• Οικονομία

    10 παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ – Έκδοση 25.000 συντάξεων το μήνα έως τον Ιούνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    O Κωστής Χατζηδάκης σε κτήριο με φακέλους του ΕΦΚΑ

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Την έκδοση 20.000 – 25.000 συντάξεων τον μήνα, από τον Μάρτιο και μετά, έχει θέσει ως στόχο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μετά την πλήρη εφαρμογή των αλλαγών που περιλαμβάνει ο νέος νόμος για την λειτουργία του ηλεκτρονικού e-ΕΦΚΑ (Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης).

    Εξάλλου ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει δεσμευτεί απέναντι στους θεσμούς να προχωρήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου στην εξάλειψη του στοκ των 84.000 κύριων συντάξεων και των 6.000 εφάπαξ, ενώ πρέπει να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση 90.000 ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για επικουρική σύνταξη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει η έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων και εγκυκλίων για την άμεση εφαρμογή του νόμου, με τον οποίο προωθείται μεταξύ άλλων η τοποθέτηση στελεχών από τον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε διευθυντικές θέσεις του ταμείου, η καταβολή πριμ παραγωγικότητας μέχρι 7.800 ευρώ το χρόνο στους εργαζόμενους, η δημιουργία νέας αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου) για την εξέταση των καταγγελιών ασφαλισμένων και η δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ.

    Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό του e- ΕΦΚΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου 1555, αλλά και την συνεργασία με πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων. Σύμφωνα με την διοίκηση του ΕΦΚΑ, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 500 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε ιδιώτες και μέχρι το τέλος του μήνα θα εκδοθούν οι πρώτες αποφάσεις. Συνολικά έχουν πιστοποιηθεί 458 λογιστές και δικηγόροι.

    Παράλληλα, μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η υπηρεσία myefkalive, καθώς θα έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα λειτουργεί σε όλα τα νησιά εκτός της Κρήτης, καθώς και σε ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

    Ταχύτερη έκδοση συντάξεων

    Στην έκδοση 20.000-25.000 συντάξεων το μήνα θα πρέπει να προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο, προκειμένου να δοθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένους, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση προς τους δανειστές.

    Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα εκδοθούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν το 2019 κι αμέσως μετά οι αρμόδιοι θα προχωρήσουν στην έκδοση αποφάσεων που αφορούν τα έτη 2020-2021.

    Σε εκκρεμότητα θα παραμείνουν μόνο οι αιτήσεις για διεθνείς και ανελαστικές συντάξεις, οι οποίες εξαιρούνται από την καταμέτρηση των ληξιπρόθεσμων με βάση και την διεθνή πρακτική. Υπενθυμίζεται ότι σε ελέγχους που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2021, εντοπίστηκαν σε ξεχασμένες κούτες, σακούλες και συρτάρια 29.984 αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση που δεν είχαν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ταμείου.

    Πέρα από τις κύριες συντάξεις, θα πρέπει να περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για τη λήψη επικουρικών συντάξεων που αγγίζουν τις 90.000, αλλά και των περίπου 6.000 εφάπαξ έως τον Ιούνιο.

    Τον Δεκέμβριο του 2021 τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ, σε εκκρεμότητα περισσότερους από 3 μήνες, ήταν 5.930, όταν τον Ιανουάριο πέρυσι έφταναν τα 8.206, μείωση 30%. Συνολικά οι αιτήσεις στο τέλος Δεκεμβρίου για την λήψη εφάπαξ παροχής ήταν 11.647, εκ των οποίων οι 5.930 ήταν  ληξιπρόθεσμες.

    Συνολικά το 2021 καταβλήθηκαν σχεδόν 30.000 εφάπαξ σε ασφαλισμένους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

    Αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του e- ΕΦΚΑ

    Νέα στελέχη   

    Τη δυνατότητα πρόσληψης Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα προβλέπει ο νέος νόμος.

    Η πρόσληψη θα γίνεται με διαφανείς διαδικασίες (δημόσια προκήρυξη με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ), σύμπραξη του ΑΣΕΠ και κίνητρα προσέλκυσης με στόχο την ανανέωση στα ανώτερα κλιμάκια με υψηλού επιπέδου στελέχη, ικανά να ανταποκριθούν στα μεγέθη του Οργανισμού και στις προκλήσεις του μετασχηματισμού του. Το ύψος των αμοιβών των νέων στελεχών του e-ΕΦΚΑ θα καθοριστεί με υπουργικές αποφάσεις.

    Πειθαρχικές διαδικασίες

    Επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ έχουν αυτή τη στιγμή μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη.

    Ειδικότερα, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε ένα μήνα (αντί 3 μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί 2 μηνών). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμεροληψίας των ελέγχων, οι ΕΔΕ θα διενεργούνται υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου Υπουργείου και θα περατώνονται σε ένα μήνα. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ θα συγκροτείται με τρία μέλη (πρόεδρος δικαστικός, πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μόνιμος υπάλληλος εκτός Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), χωρίς συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων του ΕΦΚΑ.

    Προμήθειες

    Καθίσταται πιο ευέλικτο το σύστημα των προμηθειών ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα, όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κ.λπ.).

