• Media

    Σήριαλ που ξεφυλλίζονται: 7 εμβληματικά βιβλία αναζητούν τηλεθεατές τη νέα σεζόν


    Ένα βιβλίο παραμένει πάντα ένα βιβλίο ακόμη και αν δεν το διαβάζει κανείς σαν ανάγνωσμα. Μπορεί να το ακούει σε podcast, μπορεί να βλέπει να εκτυλίσσεται η ιστορία του στην τηλεόραση ή και στον κινηματογράφο. Εννοείται και στο θέατρο αν έχει γίνει η σωστή θεατρική μεταφορά.

    Έτσι, μπορεί, σύμφωνα με έρευνα του ΟΣΔΕΛ, το 35% του ελληνικού πληθυσμού, περισσότερο από το 1/3 των Ελλήνων, να μην διαβάζει ούτε 1 βιβλίο τον χρόνο, οι μέτριοι αναγνώστες που διαβάζουν από 1 έως 4 βιβλία σε ετήσια βάση να ανέρχονται σε ποσοστό 34% και μόλις το 31% να διαβάζει πάνω από 5 βιβλία ετησίως, ωστόσο πολύ περισσότεροι έχουν την τύχη να έρθουν σε επαφή με τα αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας χάρις στα τηλεοπτικά σήριαλ.

    Πράγματι, τα κανάλια στο παρελθόν ανέδειξαν το ταλέντο της Βικτόρια Χίσλοπ με το «Νησί» (εκδόσεις Ψυχογιός) αλλά και πιο πρόσφατα με τον «Σασμό» (εκδόσεις Μίνωας) έδωσαν το στίγμα του ταπεραμέντου του Σπύρου Πετρουλάκη. Παράλληλα σύστησαν στο ευρύ κοινό τη Βεατρίκη Σαΐα-Μαγρίζου με το «Βραχιόλι της φωτιάς» (εκδόσεις Καστανιώτη).

    Το μυστικό της επιτυχίας τους; Μεταφέρουν εύκολα ηθικοπλαστικά μηνύματα χωρίς να δείχνουν το δάχτυλο και με άλλοθι ότι πρόκειται για ιστορίες του παρελθόντος που ωστόσο μεταφέρουν μνήμες, στερεότυπα και αξίες στο παρόν. Την επόμενη τηλεοπτική σεζόν θα δούμε στις μικρές οθόνες τις τηλεοπτικές μεταφορές τουλάχιστον επτά μυθιστορημάτων.

    «Οι Πανθέοι», του Τάσου Αθανασιάδη (εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας)

    Όσοι δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία «Η χαρισάμενη εποχή», η «Μάρμω Πανθέου» και η «Κερκόπορτα» δεν γνωρίζουν ότι στην ουσία αποτελούν την τριλογία που συνθέτει τους «Πανθέους» τους Τάσου Αθανασιάδη που χρειάστηκε 15 ολόκληρα χρόνια για να φέρει σε πέρας αυτό το συγγραφικό άθλημα…

    «Δεν υπάρχει παρόμοια περίπτωση μυθιστορήματος μακράς πνοής στη λογοτεχνία μας. Μα ούτε και παρόμοια πρόθεση να δοθεί ένα μυθιστόρημα-ποταμός μέσα από την ιστορία μιας χαρακτηριστικής οικογένειας, των Πανθέων, η κοινωνική, ψυχολογική και ιστορική Ελλάδα των πρώτων 40 χρόνων του αιώνα μας» έγραφε για τους Πάνθεους ο λογοτέχνης και κριτικός Αντρέας Καραντώνης (1910-1982).

    Η ιστορία των «Πανθέων» ξεκινά το 1939. Ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στο χάος της αρχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Αθήνα τα ετερόκλητα μέλη της οικογένειας των Πανθέων συγκεντρώνονται στο αρχοντικό τους στην Κηφισιά, στο προσκέφαλο του ετοιμοθάνατου πατριάρχη της οικογένειας, Βλάση.

    Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, θα απαρνηθεί με αποτροπιασμό την εκλιπούσα σύζυγό του και μητέρα τους, τη Νένα. Ταυτόχρονα, η απρόσμενη εμφάνιση της Μάρμως, της νεαρής συζύγου του γιου του Βλάση, Ανδρέα, θα ταράξει ακόμα περισσότερο τις ισορροπίες, ενώ ένα επικίνδυνο δίκτυο κατασκόπων απειλεί τους πρωταγωνιστές. Η στιγμή που η Ελλάδα θα μπει στον πόλεμο δεν αργεί, γεγονός που θα δοκιμάσει τις αντοχές, την αξιοπρέπεια και τη συνείδηση των ηρώων.

