• Ενέργεια

    Φυσικό Αέριο: Άλμα 10% στο Ολλανδικό TTF λόγω απεργίας στα εργοστάσια της Chevron στην Αυστραλία

    • NewsRoom
    φυσικό αέριο


    Φόβους για μια νέα άνοδο των διεθνών τιμών φυσικού αερίου προκαλεί η απόφαση των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις LNG της Chevron στην Αυστραλία να προχωρήσουν σε απεργία.

    Μάλιστα, ήδη οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κινήθηκαν απότομα υψηλότερα την Παρασκευή, με το Ολλανδικό TTF να σημειώνει άνοδο κοντά στο 10% στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone στη Δυτική Αυστραλία και της διοίκησης της Chevron δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αποτυγχάνοντας να επιλύσουν μια μακροχρόνια διαφωνία σχετικά με τις αμοιβές και την ασφάλεια της εργασίας.

    Προς το παρόν, δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες μεταξύ του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Chevron και των σωματείων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, στις εγκαταστάσεις για την παραγωγή LNG.

    Τα σωματεία έχουν προγραμματίσει στάσεις εργασίας έως και 11 ωρών, οι οποίες θα συνεχιστούν έως την Πέμπτη. Στη συνέχεια, αν δεν βρεθεί μέχρι τότε λύση, θα ακολουθήσει μια απεργία δύο εβδομάδων, προειδοποιούν τα σωματεία.

    Η Chevron Australia υποστήριξε πως τα συνδικάτα ζητούν όρους που η εταιρεία πιστεύει ότι είναι «πάνω και πέρα» από αντίστοιχους σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    «Η Chevron απαιτεί να τους δοθούν ειδικές παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις – απαίτηση που έχουμε θέσει μέσω της μηχανής τεμαχισμού», ανέφερε η Offshore Alliance σε ανάρτηση στο Facebook την Παρασκευή. Η Offshore Alliance είναι η συνδικαλιστική συμμαχία που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις φυσικού αερίου Gorgon και Wheatstone της Chevron.

    «Οι διαπραγματευτικές τους επιδόσεις ήταν η πιο ανίκανη προσπάθεια οποιουδήποτε εργοδότη που έχει αντιμετωπίσει η Ένωση τα τελευταία 5 χρόνια», κατηγόρησε από την πλευρά της την Chevron η Offshore Alliance, μια συνδικαλιστική συμμαχία που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone.

    Καθώς η Αυστραλία αποτελεί μια μεγάλη εξαγωγές LNG, οι αναλυτές αναμένουν ότι η απεργία θα προκαλέσει μια βραχυπρόθεσμη αστάθεια της αγοράς του φυσικού αερίου, η οποία θα συνεχιστεί.

    Διαβάστε επίσης

    G20: Άφιξη Λαβρόφ στο Νέο Δελχί – Η Μόσχα κατηγορεί δυτικές δυνάμεις για πιέσεις σε κράτη-μέλη

    HSBC: Εκπροσώπους μεγάλων funds φέρνει στην Αθήνα

    Euroxx-AXIA-Πειραιώς για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι σημαίνει για τη μετοχή η παραχώρηση της Αττικής Οδού



    ΣΧΟΛΙΑ