• Food

    Πατάτες ογκρατέν από τον Άκη Πετρετζίκη

    • NewsRoom
    Πατάτες ογκρατέν από τον Άκη Πετρετζίκη

    Πατάτες ογκρατέν από τον Άκη Πετρετζίκη


    Νόστιμες πατάτες ογκρατέν από τον Άκη Πετρετζίκη

    Συνταγή για απολαυστικές πατάτες με σπιτική μπεσαμέλ, μανιτάρια, μπέικον και γραβιέρα!

    Καλή απόλαυση!

    Συστατικά

    Για τις πατάτες

    • 4 πατάτες, μεσαίες
    • 1 λίτρο νερό
    • 1 κύβο κότας

    Για την μπεσαμέλ

    • 70 γρ. βούτυρο
    • 70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    • 250 γρ. γάλα, 3,5%
    • 1 αυγό, μεσαίο
    • αλάτι
    • πιπέρι

    Για τα λαχανικά

    • 2 κρεμμύδια
    • 250 γρ. μανιτάρια champignon
    • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 1 κ.γ. θυμάρι, ξερό
    • 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή

    Για τη σύνθεση

    • 150 γρ. μπέικον, σε φέτες
    • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
    • 1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το πυρίμαχο σκεύος
    • 20 γρ. φρυγανιά τριμμένη

    Για το σερβίρισμα

    μαϊντανό, ψιλοκομμένο

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    Για τις πατάτες

    • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους 1 εκ.
    • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τον κύβο και τις πατάτες και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Βράζουμε για 10 λεπτά.
    • Στραγγίζουμε τις πατάτες και κρατάμε 500 γρ. από το νερό σε ένα μεγάλο μπολ.

    Για την μπεσαμέλ

    • Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, και το αφήνουμε να λιώσει.
    • Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα.
    • Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
    • Προσθέτουμε το νερό από τις πατάτες σε 4 δόσεις. Ξεκινάμε με την πρώτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να γίνει μια αραιή πάστα χωρίς να έχει γρομπαλάκια.
    • Προσθέτουμε τη δεύτερη δόση και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να αραιώσει η πάστα που έχουμε δημιουργήσει.
    • Προσθέτουμε την τρίτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι απορροφηθεί το νερό και να πάρει μια βράση.
    • Προσθέτουμε την τέταρτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να πάρει ακόμα μια βράση η μπεσαμέλ.
    • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αβγό, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ.
    • Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

    Για τα λαχανικά

    • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια.
    • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τη ζάχαρη, και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει ελαφρά το κρεμμύδι και πάρει χρώμα.
    • Μεταφέρουμε το κρεμμύδι σε ένα μεγάλο μπολ.
    • Τοποθετούμε ξανά το ίδιο τηγάνι -χωρίς να το πλύνουμε- σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα μανιτάρια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το θυμάρι και τη ρίγανη.
    • Σοτάρουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να χάσουν τα μανιτάρια αρκετή από την υγρασία τους.
    • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα μανιτάρια στο μπολ με τα κρεμμύδια.

    Για τη σύνθεση

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
    • Ψιλοκόβουμε τις φέτες μπέικον και τις ρίχνουμε στο μπολ με τα λαχανικά.
    • Προσθέτουμε στο μπολ με τα λαχανικά τις πατάτες, τη μπεσαμέλ και 100 γρ. από την τριμμένη γραβιέρα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
    • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ. και το πασπαλίζουμε με τη μισή τριμμένη φρυγανιά.
    • Ρίχνουμε στο σκεύος το μείγμα του μπολ με τις πατάτες και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά και την τριμμένη γραβιέρα.
    • Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά.
    • Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
    • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

    Διαβάστε επίσης:

    Γρήγορα soft cookies από τον Άκη Πετρετζίκη

    Αυθεντική ιταλική πίτσα από τον Άκη Πετρετζίκη

     



    ΣΧΟΛΙΑ