    Ο Ανδρέας Πανθέος, τον οποίο υποδύεται ο Αιμίλιος Χειλάκης στη νέα σειρά του ΣΚΑΪ, «Οι Πανθέοι», μας συστήνεται:

    «Ο κόσμος βλέπει σ’ εμένα έναν γοητευτικό, ακέραιο χαρακτήρα. Έναν bon viveur, με πολλές κατακτήσεις στο παρελθόν. Θα έλεγα πως είμαι ένα ορκισμένο γεροντοπαλίκαρο, μέχρι που, αναπάντεχα, θα γνωρίσω τη Μάρμω. Θα την ερωτευθώ παράφορα και στη ζωή μου θα έρθουν τα πάνω- κάτω. Θα συγκρουστώ με τον πατέρα μου και όλη την οικογένειά μου, αλλά παρά τις αντιρρήσεις τους, θα την παντρευτώ.

    Όταν καταλάβω ότι εκείνη με απατά με τον αγαπημένο μου ανιψιό, τον Κίτσο, θα υπομείνω σιωπηλά και με αξιοπρέπεια την ταπείνωση και το προσωπικό μου μαρτύριο. Είμαι αφοσιωμένος ολόψυχα στη Μάρμω, και θα βρίσκω πάντα την ψυχική δύναμη να παραμένω γενναιόδωρος και αξιοπρεπής ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της σχέσης μας.». Οι Πανθέοι θα προβάλλονται από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σε σκηνοθεσία Σπύρου Μιχαλόπουλου.

    Πρωταγωνιστούν οι: Κάτια Δανδουλάκη, Αιμίλιος Χειλάκης, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Μιχάλης Σαράντης, Νίκος Χατζόπουλος, Μελία Κράιλινγκ, Θανάσης Κουρλαμπάς, Μαρία Καλλιμάνη, Κόρα Καρβούνη, Σπύρος Σταμούλης, Αθηνά Μαξίμου, Μιχάλης Συριόπουλος, Χριστίνα Αλεξανιάν, Ελένη Καρακάση, Έλενα Τοπαλίδου κ.α.

    «Η Μεγάλη Χίμαιρα», του Μ. Καραγάτση (εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας)

    Όσοι αναρωτιούνται τι είναι αυτό το Μ. ως μικρό όνομα του Καραγάτση (Δημήτριος Ροδόπουλος) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα ψευδώνυμο (από το Μίτια ρωσική εκδοχή του Δημήτρης) που συνοδεύει το επώνυμο Καραγάτσης που προήλθε από το δέντρο πτελέα ή καραγάτσι στο εξοχικό της οικογένειάς του στη Ραψάνη της Θεσσαλίας, όπου ο συγγραφέας περνούσε τα περισσότερα εφηβικά καλοκαίρια του.

    Η «Μεγάλη Χίμαιρα» είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με έναν γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει διεξοδικά και σε βάθος. Είναι η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται κι ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό σπίτι της Επισκοπής. Εκεί ζει κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της.

    Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στον φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου. Η Μεγάλη Χίμαιρα θα προβληθεί από την ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Ντένη Ηλιάδη. Την προσαρμογή κειμένου ανέλαβαν οι Ιωάννης Πάππος και Ντένης Ηλιάδης. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα είναι ο Ανδρέας Κωνσταντίνου.

    Το «Ναυάγιο», του Σπύρου Πετρουλάκη (εκδόσεις Μίνωας)

    Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από το γνωστό ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον» που βυθίστηκε το 1966 στα ανοιχτά της βραχονησίδας Φαλκονέρα και τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο μοιραίο ταξίδι. Η Ειρήνη με τον Απόστολο, που ξεκίνησαν για το ταξίδι της ζωής τους, τώρα παλεύουν να σωθούν.

    Στο σήμερα, η Άρτεμις, τρεις μέρες μετά τον θάνατο της γιαγιάς της, ανακαλύπτει μερικές ξεθωριασμένες εφημερίδες μιας άλλης εποχής, με το ναυάγιο του «Ηράκλειον». Η γυναίκα που βλέπει στην κυκλωμένη φωτογραφία της θυμίζει τη γιαγιά της. Έχουν ίδιο όνομα, ίδιο πρόσωπο, αλλά διαφορετικό επώνυμο. Ένα κουβάρι μυστηρίου ξετυλίγεται…

    Η σειρά, υπό τον τίτλο Ναυάγιο – Ένα ταξίδι που δεν τελειώνει, θα προβληθεί από το Mega σε σκηνοθεσία Γιάννη Χαριτίδη. Παίζουν οι: Αναστασία Παντούση, Γιάννης Στάνκογλου, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Λεωνίδας Κακούρης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Γιώτα Φέστα, Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιώργος Σουξές κ.α.

