• Οικονομία

    16 απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία- Οι 7 παγίδες (χρήσιμα παραδείγματα)


    Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και στην δημοσίευση του στο ΦΕΚ θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για την υποβολή αιτήσεων ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η ρύθμιση θα καλύψει περίπου 1.300.000 ασφαλισμένους, ορισμένοι εκ των οποίων περίπου 80.000 είναι «εγκλωβισμένοι» και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των χρεών, παρά το γεγονός ότι πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις. Ωστόσο, η νέα ρύθμιση χρεών πέρα από την αποπληρωμή χρεών του παρελθόντος, κρύβει επτά παγίδες τις οποίες οφείλουν να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.

    Το Mononews δίνει απαντήσεις σε όλες τις βασικές ερωτήσεις όσων οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία και θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους:

    1.Ποια χρέη μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών;
    Όλες οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως 31.12.2018.

    2. Μέχρι πότε θα παραμείνει ανοικτή η ρύθμιση για την υποβολή αιτήσεων;
    Η ρύθμιση θα παραμείνει ενεργή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

    3.Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση;
    Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργοδοτικές εισφορές.

    4. Μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οφειλές που βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση;
    Ναι μπορούν να ενταχθούν και ρυθμισμένες οφειλές με την πάγια ρύθμιση οφειλών των 12 δόσεων αλλά και οφειλές σε παλιότερες ρυθμίσεις. Δεν μπορούν όμως να ενταχθούν οφειλές που έχουν ήδη ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

    5.Ποιες οφειλές μπορούν να επανυπολογιστούν;
    Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους η οφειλή τους από το 2002 και μετά μπορεί να επανυπολογιστεί, με βάση την κατώτατη εισφορά που προβλέπει ο κατώτατος μισθός (περίπου 160 ευρώ το μήνα).

    6. Μπορεί να γίνει επανυπολογισμός των οφειλών για τα χρέη των εργοδοτών;
    Όχι δεν γίνεται επανυπολογισμός της οφειλής των εργοδοτών.

    7.Ποιο είναι το κούρεμα σε προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση;
    Η μείωση στις προσαυξήσεις σε όλες τις περιπτώσεις είναι 85%. Για τις εργοδοτικές οφειλές σε περίπτωση που ο εργοδότης καταβάλει εφάπαξ τότε το κούρεμα είναι 100%, εάν επιλέξει δόσεις για την αποπληρωμή 50%.

    8. Ποια είναι η ελάχιστη δόση;
    Η ελάχιστη δόση το μήνα είναι 50 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργοδότες. Για τους αγρότες η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ.

    9. Επανυπολογίζονται οι οφειλές των αγροτών;

    Οι οφειλές των αγροτών δεν επανυπολογίζονται, καθώς οι εισφορές που κατέβαλαν είναι μικρότερες από αυτές που προβλέπει ο κατώτατος μισθός. Για τους αγρότες, η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή 100% των προσαυξήσεων.

    10.Μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και ανενεργοί επαγγελματίες;

    Στο νέο αυτό σχήμα θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, από το εάν έχουν προχωρήσει στη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους ή στην αλλαγή ιδιότητας, ενώ εντάσσονται κάθε είδους οφειλές, όπως χρέη από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.

    11.Μπορούν να ενταχθούν κι όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα κι επειδή οφείλουν δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη;

    Με την ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε 80.000 «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους, οι οποίοι λόγω χρεών δε μπορούν να λάβουν σύνταξη. Για τους αγρότες, το όριο της οφειλής αυξάνεται από 4.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ, ενώ για αυτοαπασχολούμενους παραμένει 15.000 ευρώ και για ελεύθερους επαγγελματίες στα 20.000 ευρώ.

    12.Μπορεί κάποιος να μην επιλέξει τον επανυπολογισμό της οφειλής του και να μπει μόνο στη ρύθμιση των 120 δόσεων;

    Ναι μπορεί. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα του δίνει την δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο που θέλει να ρυθμίσει την οφειλή του.

    13.Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος υπερβαίνει τα όρια οφειλής και μετά τον επανυπολογισμό δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

    Τότε θα πρέπει ή να πληρώσει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό και να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και μέσα από την σύνταξη του να εξοφλεί το υπόλοιπο χρέος, ή θα πρέπει να ρυθμίσει το υπερβάλλον ποσό σε δόσεις και αφού το εξοφλήσει να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.

    14. Υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια;

    Όχι, δεν θα υπάρχουν .

