ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το βουλγαρικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το πράσινο φως για συνομιλίες μεταξύ της εταιρίας έργου του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι NPP – New Builds και της Hyundai Engineering & Construction Co. που προκρίθηκε ως δυνητικός ανάδοχος για την κατασκευή, τον σχεδιασμό, την παράδοση και τη λειτουργία νέων μονάδων του εργοστασίου στον χώρο του υπάρχοντος πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι.
Η προθεσμία για τις συνομιλίες ορίστηκε στις 15 Απριλίου.
Οι μελλοντικές μονάδες του πυρηνικού εργοστασίου θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία AP1000 της Westinghouse. Στις 16 Φεβρουαρίου έγινε γνωστό ότι η Hyundai Engineering & Construction παρέμεινε η μόνη υποψήφια για την κατασκευή και τη λειτουργία των μονάδων 7 και 8 στο Κοζλοντούι μετά την εξέταση από επιτροπή των εγγράφων των αιτούντων για να διασφαλίσει ότι πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις.
Το σχέδιο απόφασης υποβλήθηκε από τους Ντελιάν Ντόμπρεφ (GERB-UDF) και Στανισλάβ Αναστάσοφ (Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες) μετά την υποστήριξη που έλαβε από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για την ενέργεια και το περιβάλλον. Αρχικά οι βουλευτές απέρριψαν την πρόταση για τις συνομιλίες με τη Hyundai, η οποία ωστόσο εγκρίθηκε σε επαναψηφοφορία, με τις ψήφους του GERB, του MRF και του “Υπάρχει τέτοιος λαός” (TISP). Μόνο μια ψήφος έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της απόφασης.
Με 52 ψήφους υπέρ, 161 κατά και 8 αποχές, το κοινοβούλιο απέρριψε πρόταση των βουλευτών της συμμαχίας Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία (CC-DB) που ζητούσε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει τις συνομιλίες με δύο πιθανούς εργολάβους: τη Hyundai και την Bechtel. Λόγω της επιθυμίας να υπάρχουν δύο πιθανοί ανάδοχοι, η CC-DB αρνήθηκε την Πέμπτη να υποστηρίξει πρόταση για την αναθεώρηση του σχεδίου απόφασης των διαπραγματεύσεων στο Κοζλοντούι.
Ο επικεφαλής της CC-DB Κίριλ Πέτκοφ σχολίασε στους διαδρόμους του κοινοβουλίου αυτό που αποκάλεσε ειρωνικά ως “οι ειδικοί στην πυρηνική ενέργεια” στην ολομέλεια “προφανώς αποφάσισαν ότι μια μόνο εταιρία μπορεί να οικοδομήσει το νέο έργο”.
“Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε σε έκθεση ότι τουλάχιστον δύο εταιρίες θα έπρεπε να μπουν στη λίστα και υπήρχε ένα σχέδιο ψηφίσματος για αυτό, αλλά το GERB, το MRF και το TISP αποφάσισαν ότι μόνο μία εταιρία μπορεί να κατασκευάσει το έργο”, τόνισε. Όπως δήλωσε, αυτό θέτει τεράστιο κίνδυνο να μην επιτευχθεί η καλύτερη τιμή και όλοι οι Βούλγαροι να πληρώσουν μέσω της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για “να έχουν την ευχαρίστηση να υπάρχει μόνο ένας εργολάβος”, κάτι που είναι αντίθετο προς το δημόσιο συμφέρον.
Σχολιάζοντας τα δύο σχέδια αποφάσεων, ο υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Ράντεφ είπε ότι όποια εταιρία και να επιλέξουν οι βουλευτές, δεν θα κάνουν λάθος.
Διαβάστε επίσης
Παράταση στην προθεσμία για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων – Ποιους αφορά
Γερμανία: Ψηφίστηκε από την Bundestag η μερική νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κρίση στην Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ ετοιμάζεται να πλήξει το Ιράν μέσα στην εβδομάδα – Νέες επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν (live upd)
- Optima bank: Τα μεγέθη της τράπεζας που οδήγησαν στην επιτυχία της υπερκάλυψης του ομολόγου κατά 11 φορές
- Sani/Ikos: Με τη σύμφωνη γνώμη της αυτοδιοίκησης προχωρά η επένδυση 400 εκατ. στη Χαλκιδική
- Τέλος ο επίμονος πωλητής της Πειραιώς, όλα έτοιμα για Intralot, ο θρίαμβος του Τάνι, οι νέες περιπέτειες του «νταλαβεριτζή Δόκτωρα», η οργή στις Σπέτσες, τι συμβαίνει με τους εφοπλιστές Ιγγλέση, και το dinner party των Khoury