    «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι», της Πηνελόπης Κουρτζή (εκδόσεις Ψυχογιός) ή αλλιώς «Η παραλία»

    Σεπτέμβριος 1969, Μάταλα. Η νεαρή γιατρός Υπατία Αρχοντάκη επιστρέφει από το Λονδίνο στην Κρήτη, προκειμένου να ανακοινώσει στην οικογένειά της ότι σκοπεύει να παντρευτεί τον Γιώργο.

    Το πρώτο βράδυ στα Μάταλα θα το περάσει στο πάρτι των χίπηδων, όπου θα γνωρίσει την περίεργη αλλά και φιλόξενη κοινότητα των «παιδιών των λουλουδιών», μέλος της οποίας είναι και ο Χάρι. Ανάμεσά τους θα γεννηθεί ένας έρωτας που ξεκινά με εμπόδια και θα συμπαρασύρει όλα όσα οι ήρωές μας θεωρούσαν δεδομένα. Μια δολοφονία θα συνταράξει την περιοχή, αλλά περισσότερο απ’ όλους την ίδια την Υπατία.

    Ένα μυθιστόρημα για ένα κορίτσι που ήθελε να ανήκει, και για ένα αγόρι που δεν μπορούσε να ερωτευτεί.

    Η σειρά θα έχει τον τίτλο «Η παραλία» και θα προβληθεί από την ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Στέφανου Μπλάτσου. Το σενάριο έχουν αναλάβει οι Γιώργος Χρυσοβιτσάνος, Κώστας Γεραμπίνης. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα δούμε τη Δανάη Μιχαλάκη. Παίζουν επίσης οι: Δημήτρης Μοθωναίος, Γιάννης Κουκουράκης, Γιώργος Μιχαλάκης, Κώστας Νικούλι, Μπέτυ Λιβανού, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Νινιός, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιούλικα Σκαφιδά, Δημήτρης Κίτσος, κ.α.

    «Το προξενιό της Ιουλίας», του Γιώργου Σ. Πολίτη (εκδόσεις Ψυχογιός)

    Το προξενιό της Ιουλίας Βένιου με τον μεγαλοκτηματία Γιωργίκη Προβιό έμελλε να γίνει το σπουδαίο νέο όλου του κάμπου της Λάρισας. Έπειτα από μερικά χρόνια, ο επίλογος του γάμου της σφραγίζεται με τη δολοφονία του συζύγου και της τρίχρονης κόρης της. Η ίδια, έχοντας καταδικαστεί σε θάνατο, παραμένει αμίλητη, αποδεχόμενη τη μοίρα και, συνεκδοχικά, την ενοχή της.

    Έξι ημέρες πριν από την εκτέλεσή της, η νεαρή δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γκίκα προσπαθεί να της πάρει μια συνέντευξη μέσα στις Φυλακές Αβέρωφ, όπου και κρατείται· στο πλευρό της ο δικηγόρος Δημητρός Ατζαλίνας.

    Οι αχνές μνήμες της καταδικασμένης, που δείχνει να ξυπνάει από τον λήθαργο, θα τους γυρίσουν πέντε χρόνια πίσω, στη μετεμφυλιακή εποχή τον Δεκέμβριο του 1949. Η αφήγησή της γεννά και στους δύο ζωηρές υποψίες πως υπάρχει μια «πλάγια ιστορία», μια δεύτερη εξήγηση των γεγονότων που η αποδοχή και απόδειξή της μπορεί να την αθωώσει. Αλλά ο χρόνος που τους απομένει είναι λιγοστός.

    Το Προξενιό της Ιουλίας θα προβληθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Νίκος Κρητικός, ενώ το σενάριο επιμελήθηκε ο Νίκος Απειρανθίτης.

    Την Ιουλία θα υποδυθεί η Ευγενία Ξυγκόρου. Παίζουν οι: Μελέτης Ηλίας, Άννα Μάσχα, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Δημήτρης Αλεξανδρής, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιάννος Περλέγκας, Χριστίνα Μαξούρη, Βασίλης Κουκαλάνι κ.α.

    Δεκαεπτά κλωστές, του Πάνου Δημάκη (εκδόσεις Κάπα Εκδοτική)

    Η ιστορία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και διαδραματίζεται στα έτη 1906-1909, στα Κύθηρα. Πρωταγωνιστής είναι ο Αντώνης, ένας τσαγκάρης, αγαπητός στους συντοπίτες του μέχρι τη στιγμή που κατηγορείται ότι έκανε ανήθικες προτάσεις σε μια παντρεμένη πελάτισσά του. Μετά από αυτό το περιστατικό, η τοπική κοινωνία τον εξωθεί σε φυγή.

