• Ενέργεια

    Βιομάζα: Πιθανή η εξαίρεσή της από επιδοτήσεις-Τι θα φέρει

    Bas Eickhout, Ολλανδός πολιτικός και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


    Σημαντικές αλλαγές στο μέλλον και στον τρόπο που θα συμμετέχει η βιομάζα στο ενεργειακό μείγμα φέρνουν οι αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας.

    Διαχωρίζοντας την «πρωτογενή ξυλώδη βιομάζα», δηλαδή τα ξύλα που συλλέγονται απευθείας από τα δάση  ενθαρρύνεται η χρήση βιομηχανικών απορριμμάτων, όπως θραύσματα ή πριονίδι, αντί για μη επεξεργασμένο ξύλο, καθώς και μετατόπιση από τη βιομάζα σε άλλες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας συνολικά.

    Από το  2009 όταν η Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατηγοριοποίησε τη βιομάζα ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, η βιομάζα έχει σημειώσει τεράστια ανάπτυξη.

    Έκτοτε, έχει αναπτυχθεί σε μια βιομηχανία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και τώρα παράγει περίπου το 60% αυτού που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ανανεώσιμη ενέργεια.

    Η Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χαρακτηρίζει τη βιομάζα – που είναι οργανικό υλικό όπως το ξύλο και καίγεται ως καύσιμο – ως ανανεώσιμη ενέργεια και επιδοτεί την καύση της. Αναπτύχθηκε έτσι μια υπερατλαντική βιομηχανία, η υλοτομία των αμερικανικών δασών και η επεξεργασία του υλικού σε πέλλετ, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα οφέλη για το κλίμα αμφισβητούνται.

    Σημειώνεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συλλέγεται μεγάλο μέρος της βιομάζας της Ευρώπης, περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρέμματα αμερικανικού δάσους έχουν κοπεί λόγω βιομάζας, ενισχύοντας τους κλιματικούς κινδύνους, όπως πλημμύρες και κατολισθήσεις.

    Επίσης, τονίζεται ότι η καύση ξύλου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απελευθερώνει  περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους προηγούμενους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκπομπές από τη βιομάζα δεν υπολογίζονταν στις δεσμεύσεις για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

    Πρόταση για αλλαγές στην επιδότηση της βιομάζας

    Την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε να κάνει ουσιαστικές αλλαγές τόσο στην επιδότηση της βιομάζας και στους υπολογισμούς εκπομπών από την καύση της, Αν οι αλλαγές αυτές  εγκριθούν από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου, θα αλλάξει όχι μόνο ο τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και ο δρόμος προς την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Μετά   την Επιτροπή Περιβάλλοντος, οι προτεινόμενες αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αν τα μέτρα εγκριθούν, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει ακόμα να θεσπίσουν τις αλλαγές στη νομοθεσία.

    Η παροχή κινήτρων για την καύση δασών στο όνομα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και η χρήση τροφίμων και ζωοτροφών ως βιοκαύσιμα  δέχτηκε αυστηρή κριτική και αμφισβητείται.

    Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε αλλαγές στα πρότυπα βιοκαυσίμων για τρόφιμα και ζωοτροφές και συζητήθηκαν αλλαγές για τον περιορισμό της χρήσης βιοκαυσίμων στις μεταφορές λόγω των αυξήσεων των τιμών των τροφίμων. Η Επιτροπή ζήτησε τη σταδιακή κατάργηση των προϊόντων όπως ο φοίνικας και η σόγια μέχρι το επόμενο έτος.

    Ο Bas Eickhout, Ολλανδός πολιτικός και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υποστήριξε τις αναθεωρήσεις, είπε ότι θα κάνουν το σημαντικό βήμα για τον ορισμό της «πρωτογενούς ξυλώδους βιομάζας», η οποία είναι ουσιαστικά ξύλο που συλλέγεται απευθείας από τα δάση. Ο ορισμός διαχωρίζει τα ξύλα από τα δάση από το ξύλο που προέρχεται από δέντρα που έχουν υποστεί ζημιά από πυρκαγιές, παράσιτα και ασθένειες.

    Από την άλλη, εκπρόσωποι της βιομηχανίας πέλλετ ξύλου, τονίζουν ότι ο αποκλεισμός της πρωτογενούς βιομάζας θα καθυστερούσε τις προσπάθειες για την επίτευξη ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, θα αυξήσει τις τιμές της ενέργειας για τους καταναλωτές και θα θέσει τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ μακριά από την επίτευξη.



    ΣΧΟΛΙΑ