• LIFE&STYLE

    Στα top 3 ξεχωρίζει τις Zara, Benetton και H&M η Greenpeace 


    Η Greenpeace επαινεί τις Inditex, Benetton και H&M για «τον πρωταρχικό ρόλο που έχουν, καθοδηγώντας τη βιομηχανία προς ένα μη-τοξικό μέλλον». Τη δήλωση αυτή έκανε η οικολογική οργάνωση στην τρίτη ‘Detox’ πασαρέλα που πραγματοποιείται για την εξάλειψη των επικίνδυνων χημικών ουσιών. Οι τρεις εταιρίες καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στο σύνολο 19 οίκων μόδας και αθλητικών ενδυμάτων. Η Greenpeace τις χαρακτηρίζει ως τις μόνες «avant-garde» εταιρίες που φρόντισαν να ‘καθαρίσουν’ την παραγωγή τους, όπως είχαν υποσχεθεί μέχρι το 2020, καθώς είχαν “αξιόπιστα χρονοδιαγράμματα, συγκεκριμένες δράσεις και συνεπή εφαρμογή”.

    “Συγχαίρουμε τις Η&Μ, Zara και Benetton που χαράζουν το δρόμο και θέτουν νέα πρότυπα στον τομέα της toxic-free μόδας” δήλωσε η Kirsten Brodde, υπεύθυνη της γερμανικής καμπάνιας της Greenpeace “Detox My Fashion”. Μας αποδεικνύουν ότι “μπορούμε να έχουμε μία καθαρή παραγωγή στο χώρο της μόδας, σε εταιρίες μεγάλου και μεσαίου μεγέθους”.

    Στο τέλος της κατάταξης η Greenpeace τοποθετεί τις Nike, Esprit, Victoria’s Secret και Li-Ning, χαρακτηρίζοντάς τις ως “faux pas”, καθώς ενώ αρχικά είχαν δεσμευτεί προς μία Detox πορεία, πλέον “έχουν πάρει το λάθος δρόμο”. Οι εταιρίες έχουν αποτύχει να αναλάβουν ατομική ευθύνη για τον εφοδιασμό τους με μη-επικίνδυνα χημικά ρύπανσης.

    Nike, Esprit και Victoria’s Secret κατακρίνονται στην κατάταξη του Detox Catwalk της Greenpeace 

    Οι υπόλοιπες 12 μάρκες, όπως η Adidas, Burberry, Levi’s, Primark και Puma βρίσκονται σε μία διαδικασία “εξέλιξης” καθώς έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για το Detox. Η Greenpeace αναγνωρίζει αυτή την πρόοδο, παρόλα αυτά σχολιάζει πως προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους μέχρι το 2020 πρέπει να “εξελιχθούν πιο γρήγορα”. Η περιβαλλοντική οργάνωση προσέθεσε πως οι μάρκες δεν απαγορεύουν τα αρκετά επικίνδυνα χημικά προϊόντα και στηρίζονται σε εσφαλμένη χημική λίστα από την βιομηχανία Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC). Από τη λίστα αυτή λείπουν κάποιες σημαντικές ουσίες όπως οι PFC και διαλύτες όπως το Διμεθυλοφορμαμίδιο (DMF).

    Οι εταιρίες C&A, Fast Retailing, G-Star, Mango και Miroglio κατατάχθηκαν σε υψηλότερη θέση από τις εταιρίες που βρίσκονται σε ‘εξέλιξη’. Η Greenpeace δήλωσε πως “η εκτίμησή μας καταδεικνύει ότι η βιομηχανία υφασμάτων δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει την χρήση τοξικών ουσιών στην παραγωγή της. Οι 16 στις 19 μάρκες παρουσιάζουν δυσκολίες σε θέματα διαφάνειας ή παραλείπουν να εξαλείψουν τις τοξικές χημικές ουσίες. Με μόλις 3 χρόνια μέχρι την προθεσμία, πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους”.

    Η καμπάνια Detox My Fashion απαιτεί από τις εταιρίες ένδυσης να δεσμευτούν για μηδενική απόρριψη χημικών ουσιών μέχρι το 2020 και ζητά από τους προμηθευτές τους να αποκαλύπτουν τις τοξικές χημικές ουσίες που ελευθερώνουν στο περιβάλλον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ta-zara-kerdizoun-to-kino-chani-edafos-i-hm/59385

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/trela-gia-tis-kardashians-dinoun-25-ekat-dol-gia-deftero-sex-tape-tis-ataktis-kim/59263



    ΣΧΟΛΙΑ