Μία ζεστή και πλούσια βελουτέ σούπα δεν μπορεί να λείπει από το μενού του χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν. Ειδικά για τους λάτρεις των μανιταριών, ξεχωριστή επιλογή αποτελεί η μανιταρόσουπα βελουτέ από την αγαπημένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Ένα πιάτο που σίγουρα θα ξεχωρίσει στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς πρόκειται για έναν απίθανο γήινο συνδυασμό.

1

Τι θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε τη μανιταρόσουπα βελουτέ;

Υλικά

1/2 φλ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (15γραμ.)

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο

500 gr φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο

200 gr κάστανα προβρασμένα

2 κ.σ. κονιάκ

3 φλ. ζωμό κότας

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε πρώτα τα μανιτάρια πορτσίνι σε κρύο νερό.

Τα βάζουμε σε μπολ, τα σκεπάζουμε με 1/2 φλ. βραστό νερό.

Καλύπτουμε το μπολ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15΄-20΄, να ανακτήσουν την υγρασία τους.

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια (τα ξεφλουδίζουμε). Αφαιρούμε τα ποδαράκια και τα σκουπίζουμε καλά με υγρή πετσέτα.

Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2΄-3΄ να γυαλίσει.

Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, το σκόρδο και τα κάστανα.

Στραγγίζουμε καλά τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Σουρώνουμε το νερό τους σε ψιλή σήτα και πετάμε το κατακάθι (περίπου το μισό τελευταίο φλ.).

Ανακατεύουμε καλά να σοταριστούν τα μανιτάρια.

Βγάζουμε 2 κ.σ. μανιτάρια (τα κρατάμε για το γαρνίρισμα).

Σβήνουμε με το κονιάκ.

Προσθέτουμε το ζωμό και το υγρό των μανιταριών.

Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄.

Αλέθουμε τη μανιταρόσουπα να γίνει κρέμα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά.

Προσθέτουμε την κρέμα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά, ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας.

Σερβίρουμε την κρεμώδη βελουτέ μανιταρόσουπα σε μπολ. Γαρνίρουμε κάθε μπολ με λίγα σοταρισμένα μανιτάρια, σχοινόπρασο και ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα από την Αργυρώ