    Μετακομίζει στον Πειραιά, αλλά η ιστορία επαναλαμβάνεται και στη μεγάλη πόλη, αφήνοντας τον Αντώνη οργισμένο απέναντι στον κόσμο. Ανίκανος να διαχειριστεί τον θυμό του, ο Αντώνης επιστρέφει στα Κύθηρα για να πάρει εκδίκηση.

    Οι Δεκαεπτά Κλωστές θα προβληθούν από την Cosmote TV σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια. Την τηλεοπτική διασκευή έχουν αναλάβει οι Μιρέλα Παπαοικονόμου και Κάτια Κισσονέργη.

    Τον κεντρικό ήρωα Αντώνη Αρώνη – Λαγωνάρη θα υποδυθεί ο Πάνος Βλάχος. Παίζουν επίσης οι: Μαρίνα Ψάλτη, Αθηνά Τσιλύρα, Μάνος Βακούσης, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης κ.α.

    «Ηλέκτρα», της Ελένης Καπλάνη (υπό έκδοση)

    Τον κεντρικό ήρωα Αντώνη Αρώνη – Λαγωνάρη θα υποδυθεί ο Πάνος Βλάχος. Παίζουν επίσης οι: Μαρίνα Ψάλτη, Αθηνά Τσιλύρα, Μάνος Βακούσης, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης κ.α.

    Η ιστορία μας μεταφέρει στη δεκαετία του ’70 για να μας περιγράψει την ιστορία μιας γυναίκας καταπιεσμένης από τις συμβάσεις της εποχής και τον καθωσπρεπισμό μιας μικρής κοινωνίας ενός νησιού. Καλά κρυμμένα μυστικά, σκληρές αλήθειες και ένας θυελλώδης έρωτας με απρόβλεπτες συνέπειες.

    1972. Νήσος Αρσινόη. Η Ηλέκτρα, μια γυναίκα εγκλωβισμένη στους ρόλους που άλλοι διάλεξαν για εκείνη, της καλής κόρης, συζύγου και μάνας, ασφυκτιά στην κλειστή νησιωτική κοινωνία. Παντρεμένη με τον –κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερό της– δήμαρχο της Αρσινόης Σωτήρη Βρεττό, η Ηλέκτρα έχει βαφτίσει την υποταγή καθήκον και την καταπίεση εγκαρτέρηση. Αναζητεί καθημερινά τις λίγες στιγμές ελευθερίας που της προσφέρει μια βουτιά στο ποτάμι και μια βόλτα με το άλογό της, μέχρι τη στιγμή που συναντιέται με το πεπρωμένο της.

    Ο Παύλος Φιλίππου, ένας γοητευτικός και μυστηριώδης άντρας, καταφθάνει στην Αρσινόη για ν’ αναλάβει τη θέση του καθηγητή μαθηματικών στο γυμνάσιο του νησιού. Η Ηλέκτρα νιώθει ότι αυτός ο άντρας κρατάει το κλειδί της ελευθερίας της. Η ελευθερία, όμως, έρχεται πάντα μ’ ένα τίμημα. Ακόμα κι αν η Ηλέκτρα κατορθώσει να σπάσει τα δεσμά της φυλακής της, δεν μπορεί να ελευθερωθεί από το παρελθόν της…

    Οι εφιαλτικές μνήμες της ξυπνούν με την επιστροφή του Νικόλα Βρεττού στο νησί και ένα καλά κρυμμένο μυστικό κινδυνεύει ν’ αποκαλυφθεί. Η Ηλέκτρα θ’ αναμετρηθεί με το παρελθόν της αλλά και με τα όρια της ελευθερίας της και θα γράψει, έτσι, το πιο ιδιαίτερο και σκοτεινό κεφάλαιο στο ημερολόγιο της ζωής της.

    Η Ηλέκτρα θα προβληθεί από την ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Βίκυς Μανώλη. Το σενάριο υπογράφουν οι Μαντώ Αρβανίτη και Θωμάς Τσαμπάνης.

    Πρωταγωνιστούν οι: Έμιλυ Κολιανδρή, Αποστόλης Τότσικας, Κατερίνα Διδασκάλου, Τάσος Γιαννόπουλος, Λουκία Παπαδάκη, Αφροδίτη Λιάντου, Θανάσης Πατριαρχέας, Νεφέλη Κουρή, Ευαγγελία Μουμούρη κ.α.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του συστήματος «EFFIS» για τις δασικές πυρκαγιές

    Κ. Φραγκογιάννης: Θα προωθήσουμε στοχευμένες συνεργασίες και επιχειρηματικά εγχειρήματα με την Ινδία

    Έλεγχοι της Αστυνομίας σε γραφεία συνδέσμων οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων σε Αττική και Θεσσαλονίκη



    ΣΧΟΛΙΑ