Οικονομία

Μόλις 230 εκατ. από 2,15 δισ. οφειλές στον ΕΦΚΑ σε ρύθμιση – Έρχονται κατασχέσεις την 1η Μαρτίου

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Ιδιαίτερα περιορισμένο κρίνεται μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των οφειλετών να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές τους οφειλές σε 72 δόσεις, καθώς από τα 2,15 δισ. ευρώ συνολικών οφειλών, σε ρύθμιση έχουν ενταχθεί μόλις 230 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του κορονοϊού λήγει σε 10 ημέρες, και μόλις το 1/10 των χρεών έχουν ενταθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το «Mononews», μέχρι χθες υπέβαλαν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση συνολικά 30.901 οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις εντάσσοντας σε δόσεις χρέη ύψους μόλις 229.064.442 ευρώ. Αναλυτικά, οι οφειλέτες ξεπερνούν το 1,078 εκατ., εκ των οποίων οι 767.645 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ και οι 311.000 επιχειρήσεις- εργοδότες 451 εκατ. ευρώ.

Με την εκπνοή της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση σε έως 72 δόσεις αναμένεται να ενεργοποιηθούν εκ νέου τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και η κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση

Στη ρύθμιση οφειλών δύνανται να υπαχθούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, και οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, εφόσον πρόκειται για εργοδότες ή για αυτοπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Η αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2022.

Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα καταβολής της πρώτης δόσης. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ. οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις.

Η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής η ρύθμιση επιβαρύνεται με επιτόκιο 2,5% ετησίως υπολογιζόμενο. Από την ημερομηνία υπαγωγής δεν υφίσταται περαιτέρω επιβάρυνση πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής.

Κατ’ εξαίρεση, εάν οι οφειλές υπαχθούν σε σχήμα ρύθμισης έως και 36 μηνιαίων δόσεων σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, δεν επιβαρύνονται με το αναφερόμενο επιτόκιο. Το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ. Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης.

Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη.

Για τον λόγο αυτόν έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.

Στο μεταξύ, στο τέλος Φεβρουαρίου ξεπαγώνουν οι κατασχέσεις εις βάρος κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, όσων οφειλετών του ΕΦΚΑ δεν εντάχθηκαν στην ρύθμιση των 72 δόσεων ή δεν ανήκουν σε κλάδους επιχειρήσεων που χαρακτηρίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας πληττόμενοι ή έκλεισαν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους και έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές.

Διαβάστε επίσης

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 25.000 ανέργους –  Πώς να υποβάλετε αίτηση ένταξης

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Σήμερα οι πληρωμές για χιλιάδες εργαζόμενους

Κωστής Χατζηδάκης προς τον Αλέξη Τσίπρα: Είστε επιστήμονες στα ψέματα και για τη ΔΕΗ και τον ΕΦΚΑ – Δεν προσχωρώ στο δόγμα για το «Άγιο Δημόσιο»ΣΧΟΛΙΑ