• Οικονομία

  Άδωνις Γεωργιάδης: Στα €1.500 ο μέσος μισθός στην Ελλάδα στη λήξη της θητείας μου

  • NewsRoom
  Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

  Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


  Στο 6ο ετήσιο φόρουμ InvestGR: Foreign Investments in Greece, συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας εκτός άλλων, για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τις επενδύσεις, αλλά και για τους μισθούς στην Ελλάδα.

  Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε αρχικά στην έρευνα της ΕΥ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Υπουργός, «τα προηγούμενα τρία χρόνια η Ελλάδα έκανε το 35% των συνολικών επενδύσεων των τελευταίων 20 ετών».

  Αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, ο Υπουργός τόνισε ότι έρχεται σε συνέχεια της δουλειάς που έγινε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Η δουλειά μου τώρα στο Υπουργείο Εργασίας δεν είναι κόντρα ρόλος στη δουλειά μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

  Είναι συμπληρωματικός ρόλος. Διότι ποια είναι η εντολή του κυρίου Πρωθυπουργού; Πως θα αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όχι για να ανεβαίνουμε στους δείκτες», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

  Και συμπλήρωσε:

  «Σημασία έχει αν αυτό ο πολίτης το βλέπει στη δικιά του ζωή, αν αυξάνει το δικό του εισόδημα, αν τον βοηθάει να παρέχει στα παιδιά του καλύτερη εκπαίδευση, αν τον βοηθάει να λύσει τα προβλήματά του».

  «Στη λήξη της θητείας μου ο μέσος μισθός στην Ελλάδα θα είναι στα 1.500 ευρώ.

  Σήμερα ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι περίπου 1.100 ευρώ», δήλωσε ο Υπουργός,  υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του μέσου μισθού στην Ελλάδα δεν θα έρθει από νόμου.

  «Ο νόμος για το ξεπάγωμα των τριετιών και η αύξηση του βασικού μισθού είναι για ένα κομμάτι της αγοράς εργασίας. Η μεγάλη αύξηση των μισθών θα γίνει από την προσέλκυση πολλών νέων επενδύσεων», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. 

  Ο Υπουργός υπογράμμισε μάλιστα ότι η προσέλκυση επενδύσεων «θα δημιουργήσει τέτοια ταχύτητα στην ελληνική οικονομία και τέτοια ζήτηση στην αγορά εργασίας που η μέση αξία της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα θα φτάσει εκεί λόγω της ζήτησής της». 

  Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα απασχόλησης που πρόκειται να υλοποιήσει η ΔΥΠΑ. «Θα είναι τραγικό εάν χάσουμε την ευκαιρία αυτών των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να φτιάξουμε το εργατικό δυναμικό που θα χρειαστούμε για τα επόμενα 20 χρόνια.

  Διότι τέτοιους μεγάλους πόρους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για αυτό το σκοπό δεν θα ξαναβρούμε.

  Άρα, πρέπει οι πόροι να δοθούν σωστά. Και φυσικά όπως είπατε ένα μεγάλο κομμάτι του reskilling και του upskilling είναι δεξιότητες που «κουμπώνουν» στην πράσινη οικονομία», υπογράμμισε ο Υπουργός. 

  «Η πράσινη οικονομία είναι μια ανθρώπινη αναγκαιότητα γιατί η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα» ανέφερε ο Υπουργός, συμπληρώνοντας πως «το ζητούμενο είναι πως θα προσαρμοστεί το ανθρώπινο είδος στις νέες κλιματικές συνθήκες. Αυτό οδηγεί και θα οδηγήσει στην ανάγκη νέων εργασιακών δεξιοτήτων που θα μπορούν να χειριστούν τις νέες τεχνολογίες και τις νέες διαδικασίες». 

  Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε μάλιστα την πράσινη ατζέντα «μια μεγάλη ευκαιρία», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρότυπος χώρα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και κύριος εξαγωγέας πράσινης ενέργειας στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και άρα, να έχει και πολύ μεγάλο όφελος από αυτό».

   

  Με την δημοσιογράφο του Μononews Αργυρώ Μαυρούλη

  Κλείνοντας, ο Υπουργός Εργασίας προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει ποτέ να ξαναπάρουμε αποφάσεις που θα θέσουν την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε κίνδυνο», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν η οικονομία λαμβάνει αποφάσεις που δεν αντέχει, στο τέλος θα έρθει ο Τόμσεν».

  Διαβάστε επίσης

  Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και ανάπτυξη 3% για το 2024

  Κωστής Χατζηδάκης: Πέντε παρεμβάσεις ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

  Επιχείρηση: «Τελειώστε τον Κασσελάκη» – Τι κρύβει η κατά μέτωπο επίθεση από το Μαξίμου

  ──────────────────                           

  Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

  Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

  Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε  ΣΧΟΛΙΑ