• Food

    Τσικνοπέμπτη με mix grill από τον Άκη Πετρετζίκη

    • NewsRoom
    Τσικνοπέμπτη με mix grill από τον Άκη Πετρετζίκη


    Η Τσικνοπέμπτη έφτασε και όσοι δεν έχουν σκοπό να τσικνίσουν έξω, προετοιμάζονται για τα φαγητά που θα ετοιμάσουν για το αποψινό τραπέζι.

    Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει το απόλυτο mix grill με παϊδάκια κοτόπουλου, μπριζόλες, μπιφτέκια, λουκάνικα, μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή, πίτες και πατάτες για το τέλειο μπάρμπεκιου!

    Συστατικά

    Για το BBQ

    • 1 κιλό χοιρινό, λαιμό
    • 1.200 γρ. παϊδάκια κοτόπουλου
    • 10 λουκάνικα , χωριάτικα
    • πατάτες τηγανητές
    • πίτες για σουβλάκι
    • τυροκαυτερή
    • μελιτζανοσαλάτα

    Για τη μαρινάδα χοιρινού

    • 250 γρ. αλάτι, χονδρό
    • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
    • 1 σκ. σκόρδο
    • 1 κ.σ. ρίγανη
    • 1 κ.γ. πιπέρι
    • 3-4 κλ. δεντρολίβανο
    • 1 κ.σ. θυμάρι
    • 5 κ.σ. ελαιόλαδο

    Για τη μαρινάδα κοτόπουλου

    • 2 κ.σ. μουστάρδα
    • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
    • 1 κ.γ. κάρι
    • 1 κ.γ. ρίγανη
    • 1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη

    Για τα μπιφτέκια

    • 1 κιλό κιμά χοιρινό
    • 100 γρ. ψωμί τριμμένο
    • 80 γρ. γάλα
    • 1 κρεμμύδι
    • 1 σκ. σκόρδο
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
    • 1/3 ματσάκι δυόσμο
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 αυγό

    Για τη μελιτζανοσαλάτα

    • 1 κιλό μελιτζάνες
    • 1/2 πιπεριά Φλωρίνης
    • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
    • 1/2 σκ. σκόρδο
    • 30 γρ. ξίδι
    • 1/2 σκ. αλάτι
    • πιπέρι
    • 50 γρ. ελαιόλαδο

    Για την τυροκαυτερή

    • 1/2 πιπεριά Φλωρίνης
    • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    • 400 γρ. φέτα
    • 1 κ.σ. μπούκοβο
    • 1/2 σκ. σκόρδο

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    Για τις χοιρινές μπριζόλες στο BBQ

    • Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το αλάτι, τη ζάχαρη, τη φλούδα από το λεμόνι, το σκόρδο, τη ρίγανη, το πιπέρι, τα φύλλα από το δεντρολίβανο, το θυμάρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και χτυπάμε πολύ καλά για να έχουμε μια αρωματική πάστα.
    • Κόβουμε τις μπριζόλες κάθετα σε φέτες 2 εκ. και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
    • Ρίχνουμε τη μαρινάδα και φροντίζουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους.
    • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη ή στο ψυγείο να μαριναριστεί για 20 λεπτά.
    • Ξεπλένουμε καλά τις μπριζόλες με νερό και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
    • Ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, και αφήνουμε στο ψυγείο.
    • Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.

    Για τα παϊδάκια κοτόπουλου στο BBQ

    • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, το κάρι, τη ρίγανη και το σκόρδο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
    • Βάζουμε τα παϊδάκια κοτόπουλου στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε. Φροντίζουμε η μαρινάδα να καλύψει όλη την επιφάνειά τους.
    • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Μπορούμε να αφήσουμε μέχρι 1 βράδυ.
    • Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.

    Για τα μπιφτέκια στο BBQ

    • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, το ψωμί και το γάλα.
    • Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη, μέσα στο μπολ το κρεμμύδι, και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι.
    • Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο ψιλοκομμένους, το ελαιόλαδο και το αυγό, και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
    • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
    • Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.

    Για τα λουκάνικα

    • Χαράσσουμε τα λουκάνικα σε πολλά σημεία και αφήνουμε ψυγείο.
    • Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.

    Για τη μελιτζανοσαλάτα

    • Ψήνουμε στη φωτιά τις μελιτζάνες και την πιπεριά για να ψηθούν και να πάρουν καπνιστή γεύση. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον φούρνο.
    • Αφαιρούμε τη φλούδα και ψιλοκόβουμε τη σάρκα.
    • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το σκόρδο ψιλοκομμένα, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
    • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη.

    Για την τυροκαυτερή

    • Ψήνουμε στη φωτιά την πιπεριά για να ψηθεί και να πάρει καπνιστή γεύση. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον φούρνο.
    • Ξεφλουδίζουμε την πιπεριά, αφαιρούμε τα σπόρια και βάζουμε τη σάρκα στον πολυκόφτη.
    • Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μισή φέτα, το μπούκοβο και το σκόρδο και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
    • Σπάμε μέσα σε ένα μπολ την υπόλοιπη φέτα με ένα πιρούνι για να γίνει μικρά κομμάτια.
    • Προσθέτουμε μέσα στο μπολ το μείγμα από τον πολυκόφτη και ανακατεύουμε με το πιρούνι.
    • Αφήνουμε στην άκρη.

    Για το σερβίρισμα

    • Τοποθετούμε στη πιατέλα τις μπριζόλες, το κοτόπουλο, τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα, την τυροκαυτερή, τη μελιτζανοσαλάτα, τις πατάτες και τις πίτες και σερβίρουμε με λεμόνι.

    Δείτε βίντεο

    Διαβάστε επίσης:

    Τηγανιά κοτόπουλο από τον Άκη Πετρετζίκη

    Γεμιστό giant cookie από τον Άκη Πετρετζίκη



    ΣΧΟΛΙΑ