• Mononews TV

    Ιστορικό ρεκόρ στην κατανάλωση άνθρακα στον πλανήτη το 2023 – mononewsTV

    • NewsRoom

    Ο πλανήτης, ο οποίος ποτέ δεν ήταν τόσο ζεστός όσο κατά το 2023, ουδέποτε είχε καταναλώσει τόσο άνθρακα: η παγκόσμια ζήτηση έφθασε φέτος τους 8,53 δισεκ. τόνους, ένα ιστορικό ρεκόρ, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ, IEA).

    Ενώ το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου την εκτίμηση ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» πως οι μέσες θερμοκρασίες στον πλανήτη θα ξεπεράσουν φέτος το ετήσιο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2016, ο ΔΟΕ ανακοίνωσε πως οι τόνοι άνθρακα που καταναλώθηκαν φέτος στον κόσμο θα ξεπεράσουν το προηγούμενο ρεκόρ, που χρονολογείται από το 2022.

    Η καύση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας ή τη βιομηχανία εκλύει στην ατμόσφαιρα μεγάλη ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

    Η μεγαλύτερη όρεξη για άνθρακα διαπιστώνεται στην Ασία: σύμφωνα με τον ΔΟΕ, η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα έκανε φέτος ένα άλμα 220 εκατομμυρίων τόνων (+4,9%) σε σχέση με το 2022, αυτή της Ινδίας αυξήθηκε κατά 98 εκατ. τόνους (+8%) και αυτή της Ινδονησίας κατά 23 εκατομμύρια τόνους (+11%).

    Αντίθετα η κατανάλωση σημείωσε μεγάλη επιβράδυνση στην Ευρώπη (μείωση κατά 107 εκατ. τόνους, -23%) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (μείωση κατά 95 εκατομμύρια τόνους, -21%), κυρίως εξαιτίας της μετατροπής σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι εγκαταλείπουν σταδιακά τον άνθρακα για να σώσουν το κλίμα, και της εξασθένησης της βιομηχανικής δραστηριότητας.

    Ο ΔΟΕ ομολογεί τη δυσκολία του να κάνει προβλέψεις για τη Ρωσία, τέταρτο παγκόσμιο καταναλωτή άνθρακα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Οι προβλέψεις για την Ουκρανία είναι επίσης «αβέβαιες», αναφέρει ο Οργανισμός.

    «Από το 2024», η παγκόσμια κατανάλωση οφείλει να αρχίσει μια τάση προς τη μείωση, εκτιμά πάντως ο ΔΟΕ στις προβλέψεις του που δημοσιοποιούνται τη μεθεπομένη της ολοκλήρωσης της 28ης διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, η οποία ζήτησε να εγκαταλειφούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα, στα οποία ανήκει ο άνθρακας, ώστε να καταπολεμηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας.

    Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9



    ΣΧΟΛΙΑ