• LIFE&STYLE

    Τι συμβαίνει με το μυστηριώδες Νησί του Πάσχα;


    Όταν μιλάμε για το Νησί του Πάσχα, το μυαλό των περισσότερων κάνει συνειρμούς ότι πήρε το όνομά του από το Ορθόδοξο Πάσχα. Αυτό όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το μικρό νησάκι, που το κανονικό του όνομα είναι Rapa Nui (στην τοπική διάλεκτο), ανήκει γεωγραφικά στη Χιλή και το όνομά του το απέκτησε με έναν αρκετά περίπλοκο τρόπο.

    Αυτό το νησάκι δημιουργήθηκε από μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων και στην αρχή κατοικείτο μόνο από πουλιά και λιβελλούλες της θάλασσας. Το όνομά του – Isla de Pascua στα ισπανικά – του το έδωσε ένας Ολλανδός καπετάνιος που έτυχε να ταξιδεύει στην περιοχή ανήμερα Κυριακής του Πάσχα το μακρινό 1722. Οι πρώτοι άνθρωποι που το αποκάλεσαν σπίτι τους ήταν ναυτικοί που κατάγονταν από τα γύρω νησιά της Πολυνησίας και έφτασαν εκεί χρησιμοποιώντας ξύλινα κανό. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτό συνέβη το 400-800 μ.Χ.

    Τα αγάλματα Moai
    Τα περιβόητα αγάλματα Moai, γύρω από τα οποία αναπτύσσονται πολλές θεωρίες μυστηρίου

    Το Νησί του Πάσχα τότε ήταν πλούσιο σε βλάστηση και γεμάτο φοίνικες. Χρησιμοποιώντας ξύλα από τους φοίνικες αυτούς οι πρώτοι κάτοικοι έφτιαξαν τα σπίτια τους. Σιγά σιγά, ο πληθυσμός του νησιού αυξήθηκε μαζί με τη φήμη του και δημιουργήθηκαν οι πρώτες κοινότητες κατοίκων. Βέβαια, η φήμη του νησιού εκτοξεύτηκε όταν άρχιζαν να φτιάχνονται τα περιβόητα τεράστια πέτρινα αγάλματα, γνωστά και ως Moai καθώς και η λατρεία που τα συνοδεύει. Αυτά αποτέλεσαν και το συνδετικό κρίκο μεταξύ των κατοίκων του Rapa Nui.

    Το γιατί οι κάτοικοι του νησιού κατασκεύασαν τα Moai, αλλά και γιατί κατασκεύασαν τόσα πολλά, παραμένει ένα μυστήριο χωρίς απάντηση. Ο τρόπος κατασκευής τους είναι λίγο πολύ γνωστός – φτιάχτηκαν σε λατομεία χρησιμοποιώντας μαλακή ηφαιστειακή τέφρα και λαξεύοντάς τα με σκληρή ηφαιστειακή πέτρα. Όταν κάθε άγαλμα τελείωνε, το μετακινούσαν πάνω σε κορμούς φοινίκων και το τοποθετούσαν πάνω σε μια μεγάλη πλατφόρμα στο σημείο που το ήθελαν. Εντύπωση προκαλεί η τρομακτική ακρίβεια στη συναρμολόγηση καθώς οι άνθρωποι τότε δε διέθεταν τα απαραίτητα μέσα. Το ύψος των Moai κυμαίνεται από 3 ως 5 μέτρα και το πλάτος τους από 10 ως 20 μέτρα. Υπάρχουν και κάποια που έχουν πλάτος 1,6 μέτρα. Για την ώρα έχουν ανακαλυφθεί 887 τέτοια αγάλματα και χρονολογούνται από τους αρχαιολόγους γύρω στο 1250-1500 μ.Χ.

    Τα Moai τελικά κοιτάνε την ενδοχώρα και όχι τη θάλασσα
    Τα Moai τελικά κοιτάνε την ενδοχώρα και όχι τη θάλασσα

    Πάνω στα Moai έχουν χαραχτεί επιγραφές γραμμένες στην τοπική γλώσσα των Rapa Nui και η οποία δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί στις μέρες μας. Έτσι, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι επιγραφές αυτές. Επίσης, η ομάδα της Αμερικανίδας αρχαιολόγου Joan Van Timburg, μετά από ανασκαφές 12 ετών, ανακάλυψε ότι τα αγάλματα Moai διαθέτουν και μεγάλο σώμα, το οποίο έχει θαφτεί κάτω από το χώμα και ότι αυτό φτάνει ως και τα 7 μέτρα σε ύψος. Διαπιστώθηκε και ότι τελικά, αυτά δεν κοιτάνε τη θάλασσα αλλά την ενδοχώρα, κάτι που προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά.

    Το Νησί του Πάσχα, όπως φαίνεται από το διάστημα
    Το Νησί του Πάσχα, όπως φαίνεται από το διάστημα

    Όσον αφορά τον πολιτισμό των Rapa Nui, αυτός γνώρισε μεγάλη άνθιση αλλά κάτι χάλασε στην πορεία, όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Και αυτό που συνετέλεσε στον αφανισμό τους το τυλίγει ένα μυστηριώδες πέπλο. Υπάρχουν πολλές θεωρίες, άλλες τρελές άλλες λίγο πιο κοντά στη λογική, όπως για αρουραίους που ξεβράστηκαν στο νησί και κατέστρεψαν τη βλάστηση και έτσι οι κάτοικοι δεν είχαν να φάνε πια, ενώ για άλλους έπαιξε ρόλο η κλιματική αλλαγή. Μια άλλη θεωρία λέει ότι οι Rapa Nui αφανίστηκαν μετά την επαφή τους με τους Ευρωπαίους, μιας και σε εκείνους – και συγκεκριμένα στον Ολλανδό καπετάνιο που αναφέραμε πιο πάνω – οφείλεται η σημερινή χριστιανική ονομασία του νησιού. Οι Ευρωπαίοι επίσης ευθύνονται και για τις σκοτεινές θεωρίες που θέλουν τα αγάλματα Moai να απεικονίζουν εξωγήινους, οι οποίοι έχασαν το δρόμο τους και βρέθηκαν στο νησί και κατασκεύασαν αγάλματα των εαυτών τους για να τους δουν από ψηλά και να τους περισώσουν.

    Το Νησί του Πάσχα αποτελεί το δίχως άλλο, ένα από τα πιο περίεργα μέρη του πλανήτη μας. Επίσης είναι και το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο, καθώς η κοντινότερη σε αυτό ακτή είναι το νησί Pitcairn, σε απόσταση 2075 χιλιομέτρων μακριά, ενώ η Χιλή στην οποία και ανήκει το Νησί του Πάσχα, βρίσκεται σε απόσταση 3512 χιλιομέτρων μακριά. Πάντως, το Εθνικό Πάρκο Rapa Nui αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ τα αγάλματα Moai και οι θεωρίες γύρω από αυτά, έχουν καταφέρει να μετατρέψουν το μικροσκοπικό νησάκι σε πόλο έλξης παγκόσμιου τουρισμού.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/to-schedio-tou-pinterest-gia-na-kataktisi-ton-kosmo/41700



    ΣΧΟΛΙΑ