• Οικονομία

    Αυστραλία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε αιφνιδίως τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

    • NewsRoom

    Philip lowe, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Αυστραλίας (Hilary Wardhaugh/Bloomberg)


    Κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,1%, αύξησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας τα επιτόκια, ένα υψηλό υψηλό 11 ετών, ενώ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να απαιτηθεί περαιτέρω «σύσφιξη», προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στα απαιτούμενα επίπεδα.

    Σημειώνεται ότι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό είναι από 2% έως 3%.

    Αυτό το «επιθετικό» μήνυμα οδήγησε σε άνοδο το δολάριο, ενώ εκτοξεύτηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς οι αγορές κινήθηκαν ταχέως, λόγω της πιθανότητας περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Φίλιπ Λόου, δήλωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα μπορεί να έχει «φτάσει στο peak του», ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν δείκτες που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιμένει.

    «Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος να ανέβει ξανά ο πληθωρισμός είναι υπαρκτός και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ανταποκρίθηκε σε αυτό», εξήγησε ο Λόου.

    Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να απαιτηθούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός της χώρας, προσθέτοντας ότι «θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία».

    «Αυτή η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα αυξήσει την πιθανότητα ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εντός εύλογου χρονικού πλαισίου», πρόσθεσε.

    Εάν ο υψηλός πληθωρισμός επιμείνει πολύ και εδραιωθεί, θα ήταν πολύ δύσκολο να μειωθεί αργότερα, οδηγώντας; σε ακόμη υψηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας», είπε ο Λόου.

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, στις τάσεις, στις δαπάνες των νοικοκυριών και στις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας», συμπλήρωσε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Morgan Stanley: Μεγάλες οι προσδοκίες για την Ελλάδα – Θα συνεχίσει να υπεραποδίδει

    Mεγαλοφειλέτες του Δημοσίου: Σε 25 ημέρες οι νέες λίστες  

    Αγωνία για τη Fitch: Την Παρασκευή η απόφαση για αναβάθμιση

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