• Food

    Εύκολο προφιτερόλ με σαβαγιάρ από τον Άκη Πετρετζίκη

    Εύκολο προφιτερόλ με σαβαγιάρ από τον Άκη Πετρετζίκη

    Εύκολο προφιτερόλ με σαβαγιάρ


    Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει μία εναλλακτική συνταγή για προφιτερόλ

    Αν αγαπάτε το προφιτερόλ τότε ετοιμαστείτε να λατρέψετε αυτήν την εύκολη εκδοχή με σαβαγιάρ και 2 διαφορετικές κρέμες.

    Το απόλυτο γλυκό που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

    Συστατικά

    Για το σιρόπι

    • 150 γρ. ζαχαρούχο γάλα
    • 50 γρ. νερό
    • 20 γρ. κονιάκ

    Για την κρέμα πατισερί

    • 750 γρ. γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 45 γρ. κορν φλάουρ
    • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

    Για την κρέμα σοκολάτας

    • 100 γρ. κουβερτούρα
    • 30 γρ. κονιάκ

    Για την κρέμα βανίλιας

    • 20 γρ. βούτυρο
    • 1 βανιλίνη

    Για τη σύνθεση

    • 10 σαβαγιάρ

    Για το σερβίρισμα

    • σαντιγί
    • κουβερτούρα, τριμμένη

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    Για το σιρόπι

    • Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζαχαρούχο γάλα, το νερό και το κονιάκ, και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
    • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
    • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
    Για την κρέμα πατισερί
    • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το γάλα, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη.
    • Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι για να διαλυθεί το κορν φλάουρ, να πήξει το μείγμα και να έχουμε μια λεία κρέμα.
    • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
    Για την κρέμα σοκολάτας
    • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, τη ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μισή κρέμα πατισερί.
    • Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει η σοκολάτα.
    • Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε ξανά.
    • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και το μεταφέρουμε στο ψυγειο για 4-5 ώρες μέχρι να παγώσει καλά.
    Για την κρέμα βανίλιας
    • Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το βούτυρο και προσθέτουμε την άλλη μισή κρέμα πατισερί.
    • Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει το βούτυρο.
    • Προσθέτουμε τη βανιλίνη και ανακατεύουμε ξανά.
    • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και το μεταφέρουμε στο ψυγειο για 4-5 ώρες μέχρι να παγώσει καλά.
    Για τη σύνθεση
    • Αφαιρούμε τα 2 μπολ με τις κρέμες από το ψυγείο και ανακατεύουμε ξεχωριστά το κάθε μείγμα.
    • Βουτάμε ολόκληρα τα σαβαγιάρ ένα ένα στο μπολ με το σιρόπι και τα αφήνουμε στην άκρη.
    • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κάθε σαβαγιάρ σε 4 μέρη και αν χρειαστεί τα βουτάμε ξανά στο σιρόπι για να μαλακώσουν και εσωτερικά.
    • Βάζουμε με ένα κουτάλι σε ένα χαμηλό ποτήρι εναλλάξ 1 στρώση από την κρέμα σοκολάτας, 1 στρώση σαβαγιάρ και 1 στρώση από την κρέμα βανίλιας μέχρι να γεμίσει το ποτήρι.
    • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 3 ποτήρια.
    • Σερβίρουμε με σαντιγί και τριμμένη κουβερτούρα.

    Δείτε βίντεο με τη συνταγή

    Διαβάστε επίσης:

    Χοιρινή τηγανιά με ρύζι και λαχανικά από τον Άκη Πετρετζίκη

    Το παστίτσιο του Άκη Πετρετζίκη



    ΣΧΟΛΙΑ