    15. Πότε χάνεται η ρύθμιση;

    Η ρύθμιση χάνεται αν κάποιος δεν πληρώσει 2 δόσεις ή δεν καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές του. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες στην εκκαθάριση θα πρέπει να έχουν καταβάλει το σύνολο των εισφορών για το 2019.

    16. Τι θα συμβεί στα χρέη που επανυπολίστηκαν, αν κάποιος οφειλέτες χάσει τη ρύθμιση του;

    Οι οφειλή του θα επανέλθει στο προ του επανυπολογισμού επίπεδο, αφού αφαιρεθούν τα ποσά τα οποία κατέβαλε ο οφειλέτης. Μάλιστα θα αναβιώσουν όλοι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις.

    Παγίδες και αστερίσκοι

    Η επερχόμενη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία κρύβει επτά παγίδες που πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν να ενταχθούν:

    1. Η ρύθμιση, προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε έως 120 δόσεις κατά περίπτωση κι όχι 120 δόσεις για το σύνολο των οφειλετών.

    2. Όσοι επιλέξουν τον επανυπολογισμό του ποσού της οφειλής, θα λάβουν αναλογικά μειωμένη σύνταξη, καθώς θα έχουν καταβάλλει λιγότερες εισφορές. Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μειωμένο, καθώς βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με τις εισφορές που έχει κάποιος καταβάλει.

    3. Οι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν λόγω οφειλών θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν σύνταξη, αλλά μειωμένη καθώς θα υπάρξει σταδιακή παρακράτηση των οφειλών. Η μείωση στα ποσά που θα λάβουν εφόσον επιλέξουν τον επανυπολογισμό ξεπερνά το 40%.

    4. Η ρύθμιση, χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις και αν δεν καταβληθούν οι τρέχουσες εισφορές μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019.

    5. Επιπλέον, απώλεια ρύθμισης θα υπάρξει αν δεν καταβληθούν εντός 3 μηνών από την άρση της αναστολής οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν συμπεριελήφθησαν στη ρύθμιση, με επιλογή του οφειλέτη, καθώς επίσης και

    6. αν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απόφασης.

    7. Ενδεχόμενη απώλεια της ρύθμισης οδηγεί στην αναβίωση της οφειλής και των προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων στην κατάσταση που είχαν κατά την ημερομηνία υπαγωγής σε αυτή και πριν από τον επανυπολογισµό τους.

    Παραδείγματα επανυπολογισμού

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, οφειλή ελεύθερου επαγγελματία που σήμερα ανέρχεται σε 24.400 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό και τη μείωση των προσαυξήσεων μειώνεται κατά 66% και πέφτει στις 8.150 ευρώ, και ο οφειλέτης καλείται να πληρώσει 68 ευρώ μηνιαία δόση, για 10 χρόνια.

    Αρχική οφειλή της τάξης των 33.600 ευρώ μειώνεται 67,1% και μετά τον επανυπολογισμό και το κούρεμα των προστίμων περιορίζεται σε 11.050, που αντιστοιχεί σε 120 δόσεις των 92 ευρώ.

    -Γιατρός με χρέη προς το πρώην ΕΤΑΑ, με παλαιά οφειλή της τάξης των 35.400 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό και τη ρύθμιση, καλείται να διακανονίσει ποσό της τάξης των 11.300 ευρώ, μειωμένο κατά 66,6% σε σχέση με το αρχικό. Η δόση ορίζεται σε 94,16 ευρώ τον μήνα, για 120 μήνες.

    -Μηχανικός με οφειλές 63.400 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό της αρχικής οφειλής και μείωση των προσαυξήσεων, καλείται να πληρώσει 19.600 ευρώ (-69,1%), με δόσεις της τάξης των 163,3 ευρώ τον μήνα για 10 χρόνια.

    Τέλος, αγρότης, με οφειλή της τάξης των 3.500 ευρώ που αντιστοιχεί σε 24 μήνες μη καταβαλλόμενων εισφορών, θα έχει κούρεμα των προσαυξήσεων που υπολογίζονται σε 521 ευρώ, κατά 100%. Συνεπώς, η νέα του οφειλή θα είναι της τάξης των 30 ευρώ τον μήνα, για 100 μήνες.

    Πίνακες υπουργείου Εργασίας

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρυθμίσεις οφειλών: Τι προβλέπεται για χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα ρύθμιση για οφειλές ιδιωτών – επιχειρήσεων προς τους δήμους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ρύθμιση 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία: Πώς θα κάνετε την αίτηση, τι θα πληρώσετε



    ΣΧΟΛΙΑ