• Food

    Μελιτζάνα : Μια καλοκαιρινή αγάπη

    μελιτζάνα


    Η μελιτζάνα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και νόστιμα καλοκαιρινά λαχανικά. Μέχρι τον 18ο αιώνα, εξαιτίας της πικρής του γεύσης δεν χρησιμοποιούσαν το μωβ αυτό λαχανικό για την μαγειρική αλλά μόνο ως διακοσμητικό! Στη μαγειρική άρχισε να χρησιμοποιείται όταν καλλιεργήθηκαν άλλες ποικιλίες της μελιτζάνας λιγότερο πικρές.

    Η μελιτζάνα προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, όπως βιταμίνες B,C και Κ, σίδηρο και ασβέστιο και άλλα πολλά.

    Εξάλλου, μετά από μελέτη που έγινε σε κουνέλια, τα οποία έχουν υψηλή χοληστερόλη, επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο χυμός μελιτζάνας μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Η ικανότητα της αυτή οφείλεται στην νιασίνη που περιέχει καθώς και σε φυτοχημικά συστατικά, τα τερπένια. Η νιασίνη επιπλέον λέγεται ότι προστατεύει τα λιπίδια στις κυτταρικές μεμβράνες του εγκεφάλου.

    Το καμπυλωτό λαχανικό αποτελεί κατάλληλη τροφή και για την απώλεια βάρους. Έχει χαμηλές θερμίδες και διαλυτές φυτικές ίνες που απορροφούν νερό και διογκώνονται στο πεπτικό σύστημα δημιουργώντας αίσθημα πληρότητας.

    Εκτός από σωματική υγεία η μελιτζάνα συμβάλλει και στην σωστή ψυχική λειτουργία καθώς αποτελεί πηγή χλωρογενικού οξέος το οποίο βελτιώνει την βελτίωση της διάθεσης.
    Το καλοκαιρινό λαχανικό αποτελεί καλό φίλο των χορτοφάγων, καθώς είναι καλό υποκατάστατο του κρέατος.

    Επίσης, είναι καλή βοήθεια για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Η μικρή ποσότητα νικοτίνης που περιέχει και η συχνή κατανάλωση της μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα.

    Πηγή: www.tasty-day.gr



    ΣΧΟΛΙΑ