• Τράπεζες

    Η πλεονεξία από Visa και Mastercard έφερε το πλαφόν στις προμήθειες για συναλλαγές κάτω από 10 ευρώ

    Σέβι Βασίλεβα, Αντιπροέδρος Visa - Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard

    Σέβι Βασίλεβα, Αντιπροέδρος Visa – Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard


    Σε μια σπάνια κίνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών, φέρνοντας νομοθετική ρύθμιση για τις προμήθειες με POS στις συναλλαγές με κάρτες έως και τα 10 ευρώ. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα το οικονομικό επιτελείο ασκούσε σκληρό pressing στις τράπεζες, τους acquirers και τις εταιρείες πιστωτικών καρτών όπως η Visa και η Mastercard να μειώσουν τις προμήθειες.

    Ωστόσο, φαίνεται πως δεν βγήκε λευκός καπνός από τις διαπραγματεύσεις, κυρίως Visa και Mastercard με τον Κωστή Χατζηδάκη να προαναγγέλλει σήμερα την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Πληροφορίες του mononews αναφέρουν πως οι τράπεζες ήταν ιδιαίτερα συγκαταβατικές στη μείωση των προμηθειών, συμφώνησαν με τον κ. Χατζηδάκη, ωστόσο δεν κατέθεσαν τελική πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού δεν μπορούσε να βρεθεί συνολική λύση με τους υπόλοιπες εταιρείες που έχουν μερίδιο στις χρεώσεις.

    Στήλωσαν τα πόδια VISA και Mastercard

    Αιτία φαίνεται πως ήταν η διαφωνία που υπήρξε με τους acquirers και τη Visa και τη Mastercard για τον επιμερισμό του κόστους, οι οποίες μάλιστα δεν υπέβαλαν καμία πρόταση στις οικονομικό επιτελείο.

    Έτσι, η αδιαλλαξία των δυο εταιρειών, και παρά τις καλές προθέσεις των τραπεζών, ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να παρέμβει για να μειωθούν οι προμήθειες, την ώρα μάλιστα που στην αγορά υπάρχει ήδη ένα άλλο σύστημα πληρωμών με τις μισές προμήθειες σε σχέσεις με τις χρεώσεις στα POS: το σύστημα IRIS, στο οποίο εισέρχονται καθημερινά χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

    Όπως έχει επισημάνει μάλιστα το mononews προ ημερών σε άρθρο παρέμβαση για τη VISA και τη Mastercard πέρυσι οι συναλλαγές που έγιναν με κάρτες Visa και Mastercard, απέφεραν στα δύο παγκόσμια σχήματα καρτών 180 εκατ. ευρώ.

    Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις προμήθειες

    Με τη νομοθετική ρύθμιση, οι προμήθειες που καλούνται να καταβάλλουν οι επαγγελματίες που δέχονται πληρωμές μέσω POS, θα μειωθούν κατά 50%.

    Σήμερα ο μέσος όρος των προμηθειών για συναλλαγές κάτω από τα 10 ευρώ μπορεί να φτάνει το 1%, με αποτέλεσμα μετά την κυβερνητική διάταξη να μειωθούν στο 0,5% ή και χαμηλότερα.

    Η παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία καθώς ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας (π.χ. τα περίπτερα) έβλεπαν το κέρδος τους να εξανεμίζεται όταν πραγματοποιούνταν μια πληρωμή μέσω κάρτας.

    Για παράδειγμα, στα τσιγάρα το περιθώριο κέρδους είναι ιδιαίτερα χαμηλό, με αποτέλεσμα (ανάλογα με το ύψος της προμήθειας) το κέρδος να είναι ελάχιστα λεπτά του ευρώ ή να βγάζουν και… ζημίες.

    Αυτός είναι ο λόγος που πολλά περίπτερα ή και μικρά καταστήματα, αν και διέθεταν POS (ακόμα και πριν γίνει υποχρεωτικό) αρνούνταν μια συναλλαγή με κάρτα, καθώς δεν τους συνέφερε.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως οι μειώσεις δεν θα αφορούν το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων, παρά μόνο μικρές επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, ψιλικατζίδικα κ.α.

    Διαβάστε επίσης:

    Κάποιος έπρεπε να σταματήσει τους αδίστακτους μεσάζοντες της Visa και Mastercard, το κάνει ο Χατζηδάκης – Άρθρο παρέμβαση

    Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων έως και €5 δισ.

    Νέα θεωρία: Στην Ακαδημία Πλάτωνος ο τάφος του μεγάλου φιλοσόφου



    ΣΧΟΛΙΑ