    Στην ίδια λογική της αύξησης της ταχύτητας και της ευελιξίας καταργούνται μια σειρά από διατάξεις που προβλέπουν χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από το υπουργείο για δαπάνες που αφορούν τον ΕΦΚΑ και παρεμποδίζουν τη δράση της διοίκησης.

    Ο μέσος χρόνος αναμονής για την προμήθεια υλικού και εξοπλισμού από τη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής ανέρχεται σε 7 μήνες, ενώ οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, έχουν καταγράψει αναμονή 15 μηνών για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών απαραίτητους για την ολοκλήρωση συνταξιοδοτικών αποφάσεων και την καταγραφή του ασφαλιστικού βίου εκατομμύρια πολιτών.

    Ακίνητη περιουσία

    Προωθείται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» μέχρι τον Ιούνιο, που θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.

    Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δις ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- μένει τελείως αναξιοποίητο με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα.

    Καταγγελίες

    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.200 καταγγελίες πολιτών που αφορούν εργαζόμενους και Γενικές Διευθύνσεις για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για την διευθέτηση ζητημάτων τους. Πλέον οι καταγγελίες θα εξετάζονται από την αυτοτελή Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου), η οποία θα συσταθεί μέχρι τον Ιούνιο και εντός 5 μηνών θα εξετάσει τις συσσωρευμένες καταγγελίες.

    Η Μονάδα θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων) και θα έχει εξουσίες αντίστοιχες με αυτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Αν με το πόρισμα της μονάδας διαπιστώνεται η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος, τότε ο επικεφαλής της Μονάδας θα παραγγέλλει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, που θα είναι δεσμευτική για τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

    Μπόνους στους εργαζόμενους του e-ΕΦΚΑ

    Πριμ παραγωγικότητας που μπορεί να αγγίξει και τα 650 ευρώ το μήνα μεικτά, ξεκινώντας από τις λειτουργίες της εκκαθάρισης των συντάξεων και εξυπηρέτησης των πολιτών αναμένεται να χορηγείται στους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ. Το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους ανάλογα με τις ανάγκες ανά Γενική Διεύθυνση.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε τη χορήγηση μπόνους, που στην περίπτωση των υπαλλήλων του ταμείου ανέρχεται έως και τα 450 ευρώ μεικτά, επιπλέον του μισθού, ενώ για τους διευθυντές φθάνει και τα 600 ευρώ. Πρόκειται για εργαζομένους στο τμήμα «Εξυπηρέτησης Τηλεφωνικά» που λειτουργεί στον ΕΦΚΑ και στο τμήμα Εξυπηρέτησης Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και Άλλων Μορφών Επικοινωνίας.

    Νέο οργανόγραμμα

    Μέχρι το καλοκαίρι θα καταρτιστεί το νέο Οργανόγραμμα για τον e-ΕΦΚΑ. Σήμερα λειτουργούν 230 διευθύνσεις και 25 γενικές διευθύνσεις και στόχος είναι να μειωθούν κατά 30% τουλάχιστον. Θα υπάρξει ανασχεδιασμός αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΔΣ στον Διοικητή, τους Υποδιοικητές και τους Γενικούς Διευθυντές για να αποφεύγεται το micromanagement. Η κατάρτιση του νέου οργανογράμματος θα γίνει με την συνεργασίας εξειδικευμένου συμβούλου.

    Επιπλέον προσωπικό

    Ξεκινούν άμεσα -σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών- διαδικασίες πρόσληψης 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 (κυρίως από επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ). Θα υπάρξει προτεραιοποίηση προσλήψεων σύμφωνα με στοχευμένες ανάγκες (Πληροφορικοί, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού). Ταυτόχρονα ξεκίνησε η απασχόληση των πρώτων από τους 100 υπαλλήλους που προσελήφθησαν στον e-ΕΦΚΑ με συμβάσεις έργου.

    Απαιτούμενες υποδομές

    Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν τεθεί σε λειτουργία μια σειρά από απαραίτητα ηλεκτρονικά προγράμματα λογισμικού που θα αυτοματοποιούν τη διαδικασία τόσο για την αίτηση όσο και για την έκδοση των νέων συντάξεων. Υπενθυμίζεται πως ήδη τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση για την λήψη επικουρικής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή μεταβίβασης λόγω θανάτου για τον ιδιωτικό τομέα και εντός Μαρτίου θα επεκταθεί και στον δημόσιο. Το επόμενο δίμηνο θα αυτοματοποιηθεί η διαδικασία για την υποβολή και έκδοση κύριας σύνταξη αναπηρίας και γήρατος από το πρώην ΙΚΑ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθεί το λογισμικό για την προσαύξηση συντάξεων ασφαλισμένων με παράλληλη ασφάλιση.

    Διαβάστε επίσης

    Μόλις 230 εκατ. από 2,15 δισ. οφειλές στον ΕΦΚΑ σε ρύθμιση – Έρχονται κατασχέσεις την 1η Μαρτίου

    18.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης και τον Ιανουάριο – Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα

    Στους 458 οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι – Τέλη Φεβρουαρίου οι πρώτες εκδόσεις συντάξεων



    ΣΧΟΛΙΑ