• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Έχασε τη μάχη και τις 680 μονάδες

    • NewsRoom


    Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεκινώντας την εβδομάδα σε κλίμα έντονης -αρχικά- νευρικότητας και με το βλέμμα στη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με 10ετές ομόλογο, εν μέσω καταιγισμού νέων εκδόσεων.

    Αφού επί ώρα έδινε μάχη για να κρατήσει το θετικό πρόσημο, το Χ.Α. πάτησε τελικά στα χνάρια των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και των futures της Wall Street, όπου παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση του momentum της αγοράς μετά το ιστορικό ράλι που σημείωσε χθες ο δείκτης S&P 500, καλύπτοντας όλο το έδαφος που είχε χάσει το 2020 και προκαλώντας κατά κάποιον τρόπο σοκ στη Wall Street που καλείται να επαναξιολογήσει την κατάσταση. Βάζοντας στη ζυγαριά προβλέψεις και προσδοκίες για την οικονομία και τις προοπτικές και «ζυγίζοντας» το κατά πόσον αυτές έχουν προεξοφληθεί ήδη από την αγορά.

    Έτσι, ο ΓΔ έκλεισε σήμερα στις 678,68 μονάδες, με απώλειες 0,70%, μετά τα κέρδη του +4,7% που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα, σπάζοντας το ανοδικό σερί που τον έκανε να μετράει μέχρι την Παρασκευή 5/6 κέρδη άνω του 45% από τα χαμηλά της 17ης Μαρτίου.

    Όπως σημείωνε στο εβδομαδιαίο δελτίο της την Παρασκευή η Beta Χρηματιστηριακή, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση της Αγοράς που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου (677 – 684). Αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει αυτή την ζώνη τιμών, το επόμενο πεδίο ισχυρής προσφοράς βρίσκεται στην ζώνη 720 – 725 μονάδων όπου υπάρχει εκ νέου καθοδικό χάσμα από την συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου. Οι 40 μονάδες ανόδου που χωρίζουν τον Γενικό Δείκτη από το «ξέφωτο» των 800 θα απαιτήσουν συναλλαγές και ευρύτερη δραστηριοποίηση δυνάμενων από την Αγορά καθώς στο καθοδικό οίστρο του τέλους Φεβρουαρίου και του πρώτου δεκαήμερου του Μαρτίου υπήρξαν συνεχόμενες 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις που ο Γενικός Δείκτης έγραψε συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ταλαντωτές οδεύουν προς υπερτιμημένες ζώνες οι οποίες συμπίπτουν με τα επίπεδα των 700 μονάδων. Οι αγοραστές θα έχουν δύσκολο έργο στην διάσπαση της εν λόγω ζώνης καθώς εκτός από τα εγκλωβισμένα κεφάλαια θα κληθούν να απορροφήσουν και τους κερδισμένους των δύο προηγούμενων μηνών. Επομένως θα αναμέναμε το ανοδικό σενάριο βραχυπρόθεσμα να δοκιμάζει την ζώνη των 690-700 μονάδων και εν συνεχεία να διορθώνει συντηρητικά αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές. Από το μέγεθος της διόρθωσης θα εξαχθούν συμπεράσματα για την εξάντληση της δυναμικής της ανόδου στην παρούσα φάση και αν η αγορά θα μπει σε κύκλο συσσώρευσης πριν την νέα ανοδική της απόπειρα.

    Στους κερδισμένους της συνεδρίασης οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που σταθεροποιήθηκαν όλοι σε θετικό έδαφος, κλείνοντας με άνοδο άνω του 4% η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59, στο +3,15% η Πειραιώς, με μικρότερα κέρδη, στο +0,84% και στο +0,59% Eurobank και ΕΤΕ αντίστοιχα.

    Ισχυρά κέρδη για την Ελλάκτωρ, που «έπιασε» τα 1,1 ευρώ, με άνοδο 6,89%, κέρδη και για ΟΠΑΠ, MIG, ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,19% 16,58.

    Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν ΟΤΕ ΟΤΕ -1,54% 14,06, Jumbo, Aegean στα 16,030 ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca-Cola, ΔΕΗ ΔΕΗ -0,71% 11,16.

    Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου σημειώνει άνοδο στο 1,44%.



    ΣΧΟΛΙΑ