• Οικονομία

    10ετές ομόλογο: Στα 15 δισ. οι προσφορές, υποχωρεί το επιτόκιο στο 1,55%-1,60%


    Αποκλιμακώνεται το προσφερόμενο επιτόκιο για το νέο 10ετές ομόλογο καθώς αυξάνεται ολοένα περισσότερο η ζήτηση.

    Μισή ώρα μετά τη 1 το μεσημέρι, οι προσφορές για τον νέο τίτλο του Ελληνικού Δημοσίου είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το επιτόκιο τοποθετείται πλέον στις 160-165 μονάδες πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο (mid-swap). Λαμβανομένου υπόψη ότι το τελευταίο είναι αρνητικό (-0,050), το εύρος του επιτοκίου για το νέο 10ετές ομόλογο κινείται στα επίπεδα του 1,55%-1,60%. Αισθητά χαμηλότερα από το spread των 170-175 μονάδων βάσης με το οποίο άνοιξε το πρωί το βιβλίο προσφορών.

    Αν και για το ύψος της έκδοσης δεν έχει υπάρξει κάποιου είδους πλαφόν, οι πληροφορίες της αγοράς το τοποθετούν στη ζώνη των 2,5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όμως τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την Ελληνική Δημοκρατία θα κριθούν από το τελικό ισοζύγιο της προσφοράς και της ζήτησης.

    Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή το προσφερόμενο επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο κινείται σημαντικά χαμηλότερα από το ετήσιο μεσοσταθμικό επιτόκιο εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, το οποίο έχει υποχωρήσει πλέον στα επίπεδα του 1,98%.

    Στόχος της νέας εξόδου στις αγορές είναι η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, ένα τμήμα των οποίων έχει ήδη κατευθυνθεί στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.



    ΣΧΟΛΙΑ