνεδριάσεις για την πορεία των επιτοκίων, αναμένεται να προσγειώσουν απότομα τους traders.

    Η αρχή έχει ήδη γίνει από τους οικονομολόγους και αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι προσδοκίες για περικοπές ακόμα και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Αντίστοιχα, οι τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη επιμένουν να εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το γεγονός ότι  το «φάντασμα» του πληθωρισμού δεν απειλεί πλέον την οικονομία, υποστηρίζοντας το «αφήγημα» για υψηλά επιτόκια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

    Για μία ακόμα φορά, οι δηλώσεις των επικεφαλής αλλά και οι προβλέψεις των κεντρικών τραπεζών για την πορεία του πληθωρισμού και της οικονομίας για την επόμενη χρονιά θα βρίσκονται στο επίκεντρο των αγορών.

    Οι οικονομολόγοι προσγειώνουν τις αγορές

    Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι αγορές έχουν ήδη κηρύξει την νίκη απέναντι στον πληθωρισμό με τα στοιχήματα για μειώσεις, ήδη από  τον Απρίλιο να έχουν βρει συμμάχους ακόμα και τους αναλυτές της Goldman Sachs.

    Η συνολική μείωση μέσα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προσδοκίες των traders θα μπορούσε να επιστρέψει τα επιτόκια αναχρηματοδότησης στο 3%, από το τρέχον 4,5%.

    Η πλειοψηφία πάντως των οικονομολόγων στέκεται απέναντι στις αισιόδοξες προβλέψεις, αν και υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ για μία ακόμα φορά θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου με πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού για το 2024.

    Υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει να τοποθετηθεί για μελλοντικές μειώσεις στα επιτόκια και ήδη κάποια γεράκια του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως ο Πέτερ Καζίμιρ, έχουν χαρακτηρίσει ως «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τις εκτιμήσεις για μειώσεις επιτοκίων εντός του α’ τριμήνου του επόμενου έτους.

    Αντίθετα, για τους οικονομολόγους, το α’ εξάμηνο του 2024 είναι πιο πιθανό να μη γίνει καμία κίνηση στα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται υπό την απειλή μιας ύφεσης.

    Η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,4% για τον Νοέμβριο, έφερε την ευρωζώνη πιο κοντά από ποτέ στο στόχο του 2%, κάτι που θα αναγκάσει την ΕΚΤ να παραδεχτεί δημόσια την πρόοδο, αλλά δεν θα οδηγήσει σύντομα σε περικοπές στα επιτόκια, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΕΚΤ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,2% για το 2024 και θα επιστρέψει στο 2,1% το 2025.

    Οι εκτιμήσεις αυτές αναμένεται να αναθεωρηθούν πτωτικά, ενώ οι αγορές θα εστιάσουν και στις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία της οικονομίας.

    H περίπτωση της Fed

    Οι αμερικανοί τραπεζίτες έχουν πατήσει το κουμπί της «παύσης» εδώ και κάποιους μήνες και αναμένεται να διατηρήσουν στο υψηλό επίπεδο του εύρους 5,25%-5,5% τα επιτόκια –το υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων δεκαετιών- για τουλάχιστον μέχρι το α’ εξάμηνο του 2024.

    Στην περίπτωση των ΗΠΑ, μία ημέρα νωρίτερα, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Νοεμβρίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν μικρή αύξηση στην κατηγορία του υποκείμενου πληθωρισμού κατά 0,3%, όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν 0,2%.

    Στην περίπτωση της Fed, οι πιέσεις δεν είναι τόσο έντονες σύμφωνα με τους οικονομολόγους, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να καταγράψει ανάκαμψη, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας είναι ισχυρά και η ανεργία μειώνεται.

    Σύμφωνα με το Βloomberg Economics, δεν υπάρχει κίνητρο για τη Fed να εμφανιστεί ιδιαίτερα πρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια. «Πιστεύουμε ότι Fed και αγορές θα συναντηθούν κάπου στα μισά του δρόμου σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων».

    Διαβάστε επίσης:

    Σε δύσκολη θέση η Λαγκάρντ- Η πίεση των αγορών και ο εφιάλτης ενός δεύτερου λάθους

    EKT: Oι traders στοιχηματίζουν μείωση επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης το 2024, στο 2,5%

    Πελαγίδης: Το επιτόκιο της ΕΚΤ δεν θα υποχωρήσει κατά από 2-2,5%



    ΣΧΟΛΙΑ